Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Fina suradnja: Jadranski rižot i srdele oduševili slavne Engleze

Fina suradnja: Jadranski rižot i srdele oduševili slavne Engleze

Michelinovi chefovi Tom Aikens i Francesco Mazzei pripremali su hrvatske delicije u središtu Londona, a Britancima se predstavio i nagrađivani hrvatski chef Rudolf Štefan

VIDEO

Hrvatski chef Rudolf Štefan, vlasnik šibenskog restorana Pelegrini, s Michelinovom zvjezdicom, oduševio je britansku publiku u znamenitom londonskom restoranu Radici.

Druženje kojim je Englezima predstavljeno kulinarstvo središnje Dalmacije organizirali su Hrvatska turistička zajednica i Great British Chefs, vodeća gastronomska organizacija koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije. Pritom su vodeći britanski mediji te čelni ljudi britanske eno-gastronomske scene uživali u hrvatskim specijalitetima. Cilj radionice je promicanje hrvatske kuhinje i eno-gastronomije. U programu su sudjelovale i zvijezde gastronomske scene Velike Britanije, Francesco Mazzei i Tom Aikens, koji su nedavno boravili u Hrvatskoj, gdje su upoznavali tradiciju spremanja naših specijaliteta. Rudolf Štefan pripremio je crni rižot, Tom Aikens sardine marinirane limunom, a Francesco Mazzei jelo od ribe kovač s pireom od vrganja.

Britanske zvijezde hvale hrvatskoga kolegu

Drago mi je što smo ovaj event imali u jednom od mojih restorana kako bismo podijelili svoje znanje i iskustvo o hrvatskoj gastronomiji, za sada Londonu, a uskoro i cijelom svijetu, rekao je Mazzei, a Aikens je pohvalio rad chefa Štefana.

- Način na koji Rudi predstavlja hrvatsku kuhinju je jedinstven te u pravom smislu riječi strastven - zaključio je.

RECEPTI:

Crni rižot od sipe by hrvatski chef Rudolf Štefan

SASTOJCI: 30 ml maslinova ulja, 30 g maslaca, 20 g sjeckanog češnjaka, 50 g sjeckanog luka, 180 g sipe narezane na kockice, 300 g riže za rižot, 175 ml bijelog vina, 1 l pilećeg temeljca, 1 žličica pirea od rajčice, 20 g crnila sipe, 15 g sjeckanog peršina, 5 ml bijelog vinskog octa, morska sol, svježe mljeveni crni papar; za kraj: 30 g parmezana, 3 grama komorača, 70 g maslaca 40 ml hrvatskog ekstra djevičanskog maslinova ulja

PRIPREMA: Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, maslac i češnjak i kuhajte dok ne poprimi laganu boju, zatim izvadite češnjak i stavite ga sa strane. Na istu tavu dodajte luk i pirjajte dok ne omekša, ali da ne poprimi boju. Dodajte sipu, kuhajte nekoliko minuta pa vratite češnjak u tavu. Umiješajte rižu i kuhajte dvije minute dok ne postane malo prozirna, zatim prelijte bijelim vinom i začinite. Kad zakuha, dodajte temeljac i pirjajte osam minuta. Dodajte pire od rajčice i kuhajte još dvije minute redovito miješajući. Dodajte crnilo sipe, peršin i ocat. Kuhajte dvije minute, zatim pospite parmezanom i komoračem, dodajte maslac i ekstra djevičansko maslinovo ulje. Dobro izmiješajte i odmah poslužite.

Srdele marinirane u limunu by britanski chef Tom Aikens

SASTOJCI: 12 svježih fileta srdela ili svježih fileta inćuna, 2 crvene paprike, ½ žličice svježeg timijana, 80 ml maslinova ulja, 4 žličice soka od limuna i malo limunove korice, malo narančine korice, 1 sjeckana ljutika, 1 maleni sjeckani češanj češnjaka, 2 žličice sjeckanog vlasca, 2 žličice sjeckanog peršina, morska sol, svježe mljeveni crni papar

PRIPREMA: Kao i kod svakog sirovog jela, pazite da koristite svježe srdele. Grilajte paprike dok im koža potpuno ne pocrni. Nakon toga ih stavite u zdjelu, pokrijte prianjajućom folijom i pustite da se ohladi. Tad pažljivo uklonite pocrnjelu kožu s paprika. Otvorite ih, uklonite sjemenke i narežite meso na srednje velike kockice. Pomiješajte paprike s preostalim sastojcima (osim srdela). Stavite polovicu mješavine marinade od paprika u tanjur i postavite sardine na vrh. Pokrijte srdele ostatkom marinade i ostavite da se marinira od jednog do tri sata. Poslužite uz kruh.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'