Lifestyle

Komentari 4

Fantastična interaktivna karta dvoraca i utvrda po Hrvatskoj

Fantastična interaktivna karta dvoraca i utvrda po Hrvatskoj

Donosimo vam i video u kojemu imate priliku pogledati kako izgledaju neke od njih te prijedloge internetskih stranica na kojima možete saznati više detalja o starim hrvatskim građevinama

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Upravitelji šuma na Islandu pozvali građane da grle stabla

Na karti ćete pronaći hrvatske dvorce i utvrde, a to vam otvara mogućnost planiranja kamo biste mogli sa obitelji i prijateljima na izlete. Pred nama je sve više lijepih i sunčanih dana pa to iskoristite kako biste se još bolje upoznali sa ljepotama naše zemlje.

Kliknite na kartu i potražite odredišta u svojoj blizini. Kada nađete približnu lokaciju, strelicom miša dođite na ikonu i saznat ćete o kojem dvorcu ili utvrdi se radi. Uz neke postoje opširniji opisi i fotografije, ali ne uz sve.

Popis utvrda možete pronaći i na linku OVDJE.

Donosimo vam i video u kojemu imate priliku pogledati kako izgledaju neke od njih. 'U videu se redom pojavljuju: stari grad Žumberak, stari grad Samobor, kaštel Konjščina, Melengrad, stari grad Krapina, Garićgrad, Jelengrad, utvrda Bijela Stijena, utvrda Paka i Zelingrad'.

Autor ovog videa je Darko Antolković, fotograf iz Zagreba koji sa kolegicom Anom Lapaš godinama radi na projektu fotografiranja utvrda. Njihovu knjižicu 'Putevima Frankapana' možete prelistati OVDJE i tako saznati nešto više o starim hrvatskim građevinama.

Osim toga, Darko Antolković bavi se i arhiviranjem starih fotografija i tekstova o utvrdama, a uz to piše blog vezan za srednjovjekovnu arhitekturu i kulturu na kojemu možete saznati puno toga.

Izdvojili smo i pet lokacija opisanih na Facebook stranici 'Dvorci,utvrde i stari gradovi': 

1. Tvrđava Koruna

2. Utvrda Trošenj 

3. Dvorac Esterházy

4. Dvorac Velika Horvatska

5. Dvorac Erdödy-Rubido

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Podsjetimo se koliko je Zemlja lijepa - opustite se i uživajte!

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa Robertom Knjazom:

Najčitaniji članci