Obavijesti

Lifestyle

Komentari 18

Evo koliko sirevi doista mogu stajati u frižideru - tvrdi i meki

Evo koliko sirevi doista mogu stajati u frižideru - tvrdi i meki
1

Tvrdi sir poput parmezana nakon otvaranja može trajati najviše šest tjedana. Želite li ga ipak sačuvati za kasnije, možete ga i zamrznuti. Način na koji ih čuvate nakon otvaranja može im produžiti rok

VIDEO

Kako bi očuvali zdravlji i sačuvali se od trovanja, iz frižidera često bacamo sve što nam je iole sumnjivo. Među najčešćim namirnicama koje bacamo je i sir. No stručnjaci s portala Tasting Table otkrili su koliko dugo sirevi mogu stajati u hladnjaku. 

  1. Parmezan, blokovi cheddar sira i drugi tvrdi sirevi mogu trajati od dva do četiri mjeseca neotvoreni u hladnjaku. No nakon otvaranja, ako su spremljeni prikladno, mogu trajati do šest tjedana. Ako se na njima nakupila plijesan, s tvrdih sireva ih samo skinite jer je ostatak jestiv. Primijetite li da se bliži rok trajanja, naribajte ga i iskoristite za umake, tjesteninu ili zapečeno povrće.

    Želite li sačuvati tvrdi sir za neko drugo vrijeme, možete ga i zamrznuti. Takav će biti dobar do 8 mjeseci, ali morate imati na umu da će malo promijeniti okkus. 
  2. Sirevi koji su između tvrdog i mekanog poput gaude i gruyera mogu trajati oko tri tjedna otvoreni ili dva mjeseca u zamrzivaču ako su neotvoreni. Najbolji način da ovi sirevi potraju je da ih zamotate u masni papir. To će osigurati dužu svježinu nego kada je zamotan u prozirnu foliju. Ova folija lako zadržava vlagu koja se može nakupiti između nje i sira pa se zbog toga može lako razviti plijesan. 
  3. Mekani sirevi poput fete, mozzarelle, gorgonzole ili camembertea moraju se brzo pojesti jer se opasne bakterije poput listerije u njima lako razvijaju. No neotvoreni mogu stajati do dva tjedna u hladnjaku. Možete ih i zamrznuti, no neki od njih, poput mozzarelle mogu izgubiti svoju pahuljastu strukturu nakon odmrzavanja.

    Najbolje je da ih ne otvarate dok vam ne zatrebaju, a ako vam ostane nešto od njih stavite ih u plastičnu posudu s čvrsto zatvorenim poklopcem u frižider. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'