Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Evo zašto je dobro održavati prijateljstvo na poslu s kolegom

Evo zašto je dobro održavati prijateljstvo na poslu s kolegom

Prijateljstva doista poboljšavaju radno mjesto mnogim ljudima. Radni ručkovi, pa čak i samo brzi razgovor u uredskoj kuhinji zaista mogu potaknuti vaše raspoloženje tijekom posla

VIDEO

Polako se sve više ljudi počelo vraćati u urede, a to znači i veća komunikacija s kolegama. Pozitivni međuljudski odnosi na radnom mjestu mogu učiniti dan mnogo ugodnijim. No znate li koliko je važno biti u dobrim odnosima s kolegama i trebaju li se ta prijateljstva održavati izvan posla?

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tea Franjčić 03:07

S kolegama se viđamo gotovo svaki dan, nekad i više nego s obitelji, partnerom i prijateljima. S obzirom na to, mnogi se pitaju kako izgraditi te odnose i ojačati ih?

Novo istraživanje provedeno na 1.000 radnika diljem Velike Britanije, koje je provela agencija Rovva, pokazalo je da zaposlenici u prosjeku imaju samo četiri prijatelja na poslu.

Podaci su pokazali da muškarci imaju više prijatelja na poslu nego žene. No žene češće vjeruju da su poslovna prijateljstva važna (69 posto) nego muškarci (64 posto).

Muškarci održavaju svoja radna prijateljstva u prosjeku pet i pol godina dok žene mogu šest i pol godina.

Two young colleagues talking and laughing

Tri četvrtine ispitanika reklo je da se druže sa svojim kolegama, pri čemu se muškarci (73 posto) druže nešto manje od žena (77 posto).

Pokretanje novog posla u vrijeme pandemije postavilo je prepreke u stvaranju ovih prijateljstava, a socijalno distanciranje otežalo je provođenje vremena s kolegama.

Socijalno distanciranje odigralo je veliku ulogu u preustroju uredskog života, jer se novi radnici bore za sklapanje prijateljstava, a starim kolegama je teško održati prijateljstvo na internetu.

Muškarcima nešto manje nedostaju radne aktivnosti nego ženama, jer su podaci pokazali da ženama (43 posto) najviše nedostaje druženje za vrijeme ručka, u usporedbi sa samo 26 posto muškaraca.

Istraživanje: Mladi su zabrinuti zbog klimatskih promjena
Istraživanje: Mladi su zabrinuti zbog klimatskih promjena

Rovva je također pitala sudionike o čemu razgovaraju sa svojim suradnicima.

Rezultati su pokazali da se žene češće povjeravaju svojim kolegicama nego muškarcima - pričaju im o poslu, obitelji, odnosima i slično. Čak se dotiču i osjetljivih tema kao što je zdravlje i financije.

- Znamo da prijateljstva doista poboljšavaju radno mjesto mnogim ljudima. Radni ručkovi, pa čak i samo brzi razgovor u uredskoj kuhinji zaista mogu potaknuti naše raspoloženje tijekom radnog dana - kaže Abrahams iz Rovve.

Kako steći prijatelje na poslu?

- Kada dođe novi kolega na poslu, preporučujem da mu date vremena da se otvori i da popričate s njim. Nemojte ga odbijati ili ignorirati samo zato jer je novi. Podijelite s njim neka svoja iskustva i pripremite ga za rad. Upoznajte ga s ostalim članovima tima - kaže Michaela Rodgers iz Rovve. 

Ako se osobno mučite razgovarati sa svojim kolegama i teško vam je steći nove prijatelje - isprobajte sljedeće jednostavne stvari:

Pitajte ih o njima.
Pronađite stvari koje su vam zajedničke.
Idite na poslovne događaje.
Pitajte za pomoć i savjete.

- Kao menadžer, ako vidite člana tima koji je malo udaljen od grupe, zašto ga ne zamolite da organizira sljedeće druženje? To bi ih moglo motivirati i tko bi mogli postati bolji s kolegama. Naravno, neće se svi slagati, ali važno je omogućiti ljudima potreban prostor da budu što sretniji na poslu - govori Michaela.

Nima Patel, osnivačica Mindful Champs, trgovine i stranice koja se bavi i pomaže djeci za dobrobit mentalnog zdravlja, kaže da stvaranje i održavanje prijateljstava na poslu može biti izazov, no to je doista važno.

Želite čvrstu vezu? Onda pružite podršku i pokažite ljubav kada to partner zaista očekuje od vas
Želite čvrstu vezu? Onda pružite podršku i pokažite ljubav kada to partner zaista očekuje od vas

- Veliku većinu svog vremena provodimo na poslu pa bliske veze unutar tog prostora uvelike doprinose vašem mentalnom zdravlju. Što se tiče stvaranja prijateljstva, jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti je postati svjesniji sebe. Ako imate loš dan ili se osjećate uzrujano, lako je to prenijeti na druge - uključujući i svoje kolege. To naravno, nije način za stvaranje prijateljstva. Preporučila bih da svakodnevno razmišljate o svom danu, kako se osjećate i odvojite vrijeme za uživanje sa samim sobom - objašnjava Nima.

Točnije, takva briga o sebi trebala bi uključivati ​​aktivnost koja je usredotočena na svjesnost, na primjer vođenje dnevnika ili meditacija; to vam omogućuje da bolje razumijete svoje emocije, procijenite kako ih najbolje obraditi.

Nima kaže da će vam to omogućiti ulazak na radno mjesto bez projiciranja negativne energije na vaše suradnike ili nesvjesnog stvaranja napete atmosfere. Kaže da ćete postati otvoreniji, pronicljiviji i svjesniji sebe.

Osim toga, Nima govori kako je emocionalna inteligencija ključna za izgradnju odnosa na radnom mjestu.

- Odrasli bi se trebali educirati o emocionalnoj inteligenciji. Ove vještine ne dolaze prirodno s godinama, to su stvari na kojima moramo raditi cijeli život - dodaje Nima, piše Metro.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku