Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Evo što možete učiniti da usne ostanu pune i ne ostare prerano

Evo što možete učiniti da usne ostanu pune i ne ostare prerano

Proces stanjivanja počinje već u 20-ima, a nakon toga usnice gube oko 1 posto svog volumena na godišnjoj bazi. To se pospješuje nezdravim navikama poput sunčanja bez zaštite i pušenja, no može se i usporiti

VIDEO

Kako starimo, naša se koža mijenja. Ovo je jednostavno prirodni dio života - svi postajemo stariji i naša se tijela zbog toga mijenjaju. To se često događa, a dio na kojem to najčešće primijetimo su usne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:34

Ako vas zabrinjava gubitak volumena u usnama, važno je utvrditi što pospješuje taj proces, kao i kako ga možemo usporiti.

Zašto se usne stanjuju?

Usne se stanjuju iz istog razloga zbog kojeg se koža opušta - gubitka kolagena. Kolagen drži naše tijelo na okupu, on doslovno čini 30 posto tjelesnih proteina i 70 posto proteina kože, objašnjava dr. Robert Rountree.
 
- Uzrok broj 1 zbog starenja kože je gubitak kolagena zbog kojeg strukturni integritet naše kože opada, a ukupni volumen se smanjuje. U osnovi, naše se usne ispuhuju s vremenom - kaže on.

Žensko lice i usne

I nažalost, ovaj postupak započinje ranije nego što biste mogli očekivati, već u 20-ima te se nastavlja s gubitkom oko 1 posto svake godine nakon toga, piše mbg.

- Naša tijela uvijek uravnotežuju proizvodnju i razgradnju kolagena. Kad smo mladi, naša tijela proizvode više kolagena nego što se razgrađuje. Ova ravnoteža se preokreće kako starimo te se regeneracija tkiva smanjuje - kaže dr. Gary Goldenberg, profesor dermatologije na Medicinskom fakultetu Icahn na Mount Sinai u New Yorku.

Ima najveća ženska usta na svijetu: Široka su čak 6,52 cm
Ima najveća ženska usta na svijetu: Široka su čak  6,52 cm

Još je gora vijest da postoje stvari koje ubrzavaju propadanje kolagena, a to su najčešće:

  • UV oštećenja uslijed prekomjernog izlaganja suncu
  • Pušenje
  • Nedovoljna hidratizacija
  • Loša prehrana
  • Nedostatak sna

Što možemo učiniti?

Ako ste zabrinuti da vam se ovo događa, postoji puno načina na koje možete pomoći održavanju punašnijih, zdravijih usnica.

Žene stare brže od muškaraca: Razlozi zbog čega se to događa
Žene stare brže od muškaraca: Razlozi zbog čega se to događa

1. Uzmite dodatak kolagena

Možete uzimati hidrolizirane peptide kolagena da biste pomogli svom tijelu da poboljša svoju prirodnu proizvodnju. Suplementi kolagena djeluju tako da podržavaju fibroblaste vaših stanica. Ovo su dijelovi stanica koji zapravo stvaraju kolagen i elastin. Istraživanje pokazuje da su ti kolageni peptidi u stanju podržati elastičnost kože, hidrataciju i dermalnu gustoću kolagena. 

2. Štitite i usne od sunca

Zaštita usana od sunca jednako je važna kao i zaštita lica. Potražite proizvode koji imaju fizičku 'branu', odnosno kemijske spojeve titan oksida i cink oksida. Neki sadrže i druge hidratantne aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline, za hidrataciju i zaglađivanje usana. 

3. Isprobajte proizvode za 'punoću'

'Plump' ruževi, sjajila i labela vrlo su popularni u posljednje vrijeme i s dobrim razlogom - doista djeluju. No vodite računa da je njihov efekt samo vanjski i kratkotrajan, a za unutarnje promjene vodite računa o prehrani s dovoljno nutrijenata, zdravom spavanju i odbacivanju poroka poput cigareta koje smanjuju dotok kisika prema usnama.

Najavljuje jesenski hit: Kendall Jenner isfurala crni ruž za usne
Najavljuje jesenski hit: Kendall Jenner isfurala crni ruž za usne

4. Pijte dovoljno vode

Postoji razlog zbog kojeg vas i stručnjaci za njegu kože potiču na pravilnu hidrataciju: pijenje preporučenih doza vode doslovno zadebljava vaš dermalni sloj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'