Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
3 komentara

Nove vrste čarapa: Sprečavaju loše mirise, gljivice i bakterije

U čarapama može biti maksimalno do 90 posto pamuka, ostalo su ojačanja i guma koja ih drži uz nogu. Ima ih i od bambusa te sa srebrom. Jeftini poliester može izazvati alergiju i osip

Foto: Dreamstime
3 komentara

Nekad su pamučne čarape smatrali najboljima, no danas ih rade od drugih mješavina materijala koje pomažu osjetljivim stopalima ili umanjuju ozljede pri sportu.

- Merino vuna prirodno ima antibakterijska i termoregulacijska svojstva. Hladi kad je toplo, a grije kad je hladno. Ima je u planinarskim, sportskim te čarapama za dijabetičare. Sportske čarape su i kombinacije merino vune, polipropilena, funkcionalnih poliestera i specifičnih elastina. Takve čarape bolje dišu, brže se suše, lagane su i djeluju antibakterijski - rekla je Morena Makar iz Obiteljske tvornice čarapa Makar, koja u Samoboru radi 28 godina.

POGLEDAJTE VIDEO:

VELIKA INSPEKCIJA DOMA 24SATA Sapun prljaviji od spužvice za pranje suđa, čak i od toaleta...

- Pri kupnji pamučnih čarapa treba biti oprezan. Ima ih od regeneriranog pamuka, od recikliranih starih krpa i sličnih proizvoda, no to ne piše na deklaraciji. Jeftinije čarape sadrže loš pamuk miješan s nekvalitetnim poliesterom - upozorava te dodaje da i djeca trebaju kvalitetne čarape.

Foto: Dreamstime

- Ne treba im kupovati one od jeftinog poliestera jer mogu izazvati alergiju i osip - rekla je Morena Makar.

Objasnila je da čarape ne mogu biti proizvedene samo od pamuka zato što ih na prstima i peti treba ojačati, preplesti poliamidom da se ne bi brzo istrošile. Na gornjem dijelu moraju imati i gumu koja ih drži uz nogu. Zato u čarapi može biti najviše 90 posto pamuka. K njima kupci najviše dolaze po terapeutske čarape.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

OKRENULI SE VIŠE PUTA Ovakvu guzu nije htjela imati: Implantati su joj se izokrenuli

- Dijabetičke čarape su od merino vune obavijene ionima srebra, koji sprečavaju razvoj bakterija i gljivica. Tko ima problema s proširenim venama treba čarape bez gume, a kompresijske sprečavaju oticanje nogu, primjerice pri dugom letu zrakoplovom. Poboljšavaju cirkulaciju i služe za brži oporavak - objasnila je Morena.

Dijabetičke čarape stoje 42 kune, a kompresijske bez mirisa 148,75 kuna.

Ima i drugih modela čarapa, od materijala koji sprečavaju mirise, a stoje od 72 kune. Takve imaju i ventilacijske kanaliće za prozračivanje te podebljanje na peti, prstima i Ahilovoj tetivi za udobniji hod. Kupuju ih uglavnom ljudi koji su cijelog dana u obući i puno stoje ili hodaju.

MADE IN HRVATSKA Bivša hrvatska olimpijka: Noge ne smrde u mojim čarapama

I sportske čarape imaju zadebljanja na određenim dijelovima. Dokoljenice za skijanje, na primjer, imaju pojačanje i na skočnom zglobu te na prednjem dijelu potkoljenice. Takve čarape Makar stoje i do 200 kuna, a u internetskim prodavaonicama ima i puno skupljih. Osim posebnih zadebljanja, sportaši vole čarape bez šavova koji mogu nažuljati pri kretanju.

Foto: Pixabay/Merseyside Police

Za jogu na portalima preporučuju čarape na kojima su odvojeni prsti. Ako imaju protuklizni potplat, stoje i više od 100 kuna. Bez potplata, a s odvojenim prstima, u Trimaru su od 20 kuna.

Mogu se naručiti i čarape za japanke, s dva “prsta”, a prodaju ih s japankama za 210 kuna. Ima i čarapa za pse, koje nisu u paru. Četiri stoje od 15 kuna.

U Konzumu nude dva para sokni za 15 kuna, tri za 20, a termočarape su 25 i 40 kuna. U Intersparu su dječje termosokne sedam kuna, a s likovima iz crtića 10 kn.

LAKO JE Super trikovi sa selotejpom: Drži kravatu, čisti tipkovnicu...
  • Protuklizna za sigurniji hod - 10 do 90 kuna

Čarape sa silikonskim printom na stopalu neće se klizati. Tanke mogu i u obuću, a deblje ne.

  • Termočarape poput frotira - 7 do 179 kuna

Zimi su najpopularnije, a mogu biti sokne ili dokoljenice. Od pamuka su, elastina i poliamida.

  • Mekane za dijabetičare - 42 do 200 kuna

Zbog problema s cirkulacijom čarape ne smiju stiskati. Ioni srebra štite od bakterija i gljivica.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message