Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gladni i žedni, mršaviji i slabiji zbog potrebe za šećerom

Gladni i žedni, mršaviji i slabiji zbog potrebe za šećerom
1

Hrvatska ima 200.000 dijabetičara, a na Svjetski dan šećerne bolesti (14. studenog) dijabetičke udruge ponovno će educirati javnost o ovoj teškoj i vrlo čestoj bolesti

VIDEO

Do 2025. broj oboljelih od šećerne bolesti mogao bi porasti sa sadašnjih 250 milijuna na više od 330 milijuna. Zbog epidemije dijabetesa - bolesti metabolizma svih triju skupina hranjivih tvari: masti, ugljikohidrata i bjelančevina, liječnici su sve zabrinutiji jer uzrokuje 3,5 milijuna smrti na godinu.

Dok je dijabetes tipa jedan autoimuna bolest kod koje gušterača proizvodi premalo inzulina ili ga ne proizvodi, onaj tipa dva uglavnom je povezan sa stilom života - debljinom, nedostatkom tjelesne aktivnosti i pušenjem. Kod takvih bolesnika gušterača proizvodi inzulin, ali su stanice na njega neosjetljive. Gotovo 90 posto od prije navedenih 250 milijuna oboljelih ima dijabetes tipa dva, koji sve češće pogađa i djecu. Tri osnovna simptoma upućuju na šećernu bolest - pojačana žeđ i glad, pojačano mokrenje te mršavljenje i opća slabost, a neliječeni ili loše liječeni dijabetes ima ozbiljne zdravstvene posljedice.

Najčešće su to krvožilne bolesti, zatim bolesti bubrega, živaca i očiju. Hrvatska ima 200.000 dijabetičara, a na Svjetski dan šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenog mnoge dijabetičke udruge ponovno će predavanjima skrenuti pozornost javnosti na edukaciju o ovoj teškoj i kroničnoj bolesti.

KOSA ISPADA ZBOG SUŽENIH KRVNIH ŽILA

Kod dijabetičara koji boluju i od ateroskleroze čest je gubitak kose. Sužavanje velikih i srednjih arterija zbog te krvožilne bolesti smanjuje protok krvi, što uzrokuje gubitak kose.

I POVLAČENJE ZUBNOG MESA MOŽE IZAZVATI DIJABETES

Paradentoza, povlačenje zubnog mesa i naposljetku ispadanje zuba, povećava rizik od šećerne bolesti kod oba spola za 14-29 posto, pokazalo je istraživanje škole za javno zdravstvo i oralnu medicinu na Harvardu.

OBOLJELI OD ŠEĆERNE BOLESTI ČEŠĆE GUBE SLUH

Oboljeli od dijabetesa dvostruko češće pate i od gubitka sluha, objavljeno je u časopisu MedPage Today. To je prvo istraživanje koje povezuje šećernu bolest i gubitak sluha.

VELIČINA GRUDI OTKRIVA SKLONOST BOLESTI

Djevojke velikih grudi (košarice D i veće) češće obolijevaju od dijabetesa tipa dva u starijoj dobi, objavljeno je u časopisu Canadian Medical Association Journal. Rizik je veći za 60 posto.

NE POSIJEDE LI OBRVE, MOŽDA STE BOLESNI

Tamne obrve uz već sijedu kosu mogu biti simptom šećerne bolesti. Njemačko istraživanje na 100 muškaraca u dobi od 50 do 70 godina pokazalo je kako 76 posto onih s tamnim obrvama boluje od te kronične bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš
SUDBINA U ZVIJEZDAMA

Horoskop slavnog astrologa iz renesanse: Na koji dan si rođen u mjesecu, takvo breme nosiš

Svaki dan u mjesecu ima svoje karakteristike koje utječu na formiranje osobnosti, životne izbore, želje, sumnje i strahove. Giordano Bruno objasnio ih je još u 15. stoljeću

Led u zamrzivaču otopite već za 10 minuta jednostavnim trikom
UČINKOVITO RJEŠENJE

Led u zamrzivaču otopite već za 10 minuta jednostavnim trikom

Iako standardni savjet za odmrzavanje preporučuje da jednostavno isključite uređaj i pustite led da se sam otopi, postoji i jednostavnije rješenje koje će ovaj proces skratiti
Znate li da postoji 13. znak Zodijaka? To su posebni ljudi, provjerite jeste li među njima
INTRIGANTNA TEORIJA

Znate li da postoji 13. znak Zodijaka? To su posebni ljudi, provjerite jeste li među njima

Pripadnike ovog znaka, osim iscjeliteljskih sposobnosti, krase snažan intelekt i iskrenost, ali i jaka seksualna privlačnost kojoj je teško odoljeti. Radi se o znaku naziva Zmijonosac