Lifestyle

Komentari 1

Evo zašto nije dobro u trudnoći spavati na leđima ili na trbuhu

Evo zašto nije dobro u trudnoći spavati na leđima ili na trbuhu

Spavanje na leđima ograničava protok krvi, kisika i nutritivnih tvari do bebe. Osim toga, istraživanja su pokazala i da taj položaj utječe na bebinu smanjenu težinu

Mnogim trudnicama bit će zbog trbuha neudobno spavati na leđima, no to je zapravo i dobro jer taj položaj u drugom stanju nije preporučljiv. 

Spavanje na leđima ograničava protok krvi, kisika i nutritivnih tvari do bebe. Osim toga, zbog tog položaja možete osjećati umor i vrtoglavicu. 

Osim toga, srca fetusa bila su manje aktivna kod majki koje su spavale na leđima nego kod onih koje su noć provodile na boku, što je posljedica pritiska na krvne žile. 

Najsigurniji položaj

Spavanje na lijevom boku dokazano je najbolje u trudnoći jer omogućuje najbolji protok kisika i krvi do bebe. 

Možete spavati i na desnom boku, ali lijevi bok je dokazan kao najsigurniji. 

- Spavanje na leđima može rezultirati smanjenjem protoka krvi koja prenosi kisik do fetusa, a za čak 2.6 puta povećava rizik od mrtvorođenog djeteta - objasnila je dr. Leslie McCowan, ginekologinja sa Sveučilišta Auckland na Novom Zelandu. 

Ona je provela istraživanje o spavanju u trudnoći i otkrila da pravilan položaj spavanja, odnosno na lijevom boku, omogućuje bebama da dobiju više na težini. 

Par savjeta da spavate bolje u trudnoći:

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci