Lifestyle

Komentari 14

Gorka sol vraća osušene biljke u život, ruže su od nje bujnije...

Gorka sol vraća osušene biljke u život, ruže su od nje bujnije...

Ta vrsta soli bogata je magnezijevim sulfatom, a on je pak zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila - zahvaljujući njemu biljke imaju intenzivniju zelenu boju

Epsom sol (gorka sol) vrtlarima je itekako poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka, cvijeća, povrća, za vraćanje usahnulog bilja u život, tjeranje štetočina, poput puževa i voluharica.

Naime, ta vrsta soli bogata je magnezijevim sulfatom, a on je pak zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila - zahvaljujući njemu biljke imaju intenzivniju zelenu boju. Gorka sol pomaže i u klijanju sjemena, čini biljke gustima, zaslužna je za veću proizvodnju cvijeća i veće cvjetove. 

Neil Mattson, profesor na britanskom Sveučilištu Cornell, kaže da će biljke pokazivati ​​vizualne znakove ako su im potrebne određene hranjive tvari. 

- Ukoliko lišće požuti po cijeloj biljci, to može biti znak da joj je potrebno više sulfata. Ako donji listovi postanu žuti između vena, možda treba više magnezija. Magnezij i sumpor su neophodne hranjive tvari - pojasnio je.

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga, na primjer, radi prekomjerne sadnje i sjetve čime se tlo iscrpljuje. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, koja se tijekom vremena nakupljaju u tlu, gorka sol nije postojana, pa ne možete pretjerati s njezinom upotrebom, kaže ovaj profesor.

Dodaje da ruže posebno vole gorku sol, od nje su jače i imaju više cvjetova, a čak su sami cvjetovi veći nego kod ruža kojima se sol ne dodaje.

Nekoliko njegovih savjeta za korištenje gorke soli u vrtu:

Neki ljudi spašavaju osušene kućne biljke pomoću gorke soli, a jedna žena je na Facebooku podijelila svoje iskustvo.

- Ja svoje biljke stavim u kadu s nekoliko centimetara tople vode u kojoj sam otopila Epsom sol. Lišće na njima isperem vodom kako bih s njega uklonila prašinu i učinila ih sretnima - rekla je i dodala da ovu metodu koristi stalno. Pokazala je i kako biljke izgledaju prije te nakon tretmana (slika gore).

ONI SU GROZNI I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Najčitaniji članci