Lifestyle

Komentari 0

GMO moljci u divljini ubijaju sve nove ženke vlastite vrste

GMO moljci u divljini ubijaju sve nove ženke vlastite vrste

Moljce su genetski modificirali tako što su im dodali dva gena, prvi im dodaje crveni fluorescentni pigment kako bi ih se moglo pronaći u divljini i drugi zbog kojeg sve ženke umiru čim se izlegnu

Britanska kompanija Oxitec genetski je modificirala moljce tako što su im dodali dva gena, prvi im dodaje crveni fluorescentni pigment kako bi ih se moglo pronaći u divljini i drugi zbog kojeg sve ženke koje su potomci genetski modificiranih moljaca umiru čim se izlegnu, a prežive muški moljci koji dalje šire ubojiti gen.

Tom metodom nadaju se suzbiti najezdu moljaca koji su veliki problem za vrtlare jer kao nametnici napadaju kelj, kupus, repu i slično.
Iz tvrtke tvrde da će genetski modificirani moljci u divljini nestati već nakon par generacija pa bi postupak, da bi bio uspješan, trebalo ponoviti nekoliko puta.

Ovo nije predstavljeno kao konačno rješenje za pitanje nametnika, već kao samo još jedan alat koji pomaže u suzbijanju.
Testovi u SAD-u započeli su 2017. i bili su uspješni, a tvrtka se sada nada kako će dobiti dopuštenje za prodaju genetski modificiranih moljaca farmerima. Ako uspiju u tom naumu, planiraju genetski modificirati i druge vrste nametnika.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci