Lifestyle

Komentari 5

Evo kako odgovoriti na pitanje koliku plaću očekujete kod nas

Evo kako odgovoriti na pitanje koliku plaću očekujete kod nas

Da biste stekli bolju predodžbu o rasponu plaća, možete i trebate pitati kolege o početnim plaćama za posao za koji se prijavljujete. Što više razgovarate s ljudima, to bolje

Kada vas na razgovoru za posao pitaju "Kakvu plaću očekujete?", znajte da je vaš odgovor tek početak pregovora o plaći za taj posao. 

Neki stručnjaci sugeriraju da ovo škakljivo pitanje izbjegnete i jednostavno preskočite, a neki da je u redu dati raspon plaće "od - do", s kojom smatrate da ćete biti zadovoljni. 

- Ono što tvrtka u koju ste otišli na razgovor stvarno pokušava otkriti tim pitanjem je jeste li u istom cjenovnom rangu kao i oni - kaže Kate Dixon, trenerica za pregovore o plaći i savjetnica za naknade. Nekad baš nije legalno ispitivati o plaći koju ste imali na  prethodnom poslu, pa je to jedan od načina kako od budućih zaposlenika saznati njihova očekivanja.

Što god učinite, budite spremni odgovoriti na ovo uobičajeno pitanje. 

- Vjerojatno će vas dva puta pitati o vašim očekivanjima. Prvo pitanje je često odmah, a drugo prije nego što dobijete ponudu - kaže Josh Doody, trener za pregovore o plaći koji radi s programerima softvera i bivši je menadžer za zapošljavanje.

U internetskoj aplikaciji ne odgovarajte izravno

Ispunjavanje obrasca na internetu nije isto što i razgovor pa se preporučuje da izbjegavate odgovarati na to pitanje. 

- Ako to nije obavezno polje i ne morate ništa stavljati u njega, ostavite prazno - savjetuje Cynthia Pong, poslovna trenerica koja pomaže ženama u boljim pregovorima i razvoju u karijeri. Drugačije je ako imate opciju napisati da možete pregovarati i "vrlo ste otvoreni za raspravu o tome". Ako ipak polje morate ispuniti numeričkim odgovorom, napravite istraživanje kako biste postavili veću cifru u tom rasponu plaća. 

Možete upisati i nulu, no jednom kada ste upisali brojku, zacementirali ste si početnu pregovaračku poziciju. 

Gdje ste u karijeri?

Neki treneri savjetuju da raspon plaće odredite na temelju vlastitog istraživanja. Odgovor na očekivanja plaće može biti kontekstualan prema tome gdje se nalazite u karijeri i u kakvoj ste industriji.

- Neki profesionalci znaju koja je njihova tržišna vrijednost i imaju čvrsto mišljenje o tome koja im je osnovna plaća potrebna da bi mogli preuzeti posao - kaže Dixon. Da biste stekli bolju predodžbu, možete i trebate pitati kolege o početnim plaćama za posao za koji se prijavljujete. Što više razgovarate s ljudima, to bolje.

Kako odgovoriti bez navođenja određene cifre

Sve možete odgoditi dok poslodavac ne izađe s konkretnom ponudom za posao. Možete tako reći nešto poput "Sretan sam što mogu razgovarati o tome kad stigne ponuda" ili "To bi ovisilo o tome koju poziciju preuzimam". 

Postavite pitanja ispitivačima

Druga taktika je postavljanje protupitanja - tako što ćete ispitivače pitati o rasponu plaća u toj firmi prije nego navedete svoja očekivanja. 

- Ako ste saznali sve informacije, možete baratati brojkama: "Prema mom istraživanju, poslovi kao što su taj i taj plaćeni su između X i Y u ovom sektoru. Je li to u skladu s rasponom zaposlenja za ovu ulogu?" - kaže Dixon.

Ovakav odgovora pokazuje "da stvarno pokušavate shvatiti jeste li na istoj duljini". Ili postavite pitanje o rasponu posla koji biste trebali radili. I na temelju toga možete procijeniti što očekuju od vas. Dixon smatra da postavljanje ovakvih pitanja može biti manje neugodno ako taj odnos ne vidite kao protivnički, već više kao suradnju. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci