Feng shui izabire boju zidova: Crvena i breskva potiču apetit | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Feng shui izabire boju zidova: Crvena i breskva potiču apetit

Feng shui izabire boju zidova: Crvena i breskva potiču apetit
8

Plava stvara osjećaj mirnoće, a crvena boja djeluje uzbuđujuće i poticajno na ljudsku psihu. Neutralne žute i zelene nijanse mogu se miješati s drugim bojama

VIDEO

Prema kineskom feng shuiju, boje se dijele na smirujuće, hladne yin boje poput plave i tople, poticajne yang boje kao što je crvena. Na sličan način i suvremena psihologija govori o utjecaju boja na čovjekovo raspoloženje što se danas uvelike koristi u uređenju prostora i odabiru boja za određene prostorije. 

Feng shui povezan je s drevnom kineskom filozofijom prema kojoj je cijeli svemir prožet energijom chi, a ona se manifestira kroz pozitivnu yang i negativnu yin energiju, između kojih je potrebno stvoriti ravnotežu. Tako se i boje dijele na yin i yang, ovisno o njihovu utjecaju na čovjekovo raspoloženje i emotivno stanje.

Osnovna yin boja je plava i ona stvara osjećaj mirnoće, a temeljna yang boja je crvena koja djeluje uzbuđujuće i poticajno na ljudsku psihu. Osim plave, jedna od osnovnih yin boja je i ljubičasta, a na popisu yang boja nalazi se i narančasta. Između njih su neutralne poput žute i zelene čiji utjecaj na emocije ovisi o tome s kojim se bojama miješaju. Ako ih miješamo s hladnom plavom, dobit ćemo također ugašenije, hladnije nijanse tirkizne ili ledenožute. Pomiješamo li ih s crvenom, dobivamo toplije tonove boje breskve ili trave. 

Glavni cilj feng shuija je stvoriti skladan prostor koji će pozitivno djelovati na zdravlje, život i rad ukućana. Boje su jedno od najjačih pomagala kojima se može promijeniti energija prostora te stvoriti harmoničan i zdrav protok kozmičke energije.

Bijela u kupaonici

Bijela pročišćava prostor, a kako ne bi izgledala presterilno i dosadno, dodajte malo toplijih nijansi.

Topla za kuhinju 

Blagovaonica i kuhinja neka budu tople, ali svjetlije nijanse, npr., boje lososa ili breskve. One će umjereno potaknuti apetit.

Ako obojite zidove u prirodne, zemljane tonove, tada će neutralna pozadina najbolje istaknuti sve boje i detalje

Osim na balansiranoj yin-yang energiji, teorija feng shuija počiva i na učenju o pet osnovnih elemenata u svijetu. To su drvo, vatra, zemlja, voda i metal. Njima se također pridružuju određene boje što dalje utječe na unošenje sklada u opremanje prostora. Uz element drvo vežu se plava i zelena. To su boje koje oslobađaju i potiču čovjekov stvaralački potencijal, a ujedno djeluju smirujuće. 

Zelena djeluje opuštajuće za oči, stoga je ta boja prikladna za radnu sobu ili radni kutak u domu gdje obično čitamo i držimo knjige. Crvena je boja vatrenog elementa. Ona otvara apetit i potiče metabolizam, ali s druge strane, može poticajno djelovati i na ljudsku agresivnost. Ako ste ljubitelj ove boje, radije odaberite svjetlije nijanse crvene ili je svedite na detalje u dnevnoj sobi i kuhinji koji će unijeti živosti i topline, ali neće djelovati preagresivno. Crvenu, osobito zgusnutu, jarku treba izbjegavati u spavaćoj sobi jer može ometajuće djelovati na san, ali pojedini detalji poput crvenih jastučića mogu probuditi strast u pravom trenutku. 

Boja elementa zemlje je žuta. Smatra se da ova boja potiče komunikaciju i otvorenost prema drugim ljudima pa su razne tople varijante žute pogodne za uređenje dnevnog boravka. Uz element metal vežu se bijela, bež i srebrna. To su sve boje koje su prikladne za kuhinju jer asociraju na čistoću koja je nužna u pripremi hrane. Osim toga metal je kao element kompatibilan s vatrenim elementom koji dominira kuhinjom. 

Uz element vode vežu se tamnoplava i crna. Plava smiruje, ali i potiče na razmišljanje o životu i svijetu. Svjetliji tonovi plave pogodni su za uređenje spavaće sobe. Za spavaonicu možete odabrati jednako smirujuće, ali lakše tonove u boji lavande ili masline. 

Samo detalji

Crna apsorbira sve boje i, prema feng shuiju, predstavlja apsolutni yin. Crna stoga predstavlja tamu, može poticati negativne emocije straha, depresije i agresije pa se ne preporučuje u domu, osim u sitnim detaljima.

Neutralni bež tonovi 

Odlično se slažu s organskim materijalima poput drveta, kamena i trstike. Reflektiraju svjetlost zbog čega soba djeluje veća.

Spavaća soba 

Ljubičasta djeluje izrazito smirujuće na čovjekovu psihu pa se često koristi u prostorima za meditaciju, a prikladna je i za spavaće sobe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu
25 PITANJA

Idemo kvizaši! Pokažite koliko znate u novom nedjeljnom kvizu

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao
od 16. do 22. lipnja

Veliki tjedni horoskop: Djevice će uploviti u novu vezu, a Bikovi pokrenuti privatan posao

Od 18.6. Ribe će intenzivno izlaziti i družiti se s prijateljima te u takvom ozračju sresti zanimljivu osobu. Nadomak su flertu koji će se brzo pretvoriti u zavođenje, strast i ljubav
'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'
NEOČEKIVANI OBRAT

'Moj muž me nazvao imenom druge žene, šokirala sam se kad sam uspjela otkriti tko je ona'

Čuvanje tajni unutar veze može dovesti do dugotrajne štete, često uzrokujući značajno kršenje povjerenja.