Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
18 komentara

Evo koliko sirevi doista mogu stajati u frižideru - tvrdi i meki

Tvrdi sir poput parmezana nakon otvaranja može trajati najviše šest tjedana. Želite li ga ipak sačuvati za kasnije, možete ga i zamrznuti. Način na koji ih čuvate nakon otvaranja može im produžiti rok

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
18 komentara

Kako bi očuvali zdravlji i sačuvali se od trovanja, iz frižidera često bacamo sve što nam je iole sumnjivo. Među najčešćim namirnicama koje bacamo je i sir. No stručnjaci s portala Tasting Table otkrili su koliko dugo sirevi mogu stajati u hladnjaku. 

 1. Parmezan, blokovi cheddar sira i drugi tvrdi sirevi mogu trajati od dva do četiri mjeseca neotvoreni u hladnjaku. No nakon otvaranja, ako su spremljeni prikladno, mogu trajati do šest tjedana. Ako se na njima nakupila plijesan, s tvrdih sireva ih samo skinite jer je ostatak jestiv. Primijetite li da se bliži rok trajanja, naribajte ga i iskoristite za umake, tjesteninu ili zapečeno povrće.
  Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  Želite li sačuvati tvrdi sir za neko drugo vrijeme, možete ga i zamrznuti. Takav će biti dobar do 8 mjeseci, ali morate imati na umu da će malo promijeniti okkus. 
 2. Sirevi koji su između tvrdog i mekanog poput gaude i gruyera mogu trajati oko tri tjedna otvoreni ili dva mjeseca u zamrzivaču ako su neotvoreni. Najbolji način da ovi sirevi potraju je da ih zamotate u masni papir. To će osigurati dužu svježinu nego kada je zamotan u prozirnu foliju. Ova folija lako zadržava vlagu koja se može nakupiti između nje i sira pa se zbog toga može lako razviti plijesan. 
  Foto: Dusko Marusic/PIXSELL/Dreamstime
 3. Mekani sirevi poput fete, mozzarelle, gorgonzole ili camembertea moraju se brzo pojesti jer se opasne bakterije poput listerije u njima lako razvijaju. No neotvoreni mogu stajati do dva tjedna u hladnjaku. Možete ih i zamrznuti, no neki od njih, poput mozzarelle mogu izgubiti svoju pahuljastu strukturu nakon odmrzavanja.
  Foto: Dreamstime
  Najbolje je da ih ne otvarate dok vam ne zatrebaju, a ako vam ostane nešto od njih stavite ih u plastičnu posudu s čvrsto zatvorenim poklopcem u frižider. 

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message