Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Fenomen deja vu: Kako, zašto i kome se često javlja taj misterij

Fenomen deja vu: Kako, zašto i kome se često javlja taj misterij

Dok jedni tvrde da je deja vu posljedica potisnutog sjećanja, drugi kažu da se događa zbog reinkarnacije. Otkrijte nepoznate činjenice o tom fenomenu

VIDEO

Prevedeno s francuskog, "deja vu" doslovno znači "već viđeno", a opisuje fenomen u kojem pojedinac odjednom dobije osjećaj da zna što će se sljedeće dogoditi ili kao da je već proživio situaciju u kojoj se nalazi, posjetio to mjesto ili iskusio nešto.

POGLEDAJTE VIDEO: Utjecaj ekrana na dječji mozak

Pokretanje videa...

01:06

Teorije o porijeklu deja vu-a

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Znanstvenici imaju nekoliko teorija o tome odakle dolazi osjećaj "već viđenog". Tako kognitivni psiholozi smatraju da je riječ o davno zaboravljenim dijelovima sjećanja koji su u svojoj osnovi ugodni, a sljedbenici Freuda tvrde da se radi o potisnutim sjećanjima iz djetinjstva u kojem ego pojedinca podsjeća na njegovu prošlost i skrivene strahove.

Krenemo li od teorije koja deja vu promatra kao grešku u pamćenju, bitno je da razjasnimo kako je nekim istraživanjima utvrđeno kako je sljepoočni režanj odgovoran za svjesnu memoriju, hipokampus omogućuje da se prisjetimo događaja, dok parahipokampalni girus pomaže odrediti što nam je poznato, a što nije. 

Kratki spoj u mozgu

Dođe li do 'kratkog spoja' u nekom od ovih triju dijelova mozga, lako je moguće da će se dogoditi deja vu, jer mozak neće moći prizvati sjećanje i odrediti je li mu nešto stvarno poznato ili nije. Inače, dodatan dokaz koji ide u prilog ovoj teoriji jest i taj da osobe koje pate od epilepsije sljepoočnog režnja, veoma često prije napada također dožive slično iskustvo, odnosno nešto im bude iznimno poznato, ali taj osjećaj traje dulje nego 'nepatološki' deja vu. 

Nešto bizarnije gledište imaju parapsiholozi, koji kažu da je deja vu rezultat sjećanja iz prošlih života, prije reinkarnacije u ovaj život. Ipak, najčešće je prihvaćena teza kako se radi o anomaliji pamćenja u kojem vidimo nešto slično, pa nas to podsjeća na zaboravljeno.

Podvrste "već viđenog"

Presque vu

Time se opisuje stanje u kojem nam je nešto "na vrhu jezika". Imamo osjećaj da ćemo se sjetiti ili izgovoriti nešto izuzetno bitno.

Deja entendu

Označava ono što smo već čuli, tj. sigurni smo da znamo o čemu se govori, mada se ne možemo sjetiti tko nam je, kada i gdje to pričao.

Deja senti

Temelji se na već proživljenim osjećajima, tj. čini nam se da smo se u nekoj situaciji u prošlosti identično osjećali, ali se ne možemo sjetiti detalja toga.

Deja vecu

Označava oblik deja vu-a u kojem sa sigurnošću znamo što će se sljedeće dogoditi.

Deja visite

Odnosi se na točno prepoznavanje i snalaženje po mjestu na kojem nismo nikad bili, ali nam je iz nekog razloga poznato.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani
JESTE LI ZNALI?

Razbijeni mitovi u koje mnogi vjeruju: Evo kako prati ručnike da što dulje ostanu mekani

Čak i svježe očišćeni ručnici mogu sadržavati 190.000 bakterija, a brojka se penje na čak 17 milijuna nakon samo jednog dana korištenja, ističe stručnjak