Evo što saditi pored luka, cikle, graha - da biste ubrali što više | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Evo što saditi pored luka, cikle, graha - da biste ubrali što više

Evo što saditi pored luka, cikle, graha - da biste ubrali što više

Začinske biljke svojim mirisima odbijaju štetnike povrća pa ih je dobro posaditi uz rub gredice, a prostor na njoj možete bolje iskoristiti tako da različite vrste povrća sadite jedne pokraj drugih

VIDEO

U povrtnjaku je važno izmjenjivati biljke koje imaju različite zahtjeve. Tradicionalno se to rješavalo plodoredom, no danas sve popularnije postaju mješovite kulture. Sadnjom više različitih biljaka na istoj gredici bolje se iskorištava prostor, stoga su mješovite kulture osobito pogodne za manje vrtove. Dok se na poljima biljke sade u ravne redove s mnogo prostora između njih kako bi se olakšao pristup teškim strojevima, u vrtu nam nešto gušće posađene biljke neće smetati. Baš naprotiv.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pepelom zaštiti vrt):

Pokretanje videa...

01:05

U mješovitoj kulturi, kao i u prirodi, biljne zajednice tijekom vegetacijskog perioda rastu neposredno jedna uz drugu. Tako njihovo lišće zasjenjuje tlo i štiti njegovu vlagu od isparavanja. Dobro promišljena mješovita kultura na jednoj gredici mora se nadopunjavati, kako nadzemno, tako i podzemno.

Biljke moraju biti odabrane tako da se međusobno ne ugrožavaju svojim listovima i plodovima, a uvijek mora ostati dovoljno prostora za svjetlost i zrak. Harmonična dopuna osobito je važna u području korijena. Korjenasto povrće tako se odlično nadopunjuje s lisnatim povrćem, dok bi se s biljkama iste porodice moglo natjecati za podzemni prostor.

Nakon kiše bere se salata, ali se ne smije hodati oko biljaka
Nakon kiše bere se salata, ali se ne smije hodati oko biljaka

Važno je kombinirati i biljke koje iz zemlje ne crpe iste tvari i nisu podložne istim bolestima. Primjerice, pored rajčice nije dobro posaditi papriku, ali kupusnjače će dobro iskoristiti prostor ispod rajčica i postati otpornije jer rajčica luči tvari koje odbijaju štetnike kupusa. Na gredicu je dobro uključiti i nešto začinskog bilja jer ono katkad poboljšava okus biljaka koje rastu kraj njega. Tako je rani krumpir posađen uz kim i korijander ukusniji nego inače. Kopar i mrkva imaju sličan međuodnos, čak ih se može zajedno sijati u jedan red. Također, rotkvica posađena pored grbice bit će bogatijeg okusa.

Cikla

Trznica


Cikla bolje raste ako se posadi uz luk, korabicu, bosiljak, grah, salatu, kupus ili rajčice. Ako je posađena uz luk, odbija neke kukce i korove.

Patlidžan
Patlidžan možete pokušati zaštititi od napada štetnika tako da kraj njega posijete amarant ili grah.

Luk
Luk se obično sadi uz mrkvu jer odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu. Posijete li kamilicu pored luka, poboljšat ćete mu aromu.

Rajčica

Rajčica šljivarica u vrtu


Bosiljak tjera bijelu mušicu (Trialeurodus vaporarium). Dobro se slaže s rajčicom. Kraj svake stabljike rajčice posadite tri sadnice bosiljka. Dobri susjedi rajčicama također su zelena salata, cikorija, češnjak, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvice, suncokret, luk, češnjak, cikla, celer i kim. Loše se slaže s komoračem i graškom, a poželjno ju je saditi što dalje od krumpira.

Blitva
Nije pretjerano zahtjevna pa će joj dobri susjedi biti mrkva, niski grah, radič, rotkva i kupusnjače.

Češnjak
Posađen u blizini ruža tjera uši. Sadi li se oko voćaka učinkovit je protiv voćnih moljaca. Štiti od kovrčavosti lista breskve i krastavosti jabuke. U blizini rajčica odbija grinje. Ipak, grah, grašak i kupusnjače loše podnose njegovu blizinu.

Najzdravije začine nije teško uzgojiti u vrtu niti na balkonu
Najzdravije začine nije teško uzgojiti u vrtu niti na balkonu

Brokula
Posađena uz kopar ili metvicu bolje raste. Slaže se i s jagodama.

Grah
Niski grah dobro je saditi uz suncokrete ili čičoke jer voli djelomičnu sjenu. Sve vrste graha dobro je posaditi uz kukuruz, krumpir, kukuruz i celer jer te biljke zahtijevaju mnogo hranjivih tvari, a grah fiksira dušik. Manje je izgledno da će ga napasti štetnici ako su uz njega posađene petunije. Raste snažnije uz čubar.

Biljke koje trebate držati u kući - da biste privukli sreću u dom
Biljke koje trebate držati u kući - da biste privukli sreću u dom

Grašak
Sadnja graška s kukuruzom potiče rast kukuruza. Dobri susjedi grašku su zelena salata, korabica, kopar, mrkva, radič, kupusnjače, komorač, tikvice i rotkvice. Loši susjedi su luk, češnjak, krumpir, rajčica, poriluk i visoki grah.

Jabuka


Posadite li vlasac kraj jabuke manja je mogućnost da će oboljeti od krastavosti ili fuzikladija jabuke (Venturia inaequalis). Dobro je kraj nje saditi i pelin koji štiti od ušiju, kao i djetelinu koja obogaćuje tlo dušikom.

Krastavac
Dobri susjedi krastavcima su luk, češnjak, salata u glavicama, kopar, niski grah, cikla, anis, visoki grah, celer, kupusnjače, komorač, korijander i kim. Loši - krumpir, rajčica, radič i rotkva.

Nemate dovoljno sunca u vrtu? Posadite povrće koje voli sjenu
Nemate dovoljno sunca u vrtu? Posadite povrće koje voli sjenu

Krumpir
Kako biste mu povećali otpornost, blizu krumpira posadite i malo hrena. Dobri susjedi krumpiru također su korabica, niski grah, bob, metvica, špinat, dragoljub, kim i kadifica.

PROCURILE GOLIŠAVE FOTKE PJEVAČICE: 'Dobivam odvratne komentare, ovo je previše'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

ANKETA Lonely Planet odabrao je 14 najljepših hrvatskih plaža, a koje su vama najljepše?
ISPLANIRAJTE LJETO

ANKETA Lonely Planet odabrao je 14 najljepših hrvatskih plaža, a koje su vama najljepše?

Pogledajte izbor 15 najljepših plaža u Hrvatskoj koji donosi Lonely Planet, svjetski poznata tvrtka koja izdaje turističke vodiče - svatko može pronaći plažu koja mu najbolje odgovara

4 horoskopska znaka koji će najvjerojatnije uspjeti u životu
PRIRODNO SKLONI USPJEHU

4 horoskopska znaka koji će najvjerojatnije uspjeti u životu

Jeste li znatiželjni koji će horoskopski znakovi najvjerojatnije postići uspjeh? Astrologija otkriva koji su znakovi prirodno skloni uspjehu zbog svojih jedinstvenih osobina
Praznik pa nedjelja, evo kako rade trgovine i šoping centri u sljedeća dva dana
RADNO VRIJEME TRGOVINA

Praznik pa nedjelja, evo kako rade trgovine i šoping centri u sljedeća dva dana

Većina trgovina i trgovačkih centara te lanaca pekara u subotu, na Dan antifašističke borbe, ne rade, a mnoge od njih niti u nedjelju - provjerite na rasporedu koje će raditi