Lifestyle

Komentari 1

Evo što možete učiniti da usne ostanu pune i ne ostare prerano

Evo što možete učiniti da usne ostanu pune i ne ostare prerano

Proces stanjivanja počinje već u 20-ima, a nakon toga usnice gube oko 1 posto svog volumena na godišnjoj bazi. To se pospješuje nezdravim navikama poput sunčanja bez zaštite i pušenja, no može se i usporiti

Kako starimo, naša se koža mijenja. Ovo je jednostavno prirodni dio života - svi postajemo stariji i naša se tijela zbog toga mijenjaju. To se često događa, a dio na kojem to najčešće primijetimo su usne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ako vas zabrinjava gubitak volumena u usnama, važno je utvrditi što pospješuje taj proces, kao i kako ga možemo usporiti.

Zašto se usne stanjuju?

Usne se stanjuju iz istog razloga zbog kojeg se koža opušta - gubitka kolagena. Kolagen drži naše tijelo na okupu, on doslovno čini 30 posto tjelesnih proteina i 70 posto proteina kože, objašnjava dr. Robert Rountree.
 
- Uzrok broj 1 zbog starenja kože je gubitak kolagena zbog kojeg strukturni integritet naše kože opada, a ukupni volumen se smanjuje. U osnovi, naše se usne ispuhuju s vremenom - kaže on.

Žensko lice i usne

I nažalost, ovaj postupak započinje ranije nego što biste mogli očekivati, već u 20-ima te se nastavlja s gubitkom oko 1 posto svake godine nakon toga, piše mbg.

- Naša tijela uvijek uravnotežuju proizvodnju i razgradnju kolagena. Kad smo mladi, naša tijela proizvode više kolagena nego što se razgrađuje. Ova ravnoteža se preokreće kako starimo te se regeneracija tkiva smanjuje - kaže dr. Gary Goldenberg, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai u New Yorku.

Još je gora vijest da postoje stvari koje ubrzavaju propadanje kolagena, a to su najčešće:

Što možemo učiniti?

Ako ste zabrinuti da vam se ovo događa, postoji puno načina na koje možete pomoći održavanju punašnijih, zdravijih usnica.

1. Uzmite dodatak kolagena

Možete uzimati hidrolizirane peptide kolagena da biste pomogli svom tijelu da poboljša svoju prirodnu proizvodnju. Suplementi kolagena djeluju tako da podržavaju fibroblaste vaših stanica. Ovo su dijelovi stanica koji zapravo stvaraju kolagen i elastin. Istraživanje pokazuje da su ti kolageni peptidi u stanju podržati elastičnost kože, hidrataciju i dermalnu gustoću kolagena. 

2. Štitite i usne od sunca

Zaštita usana od sunca jednako je važna kao i zaštita lica. Potražite proizvode koji imaju fizičku 'branu', odnosno kemijske spojeve titan oksida i cink oksida. Neki sadrže i druge hidratantne aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline, za hidrataciju i zaglađivanje usana. 

3. Isprobajte proizvode za 'punoću'

'Plump' ruževi, sjajila i labela vrlo su popularni u posljednje vrijeme i s dobrim razlogom - doista djeluju. No vodite računa da je njihov efekt samo vanjski i kratkotrajan, a za unutarnje promjene vodite računa o prehrani s dovoljno nutrijenata, zdravom spavanju i odbacivanju poroka poput cigareta koje smanjuju dotok kisika prema usnama.

4. Pijte dovoljno vode

Postoji razlog zbog kojeg vas i stručnjaci za njegu kože potiču na pravilnu hidrataciju: pijenje preporučenih doza vode doslovno zadebljava vaš dermalni sloj.