Lifestyle

Komentari 2

Gljivice uklanja čajavec ili lijek koji morate nanositi 12 mjeseci

Gljivice uklanja čajavec ili lijek koji morate nanositi 12 mjeseci

Dobra higijena noktiju na noktima može spriječiti gljivične infekcije ili barem spriječiti njihovo širenje. Mijenjajte čarape ako su vam noge mokre, te hodajte u japankama na bazenu i u svlačionici

Gljivične infekcije na nožnim noktima poznate su i pod nazivom onihomikoza i ne nestaju same od sebe, a ako se ne liječe, mogu se proširiti i s vremenom uništiti cijeli nokat.

Međutim, s obzirom da su gljivične infekcije noktiju na noktima obično bezbolne, ljudi često nisu svjesni da imaju problema ako redovito ne pregledavaju stopala.

- Stvori li se rana, možete dobiti gljivičnu infekciju kože što može dovesti do naknadne bakterijske infekcije - kaže Ami Sheth, doktorica dječje medicine u Los Gatosu u Kaliforniji.

Sprječite širenje gljivice na noktima

Iako ne možete izbjeći kontakt s mikroskopskim organizmima koji uzrokuju gljivice na nožnim noktima održavanje stopala čistima i suhima te pravilno rezanje noktiju može pomoći u sprečavanju infekcije.

- Da bi gljivica rasla, mora postojati neka vrsta traume nokta na kojoj je oštećen spoj nokta i kože - kaže Sheth. Primjerice, to se može dogoditi nakon pedikure, zbog uskih ili premalih cipela, te dugotrajnog trčanja ili pješačenja u neudobnoj obući zbog koje se nokat odiže ili ga pritišću cipele ili čizme - kaže dr. Shet. Ipak, neki su nokti ranjiviji od drugih, pa gljivčna infekcija nastaje samo na jednom nožnom prstu ili na jednoj nozi. 

Ako ipak dobijete infekciju na nogama, ove mjere mogu vam pomoći da se spriječi širenje:

 

- S vremenom se gljivica razmnožava u tkivu nokta i napreduje po noktu, pa se nokat zatim podebljava dok potpuno nije oklopljen gljivicama - objašnjava Marlene Reid, liječnica podijatrijske medicine u Napervilleu u Illinoisu. 

Liječenje gljivica na noktima

Gljivična infekcija se liječi ovisno o tome koliko su glljivice zahvatile područje nokta. 

>>> Na bijeloj površini nokta ili bijelim mrljama ponekad se jednostavno može primijeniti antifungalni lijek za lokalno ublažavanje gljivica.

>>> Za infekcije koje pogađaju dublje slojeve nokta, lijekovi koji se izdaju bez recepta često ne djeluju jer ne prodiru u nokat dovoljno duboko da ubiju sve gljivice i spriječe da se infekcija ponavlja. Mogu biti potrebne opetovane primjene lijeka ili lijek na recept koji će vam pripisati vaš dermatolog.

>> Simptomi težih infekcija uključuju zadebljane, obezbojene nokte koji na kraju mogu postati vrlo bolni. U tim situacijama trebali biste posjetiti dermatologa. 

Uklanjanje noktiju, kućni lijekovi 

U ozbiljnim slučajevima nokti se mogu ukloniti kirurškim putem ili otopiti kiselinom. To se može učiniti na samo jednom dijelu nokta u nadi da će preostali nokat postati zdrav. U slučajevima kada treba ukloniti cijeli nokat, umjetni nokti i proizvodi koji se koriste lagano očvršćenom smolom stvorit će privremenu oblogu kao zaštitu donjeg tkiva dok nokat ne naraste.

Možete pokušati i s nanošenjem eteričnog ulja čajevca. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci