Prisjetite se okusa djetinjstva! Kroz desetljeća su medenu pitu pripremale naše majke i bake. Sad je vrijeme da ju nauče i mlađe generacije kako ne bi pala u zaborav
Fina medena pita po receptu iz bilježnica naših mama i baka
Sastojci: 2 žlice meda, žlica kakaa, 2 žlice mlijeka, žličica sode bikarbone, 5 žlica šećera, dl ulja, jaje, 3 žlice brašna, žute kore: 6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna, krema: 5 dl mlijeka, 100 g šećera, 100 g meda, 6 žlica škrobnog brašna, 200 g maslaca
Priprema: Izmiješajte med, kakao, mlijeko, sodu bikarbonu, šećer, ulje i jaje. U smjesu dodajte brašno i izmiješajte u ne pretvrdo tijesto. Ispecite smeđu koru na prevrnutom limu obloženom papirom za pečenje. Umutite pjeansto žumanjke sa šećerom. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i lagano umiješajte u smjesu naizmjence s brašnom. Razdijelite smjesu u dva kalupa jednake veličine kao i kalup u kojem ste ispekli tamnu koru.
Pecite svaku koru oko 10 minuta i ostavite neka se hlade. Zakuhajte 3 dl mlijeka sa šećerom. Umutite u preostalome mlijeku brašno i izlijte u zavrelo mlijeko. Kuhajte miješajući dok se krema ne zgusne. Ohladite i umiješajte med i dobro izrađeni margarin. Premažite žutu biskvitnu koru kremom, posložite tamnu koru od kakaa i meda, nanesite sloj kreme, stavite drugi dio žutog biskvita i premažite tankim slojem preostale kreme.