Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Gorka sol vraća osušene biljke u život, ruže su od nje bujnije...

Gorka sol vraća osušene biljke u život, ruže su od nje bujnije...

Ta vrsta soli bogata je magnezijevim sulfatom, a on je pak zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila - zahvaljujući njemu biljke imaju intenzivniju zelenu boju

VIDEO

Epsom sol (gorka sol) vrtlarima je itekako poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka, cvijeća, povrća, za vraćanje usahnulog bilja u život, tjeranje štetočina, poput puževa i voluharica.

Naime, ta vrsta soli bogata je magnezijevim sulfatom, a on je pak zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila - zahvaljujući njemu biljke imaju intenzivniju zelenu boju. Gorka sol pomaže i u klijanju sjemena, čini biljke gustima, zaslužna je za veću proizvodnju cvijeća i veće cvjetove. 

Neil Mattson, profesor na britanskom Sveučilištu Cornell, kaže da će biljke pokazivati ​​vizualne znakove ako su im potrebne određene hranjive tvari. 

- Ukoliko lišće požuti po cijeloj biljci, to može biti znak da joj je potrebno više sulfata. Ako donji listovi postanu žuti između vena, možda treba više magnezija. Magnezij i sumpor su neophodne hranjive tvari - pojasnio je.

Svestrani pepeo: Ne bacajte ga, njime se čisti dom, hrane biljke
Svestrani pepeo: Ne bacajte ga, njime se čisti dom, hrane biljke

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga, na primjer, radi prekomjerne sadnje i sjetve čime se tlo iscrpljuje. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, koja se tijekom vremena nakupljaju u tlu, gorka sol nije postojana, pa ne možete pretjerati s njezinom upotrebom, kaže ovaj profesor.

Dodaje da ruže posebno vole gorku sol, od nje su jače i imaju više cvjetova, a čak su sami cvjetovi veći nego kod ruža kojima se sol ne dodaje.

Nekoliko njegovih savjeta za korištenje gorke soli u vrtu:

  • Biljke: 2 žlice na oko 4 litre vode i time prihranjivati biljke jednom mjesečno.
  • Ruže: 1 žlicu soli posipati po tlu na svakih 30 centimetara visine biljke, i tako svaka dva tjedna. Uz to, dobro je dodati pola šalice u tlo u podnožju ruža za poticanje zdravog rasta i cvatnje. Također, prije sadnje ili presađivanja namočite korijen ruže u mješavinu šalice gorke soli i 4 litre vode kako bi se oporavio. Potom u rupu u zemlji dodajte žlicu soli i tek tada ružu posadite. 
Odličan trik kako perilicu rublja brzo i jeftino očistiti od plijesni
Odličan trik kako perilicu rublja brzo i jeftino očistiti od plijesni
  • Grmlje (zimzeleno, azaleje, rododendron): 1 žlica na 9 četvornih metara. Nanesite na područje korijena svaka 2 do 4 tjedna.
  • Travnjaci: Potrebno je oko 1,3 kilograma na svakih 1250 četvornih metara, posipajte je po tlu ili razrijedite u vodi i nanesite raspršivačem.
  • Drveće: Posipajte dvije žlice na svakih 9 četvornih metara. Sol nanosite preko preko zone korijena tri puta godišnje.
  • Sadnja u vrtu: Posipajte šalicu soli na svakih 100 četvornih metara. Prije sadnje umiješajte sol u tlo, prenosi Epsom Salt Council.

Neki ljudi spašavaju osušene kućne biljke pomoću gorke soli, a jedna žena je na Facebooku podijelila svoje iskustvo.

- Ja svoje biljke stavim u kadu s nekoliko centimetara tople vode u kojoj sam otopila Epsom sol. Lišće na njima isperem vodom kako bih s njega uklonila prašinu i učinila ih sretnima - rekla je i dodala da ovu metodu koristi stalno. Pokazala je i kako biljke izgledaju prije te nakon tretmana (slika gore).

ONI SU GROZNI I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje