Lifestyle

Komentari 37

Evolucijska biologinja: Evo kako bi izgledalo savršeno tijelo ljudi

Evolucijska biologinja: Evo kako bi izgledalo savršeno tijelo ljudi

Evolucijski idealan čovjek imao bi uši šišmiša, drugačiji oblik nogu, tobolac za nošenje mladih te posve drugačiju kralježnicu koja bi lakše nosila težin. Ipak, estetski dojam bi vas mogao pomalo šokirati

Ako promatrate ljude poput Michaela Phelpsa, Usaina Bolta ili Venere i Serene Williams, mogli biste pomisliti da smo kao vrsta dosegli ono što bismo mogli nazvati 'evolucijskim vrhuncem'.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ipak, čak i ona najsportskija, najzdravija tijela imaju svojih problema - i to puno njih, tvrdi profesorica evolucijske biologije Alice Roberts, čija je uža specijalnost anatomija tijela. Naime, kaže ona, 'tijekom milijuna godina evolucije zakačili smo puno problema', odnosno neke od manje idealnih karakteristika, prenosi IFL Science.

Bolan porod i leđa koja nas muče

Razvili smo sposobnost hoda na dvije noge i imamo veći mozak od naših rođaka primata, što je očito vrlo korisno. Međutim, ti su pomaci možda uzrokovali da nam se zdjelice smanje, upravo kad su nam lubanje postale veće. Rezultat je to da ljudi doživljavaju izuzetno bolan porod, dok primati rađaju i onda gotovo odmah prošeću kao da im ništa nije 'izašlo' iz tijela.

Naša sposobnost hodanja na dvije noge također može dovesti do bolova u leđima koje često doživljavamo u kasnijim godinama. Razvili smo kralježnicu u obliku slova S, koja se ne najbolje snalazi s vlastitom težinom.

- Ako se ne  pobrinete za to pravilnim držanjem i redovitim vježbama, kralježnica će izdržati do otprilike 40-e ili 50-e, a nakon toga kreću problemi - kaže anatom Bruce Latimer za Science Magazine. 

Osim toga, imamo i grla koja su sklona gušenju, te sluh i vid koji, za ogroman broj nas, neće potrajati čitav život u mjeri u kojoj bi to voljeli.

Kako bi to izgledalo kad bismo mogli birati kako ćemo evoluirati?

Za novi emisiju na BBC4 u Velikoj Britaniji, profesorica Alice Roberts pogledala je neke životinjske karakteristike i odlučila što bismo sebi trebali 'ukrasti' da bismo stvorili savršenu nadljudsku vrstu, odnosno ideal ljudskog tijela. I iskreno, rezultat je prilično uznemirujući.

- Inspiriran psima, mačkama, glavonošcima, ribama, labudovima i čimpanzama, moj model ima bolje srce s više arterija od ljudskog bića, pluća koja su učinkovitija, oči bez mrlja, uši koje bolje podižu zvuk, noge koje su učinkovitija i gmazovsku koža koja brzo reagira na blokiranje štetnih ultraljubičastih zraka - objašnjava Roberts.

Rezultat je ovo, ultimativni čovjek, nešto najbolje što bi se evolucija ili genetski inženjering ikada mogli nadati.

U programu Može li me znanost učiniti savršenim? Roberts i tim iz londonskog Muzeja znanosti stvorili su njezin 3D model pomoću dijelova drugih životinja, stvarajući superčovjeka. Tijelo uključuje uši šišmiša i zgodnu 'vrećicu' klokana za nošenje naših mladih.

- Mijenjala sam agilnost za brzinu kad sam promijenila noge i zamijenila stopala - a to znači da su mi šanse za uspon na planinu jednake nuli. Ali mislim da vrijedi - iako sam vrisnula kad sam vidio konačni 3D model svog stvaranja - objasnila je.

'Sad kad razmišljam, ne sviđa mi se izgled noga nalik na ptice. Ali, rodivši dvoje djece, veliki sam ljubitelj torbice klokana', komentirala je svoj konačan rezultat.

 

Najčitaniji članci