Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
4 komentara

Francuski restoran Mirazur su proglasili najboljim na svijetu

Svjetski kuhari su u Singapuru u utorak odlučivali o najboljem restoranu na svijetu, a ove godine laskavu je titulu ponio restoran iz francuskog Mentona po izboru The World’s 50 Best Restaurants

4 komentara

Nagrada postoji već 18 godina, a ovo je prvi put da je francuski restoran osvojio prvo mjesto. Vodi ga chef Mauro Colagreco. Ove godine dobili su tri Michelinove zvijezdice te su krenuli u obnovu objekta koja uključuje gradnju nove blagovaonice, proširenje vrtova povrća i općenito doživljaja blagovanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Restaurant Mirazur (@restaurantmirazur)

Među najboljim jelima koja ondje poslužuju su cikla sa slanom koricom i kremom od kavijara, jaja iz kokošinjca s dimljenom jeguljom, lješnjacima, briošem od krumpira, mekim jajetom i bijelim tartufom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Restaurant Mirazur (@restaurantmirazur)

Posebna poslastica je kruh restorana u koji stavljaju đumbir, a poslužuju ga uz pjesmu Pabla Nerude.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Restaurant Mirazur (@restaurantmirazur)

Na drugom mjestu je restoran Noma iz danskog Kopenhagena koji je debitirao nakon ponovnog otvaranja kao novi restoran u veljači 2018. godine.

Prema novim pravilima restorani koji su već ponijeli pobjedničke pozicije ne mogu se više natjecati, no Noma je izuzetak je pobjeđivala tri uzastopne godine od 2010. te opet 2014. godine, ali je u međuvremenu promijenila lokaciju. Na trećem mjestu je španjolski Asador Etxbarri iz Atxonda.

top-10-list GASTRO NAGRADE Najbolji restoran na svijetu i ove je godine Noma iz Danske

Na listi je svoje mjesto pronašlo 26 restorana, a na ljestvicu ih je smjestila raznolika ponuda, kako iz vanjske perspektive, tako i iz prethodno dominantne muške i europske perspektive. Velika Britanija, Italija, Japan, Kina, Tajland i Rusija imaju po dva restorana na listi, dok je svoje mjesto ondje prvi put dobila i Kolumbija s restoranom Leo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli noma (@nomacph)

Za najbolju cheficu proglašena je Daniela Soto - Innes iz Cosmea u New Yorku. Njezin je pak restoran osvojio 23. mjesto, a iz SAD-a ih je na listi još pet. Više od tisuću sudaca i međunarodnih stručnjaka odabrali su samo pet restorana koje vode chefice.

- Ove godine smo oduševljeni što je prvo mjesto osvojio Mirazur čiji napredak promatramo još od kad se prvi put kandidirao za ovu nagradu 2009. godine. Bilo je fantastično svjedočiti ovom uspjehu. Općenito je ova godina bila vrlo progresivna i za nagradu, budući da je pristiglo puno novih prijava iz svih dijelova svijeta, kazao je direktor sadržaja za The World's 50 Best Restaurants, a prenosi Independent.  

Popis svih 50 restorana pronaći ćete OVDJE.

gastro trofej PROMO Plavi podrum najbolji restoran u Hrvatskoj, a Tač u Zagrebu
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message