Lifestyle

Komentari 1

Evo zašto nije dobro prisiljavati djecu da pojedu sve s tanjura

Evo zašto nije dobro prisiljavati djecu da pojedu sve s tanjura

Djeca moraju biti sposobna razumjeti kada su gladna i kada su sita. Važno je da sami odlučuju koliko žele jesti i da prestanu onda kada su njihovo tijelo i um u potpunosti zadovoljni

Iako roditelji imaju glavnu ulogu u prehrambenom ponašanju djece, važno je ne raditi pogreške koje će negativno utjecati na djecu. Evo zašto ih nije dobro prisiljavati da pojedu sve s tanjura:

POGLEDAJTE VIDEO:

Djeca možda neće imati priliku razviti zdrav odnos s hranom

Djeca moraju biti sposobna razumjeti kada su gladna i kada su sita. Kako bi ih naučili imati normalan odnos prema prehrani, važno je da oni sami odlučuju koliko žele jesti i da prestanu u trenutku kada su njihovo tijelo i um u potpunosti zadovoljni.

Jelo postaje barometar uspjeha

Nema potrebe hvaliti mališane jer dobro jedu. Još jedna pogreška koju mnogi roditelji čine je kad grde djecu jer nisu pojeli sve s tanjura, što je štetno za njihove prehrambene navike.

Oduzima djetetu kontrolu nad vlastitim tijelom

Roditelji bi se mogli početi fokusirati na svoj autoritet, a ne na promicanje zdravih izbora hrane. Stručnjaci savjetuju da djeci dopustite da sami odlučuju i stvaraju granice tijekom interakcija s hranom.

Veza između tijela i mozga mogla bi postati slabija

Kad jedemo, mozak prima signale od probavnih hormona, pojačavajući osjećaj sitosti. A, kad roditelji ne dopuštaju djeci da slušaju svoj mozak, znanstvenici upozoravaju da bi to moglo uzrokovati dugoročne probleme.

Djeca bi mogla početi mrziti zdravu hranu

Ako je iskustvo s hranom koju su roditelji nudili bilo negativno, tada postoji šansa da će dijete početi izbjegavati tu vrstu hrane, postajući sve više izbirljivi. Zbog prirodnog straha od nepoznate hrane, normalno je da oni prvo odbiju jesti neke proizvode, ali kad odbijanje naiđe na pritisak da jedu, velika je vjerojatnost da povezanost s tim proizvodom neće biti pozitivna.

Okrivljavanje

Okrivljavanje djece za bacanje hrane neće ih motivirati da jedu. Pokušajte im nuditi manje porcije ili ih najprije pitati jesu li gladni, piše Bright Side.

Najčitaniji članci