Obavijesti

Lifestyle

Komentari 21

Famozno iskustvo u pravom hamamu sultana Sulejmana

Famozno iskustvo u pravom hamamu sultana Sulejmana
13

U Istanbulu je nekoliko hamama, no samo je jedan koristio i Sulejman Veličanstveni. Izgrađen je između 1550. i 1557. i doista vas vraća 500 g. unazad

VIDEO

Hamam ili turska kupelj, kako je još nazivaju, je ritual za opuštanje tijela i duše nastao u Turskoj. I mi smo isprobali jedan takav pa vas vodimo kroz ritual opuštanja kojeg je prakticirao Sulejman Veličanstveni.

Prilikom posjete Istanbulu odlučili smo isprobati pravi hamam. U gradu postoji mnogo takvih mjesta, ali samo je jedan gdje zajedno mogu ući muškarci i žene i to je baš onaj kojeg je koristio i Sulejman Veličanstveni.

Hamam Sulejmana Veličanstvenog nalazi se odmah do Sulejmanove džamije. Izgradio ga je poznati arhitekt Sinan između 1550. i 1557. godine i u svojoj funkciji je bio do 1924. godine kada je zatvoren na punih 80 godina, 2004. je obnovljen i ponovno otvoren za javnost.

Kako sve to izgleda?

Nakon što se raskomotite poslužit će vas čajem u prekrasnom predvorju. Zatim vas upute u malene drvene kabine gdje ćete se presvući u pestemal, tradicionalnu tursku maramu kojom ćete omotati tijelo i obuti drvene natikače (takunya), u kojima je malo nezgodno hodati, ali one su dio povijesti pa ćete izdržati. 

Kad se spremite, ulazite u prostoriju, parnu saunu (40-60ºC, vlaga i do 100%). Prostorija je stvarno famozna, kao da se zakoračili 500 godina u povijest. Na sredini se nalazi veliki grijani mramorni kamen na koji ćete leći, a okolo su slavine sa vodom i metalne posude kojima polijevate tijelo. Tijelo vam se znoji i na taj način otvara pore i oslobađa toksine.

Nakon nekih 40 minuta ulazite u poluzatvorenu prostoriju gdje se nalaze kameni stolovi i tu vas onda preuzima maser odnosno tellak. Četiri su takve prostorije i jednu od njih uvijek je koristio Sulejman Veličanstveni. I, naravno mi smo dobili baš tu. Prvo vas tuširaju hladnom vodom i na taj način hlade tijelo. 

Zatim posebnim rukavicama (kese – napravljene od kozje dlake ili sirove svile) naprave piling cijelog tijela i skinu odumrli sloj stanica kože. Potom slijedi masaža. Legnete na kameni stol i tada vas prekriju pjenom sapunice koja se radi od sapuna sa maslinovim uljem. Masaža počinje na leđima na način da utrljava tu sapunicu u tijelo. Nakon što svaki dio vašeg tijela bude dobro izmasiran slijedi ispiranje vrućom pa hladnom vodom.

Nakon što vas osuše, sve završava u sobi relaksacije gdje će vas ponuditi osvježenjem.

Nakon hamama osjećate ćete se opušteno, a koža vam izgleda kao bebina guza.

Cijena ovog hamama je 35 eura po osobi, ritual traje 60-90 min i ovdje primaju samo parove i obitelj.

Uz ovaj hamam veže se i jedna legenda koja kaže da se tamo godinama koristila posuda ikterus koja je misteriozno nestala. A oni koji su oprani ovom posudom bili su izliječeni od svih bolesti.

Članak je preuzet s portala Putoholičari.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac
KAŽU ZVIJEZDE...

Dnevni horoskop za petak 3. svibnja: Ovan mora paziti koje tračeve širi, Lav privlači novac

Pročitajte dnevni horoskop za petak 3. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu