Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Fraze i rečenice koje nikako ne bi smjeli govoriti drugima

Fraze i rečenice koje nikako ne bi smjeli govoriti drugima
1

Ispeci pa reci: prosipana riža može se skupiti, ali ne i riječi, pa ih pomno birajte ako želite sačuvati odnose, kineska je poslovica, a one mogu presuditi i kod otkaza

VIDEO

Pusti me na miru, nemam sad vremena, nervozno je zagrmio kolega sa suprotnog stola i tako je samo jednom rečenicom i uz malo mimike uspio napraviti šum u komunikaciji. Iako je vjerojatno samo htio što prije riješiti zadatak, način na koji je to rekao nepotrebno je grub i neprimjeren. Samo zbog odabira riječi proglasio je kolege smetnjom, a svoje vrijeme vrednije od njihova. Uz rečenicu “oprosti, ali upravo radim na nečemu, sve ću ti objasniti čim završim” objasnio bi u čemu je problem bez verbalnog ponižavanja okoline. No za pogreške u razgovoru nisu krivi samo žurba i nepromišljenost - prijatelja možete uvrijediti čak i komplimentom. 

Iskrena metafora “vau, pa ti si smršavjela tonu!” kod oboje stvara sliku kako je prijateljica prije bila prava mala slonica, a kompliment postaje težak i neukusan. Zato ispeci pa reci - “izgledaš sjajno, u čemu je tvoja tajna?”.

Pa nisam ni znao da si trudna, a prijateljica koju ste sreli nakon dugo vremena zbunjeno odgovara “pa ne, nisam...”. U sekundi neugodne tišine, dok maštate o putovanju kroz vrijeme ili o propadanju u zemlju, pitate se zašto jednostavno niste rekli “bok, drago mi je što te vidim, izgledaš sjajno”. Tako ne biste uvrijedili prijateljicu, koja se možda malo udebljala. Ipak, od takvih izleta u nepoznato mnogo su opasnije česte fraze među partnerima koje lako mogu prijeći u naviku poput “ti nikad nisi...”, “ti uvijek prvi...”, “ti si kriv...”. Takvi razgovori nisu konstruktivna rasprava nego igra koja partnera stavlja u defenzivni položaj, a svađu pretvara u rat i povijest krivnje. Uvijek imajte na umu da nikad ne rabite dvije riječi “uvijek” i “nikad”, sažeo je američki psiholog Wendell Johnson. 

Ne želite li svađu, rečenicu počnite u prvom licu - “osjećam se bespomoćno jer si suđe ostavio u sudoperu”, tako ćete pokazati kako se osjećate i potaknuti partnera na rješenje problema. 

“Možda će zvučati glupo, ali...”

Zašto ne: Nikad ne potkopavajte svoje misli i ideje rečenicom koja pokazuje nesigurnost i slabiju vještinu komuniciranja. 

Umjesto toga: Slobodno i naglas recite sve što mislite i što vas muči. Ako postoje neodgovorena pitanja, bolje je da se riješe prije nego poslije. 

“Joj, ti danas izgledaš stvarno umorno”

Zašto ne: Tom izjavom govorite nekom ne samo da izgleda umorno nego i iznimno loše te iscrpljeno, što može nepotrebno narušiti njegovo samopouzdanje ili ga uzrujati. 

Umjesto toga: Komentar o “umoru” možete prikriti s “je l’ sve u redu?”, što pokazuje brigu i empatiju prema drugom.

“Za svoje godine izgledaš jako dobro”

Zašto ne: Iako to može biti i kompliment, nekima može zazvučati kao “izgledaš dobro u odnosu na druge, stare ljude - ne mogu vjerovati da još uvijek imaš sve zube”. 

Umjesto toga: “Izgledaš sjajno” mnogo je jednostavnije, a nema nikakave negativne konotacije.

“Nikad se ne bih usudila to obući”

Zašto ne: Takva izjava može drugom zvučati kao teška kritika (“to nikad ne bih obukla jer je jako ružno”).

Umjesto toga: “Nikad to ne bih mogla obući jer, nažalost, nemam tako duge noge” je kompliment i melem za svačije uši. 

“Oprostite, ali ovo nije moj posao”

Zašto ne: Ako vas nadređeni zamoli da nešto napravite, onda postoji mogućnost da to postane vaš posao.

Umjesto toga: “Nisam siguran da bi ovo trebalo biti moj prioritet” je bolje, a nakon toga biste trebali porazgovarati sa šefom o vašim zadacima i odgovornostima. 

“Kako je netko savršen kao ti još sam?”

Zašto ne: To nije kompliment nego kritika, kojom zapravo govorite “ti imaš nekakvih problema zbog kojih si sam”.

Umjesto toga: “Viđaš li se s nekim trenutačno?” je mnogo primjerenije za razgovor, a ako je tema drugom neugodna, lako se možete prebaciti na drugu. 

“Ti si oduvijek bila predobra za njega”

Zašto ne: Zato što prijateljici zapravo govorite kako je ona imala loš ukus, no to joj prije niste htjeli reći. Osim toga, ako se ponovno spetljaju, vama će biti neugodno.

Umjesto toga: “Vaš prekid najteže će njemu pasti” postiže jednak učinak, no ne osuđuje. 

“Planiraš li dojiti dijete?”

Zašto ne: Pitanje može biti neugodno i kontroverzno, osobito ako s prijateljicom niste sami, a ona to ne želi podijeliti s drugima.

Umjesto toga: Osim ako s prijateljicom niste jako bliski i ako razgovarate u četiri oka, takvu temu je ipak najbolje preskočiti.

“Nije mi se sviđao, dobro da si ga se riješila”

Zašto ne: Prijateljici neće biti jasno zašto ste, dok su bili u vezi, bili neiskreni ili ste pred njim glumili i niste rekli što mislite.

Umjesto toga: “Sigurna sam da ćeš ubrzo pronaći ono što tražiš” usredotočuje se na razdoblje koje dolazi, a ne vraća se u završenu prošlost.

“Sigurno je pravim roditeljima bilo teško”

Zašto ne: Kod roditelja koji su posvojili dijete stvarate osjećaj krivnje te promičete stav kako je bolje dobiti dijete prirodnim putem nego ga posvojiti.

Umjesto toga: “Djevojčica je prekrasna, koliko je stara?” mnogo je bolje i primjerenije prema plemenitim roditeljima.

“Da me voliš, ti bi bez razmišljanja...”

Zašto ne: Ako se prema partneru ponašate kao da vas nikad ne usrećuje, manje ćete se osjećati zadovoljno. Pokušaj kontroliranja partnerovih postupaka nije način za stvaranje intimnosti.

Umjesto toga: “Osjećam se loše jer me uzimaš zdravo za gotovo i ne pomažeš mi”.

“Moj bivši šef je bio užasan”

Zašto ne: Na razgovoru za posao to može zvučati neprofesionalno, a ispitivač će se zapitati kad ćete i na novom poslu početi tračati.

Umjesto toga: “Mislim da sam spreman uhvatiti se u koštac s novim izazovima na novom radnome mjestu” ili nešto slično i pozitivno. 

“Koliko se sati radi i koliki je godišnji?”

Zašto ne: Iako su to sasvim normalna pitanja, možda je ipak potrebno s njima pričekati jer na razgovoru za posao želite biti netko tko je usredotočen na rad i posao.

Umjesto toga: “Kako ovdje izgleda radni dan na poslu?” je na razgovoru za posao mnogo pametnije i primjerenije.

“Mislite li da ću se snaći na novom poslu?”

Zašto ne: Takvo pitanje od početka otkriva nesigurnost, a od čovjeka u ulozi ispitivača ne bi bilo profesionalno da odmah odgovara na takva pitanja. 

Umjesto toga: “Što vas čini zadovoljnim na ovom poslu?” je bolje jer pokazujete zanimanje za novo radno mjesto.

“Ovo je moj posao iz snova...”

Zašto ne: Većina ispitivača i poslodavaca to shvaća kao neiskreni kliše, a potrebno je izbaciti i fraze poput “oduvijek sam bio timski igrač” ili “razmišljam izvan okvira”.

Umjesto toga: Prvi dojam je važan i oko njega se treba potruditi, no ne treba pretjerivati s uobičajenim frazama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...
ŠTO VAS ČEKA DANAS?

Dnevni horoskop za petak 10. svibnja: Biku cvjeta društveni život, Rak je pod povećalom...

Pročitajte dnevni horoskop za petak 10. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'
ŠTO MISLITE O IDEJI?

'Muž i ja spojili smo prezimena i izmislili naše, potpuno novo'

Amerikanci Marcy Donnelly (50) i Chris Buerger (52), spojili su svoja prezimena kada su se vjenčali 2000. godine. Kažu da je počelo kao šala, no na kraju im sve ima smisla
'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom