Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Gorska ljepotica je prava oaza istraživanja, mira i uživanja...

Gorska ljepotica je prava  oaza istraživanja, mira i uživanja...
16

Gorski kotar iznenadit će svojom prirodnom ljepotom, ma koliko bili spremni za nju, a ljeti ga je idealno upoznati bicikliranjem, splavarenjem, planinarenjem ali i hranom

VIDEO

Skrad - sklad Vražjeg prolaza, izvora i mira

Gorski kotar raj je za aktivni odmor, odmor, opuštanje i apsolutno uživanje. Jedno od mjesta koje budi veliku pozornost je svakako Vražji prolaz kraj Skrada. Ovaj kanjon jedan je od ljepših u Hrvatskoj, a poseban je upravo zbog uskog prolaza, jedva širokog dva metra, dok se s obje strane propinju stijene visoke stotine metara. Između njih teče potok Jasle, a iznad njega su prolazi i galerije kojima posjetitelji mogu prolaziti. Okružuju ih strme stijene, a ispod nogu zahuktala voda. Taj adrenalinski doživljaj završava kod špilje Muževa hiša. Duga je 200 metara, a na kraju nje je manja dvorana s jezercem. U njoj su pronašli i čovječju ribicu. 

U Skradu svakako treba vidjeti i Zeleni vir, izvor u dnu plitke špilje ispod 70-ak metara visoke stijene. Izlet u Zeleni vir turistička zajednica preporučuje povezati s posjetom Vražjem prolazu. Ovaj dio odličan je i za planinarenje, a postoje tri staze. Jedna je kraća (oko 30 minuta hoda), počinje od željezničke postaje Skrad i vodi u smjeru sjevera, a dolazna točka je pećinski izvor Zeleni vir. Posebna je zbog serpentina, dok drugom stazom put traje oko 60 minuta i vodi kroz šumski predio Jasle. Također počinje od željezničke postaje Skrad, ali vodi u smjeru juga. No ovim putem vidjet ćete i Muževu hišu, a dalje se nastavlja prema izvoru Kupice. Treća staza počinje u blizini Lošca. Do njega se može doći autom, a stotinjak metara dalje je parkiralište. Potom počinje staza uzvodno uz potok Curak. Uz četrdesetak minuta hoda doći ćete do planinarskog doma "Zeleni vir". 

Adrenalinska avantura: Kajak, kanjoning, rafting, kanu safari i kajakarenje

Zbog svojih brojnih mogućnosti za uživanje u vrlo aktivnom odmoru, Gorski kotar nudi rafting kajak, kanu safari, kanjoning te kajakarenje po jezerima te nordijsko hodanje, a sve to organizira agencija Gorski tok. Većina aktivnosti organizira se u gornjem dijelu rijeke Kupe kod mjesta Razloge. Rafting i kajak-kanu safari se organizira na rijeci Kupi. Specifična je po visokom vodostaju u proljeće i ljeto te nakon obilnih kiša, dok je ljeti više pogodna za safari jer ćete tada u miru moći vidjeti sve njene prirodne ljepote te se ugodno osvježiti. Izlet traje tri do četiri sata. Cijena kajak izleta i kanu safarija za cijeli dan iznosi 290 kuna, a za pola dana 190 kuna. 

Svi željni avanture sigurno neće zaboraviti kanjoning u Vražjem prolazu. Budući da su okruženi strmim liticama, divljom prirodom i vođeni kroz usko korito potoka Jasle, a potom se spuštaju tzv. "vodenim toboganom" , svi koji su ga iskusili kažu da je nezaboravno. Cijena izleta je 230 kuna. 

Poklonici nordijskog hodanja, a nemaju iskustva, mogu se prijaviti za školu, čija dva sata koštaju 190 kuna, a cijenu su uključeni štapovi te izvođenje u najljepšim dijelovima Gorskog kotara, također preko agencije Gorski tok. Kajakarenje je moguće i na Lokvarskom te Fužinskom jezeru. 

Fužine - jezero, špilja, kočija i dobra hrana

Osim prekrasne goranske arhitekture, hrane i gostoljubivih mještana, Fužine su ipak najposebnije po svojoj predivnoj prirodi. Okružene su planinama, a za posjetitelje su najljepša tamošnja jezera. Najveće je Bajer, na kojem se možete čamcem, kanuom i kajakom, ali i surfati zbog čestih vjetrova. Na Bajeru se 14. srpnja organizira Fužinarska regata jedrilica. Iznajmite li apartman na jezeru, sigurno ćete uživati. Oko Bajera je duga šetnica, no tu su i jezero Potkoš (između Fužina i Liča, koje je najmanje) te Lepenica, najveće umjetno jezero. 

Ako ste već na Bajeru nikako nemojte propustiti špilju Vrelo, koja je odmah pored jezera. Pronašli su je slučajno 50-ih godina, a procjenjuje se da je stara oko 3,5 milijuna godina. Ljeti je otvorena svaki dan od 10-18 sati, a cijena za odrasle iznosi 30 kn dok za djecu 25. Ovim romantičnim gradom možete se voziti i kočijom. Zimi se to mijenja pa posjetitelji Fužine dožive u saonicama. Kontakt podatke možete provjeriti na stranicama TZ Fužine.

Ovakva vožnja za 30 minuta iznosi 100 kuna, a za 15 minuta 50 kuna. U blizini jezera Bajer je i ranč Vrelo, u vlasništvu Gorana Volodera, na kojemu možete uživati u rekreativnom jahanju, dogovoriti izlete na konjima ali i naučiti jahati.

Šetnja poljima lavande nešto je što sigurno ne očekujete u ovom kraju, ali definitivno vrijedi posjeta. Polja su u Liču, a organiziraju se i grupne i individualne posjete te degustacije proizvoda od lavande. Više informacija možete pronaći na Facebook stranicama samih vlasnika. Fužine-Lič upravo 8. srpnja slave Dane lavande pa ako se nađete kojim slučajem na tom putu ne propustite upoznati male tajne tamošnjih majstora. 

Kraj Fužina su i malo mjesto Vrata, no u njima se krije velika avantura - točnije paintball, dijelom na čistini, dijelom u smrekovoj šumi. Osim toga, tamo možete uživati i u kart-cross automobilima, streličarstvu te hovercraftu. 

Oni koji borave duže u Fužinama mogu se rekreirati i na tri teniska terena. U kolovozu vas na ovom području, točnije u Ličkom polju traje Para Lič 2012. tj. veliko natjecanje paraglidera i zmajara. 

Lokve - ljepota zelenila, splavarenja i ribolova

Obližnje Lokve najviše se diče upravo svojim Lokvarskim jezerom, špiljom Lokvarka te Park šumom Golubinjak. Lokvarsko jezero drži titulu Svjetskog rekorda jezerske pastrve, težine 25,40 kg, a osim nje, u ovom jezeru možete uloviti i klena, šarana i karasa. Moguće je i splavarenje jezerom koje organizira Čača Tours te ribolov, za što je potrebno obratiti se u ŠRK Lokvarka Lokve, iako se ribolovne dozvole mogu kupiti u svim ugostiteljskim objektima, piše TZ Lokve. 

Svake godine na ovom jezeru organizira se POJ i BOJ tj. pješačenje i bicikliranje oko jezera početkom kolovoza, a ove godine 4. kolovoza. Lokve su idealne za jednostavno ali predivno uživanje u prirodi, puno šetnica i pješačkih staza u kojima ćete vidjeti Kraljicu šume, najveću jelu u Gorskom Kotaru, staru preko 200 godina, opsega debla 441 cm, a  visine 37 metara. U Park šumi Golubinjak je i nekoliko manjih špilja, a sve su povezane uređenim stazama. Park šuma na svojoj recepciji nudi i najam bicikala, ima teren za nogomet i odbojku, teniske terene, boćalište, ali i postavljene roštilje. 

Špilja Lokvarka jedna je od najuređenijih u Hrvatskoj, a slučajno ju je otkrio Lokvarac Jakov Bolf - Talijanetov dok je 1911. kopao kamen za gradnju kuće. Ukupno je duga 1200 metara, a sastoji se od četiri galerije. Četiri su otvorene i uređene za posjetitelje, koji se spuštaju do 900 metara u njezinu dubinu. Otvorena je svaki dan od 10-17 sati, i u nju se ide uz pratnju vodiča. Za odrasle je cijena ulaznice 40 kuna, za učenike, studente i umirovljenike 25, a obiteljska 60 kuna. 

Budući da su žabe sastavni dio ovoga kraja, a u njihovu "čast" se svake godine u svibnju organiziraju i Žabarske večeri, u Lokvama možete vidjeti i Muzej žaba, jedini takve vrste u Europi. Na adresi je Šetalište golubinjak 1, a otvoren je od 9 do 20 sati. Vivarij ili žive žabe tamošnjeg kraja, preparirane žabe ili prvake u žabljim skokovima te kušaonica "Žablje krvi" samo je dio muzejske ponude. 

Delnice - bogato ljeto i biciklističke staze

Delnice očekuje ljeto bogato događanjima i to za svakoga ponešto. Već 14. srpnja počinje dvodnevni Re-Volt-Polane Fest, s rock koncertima, uglavnom demo bendovima nekolicinom poznatijih bendova. Međunarodni plivački miting na Kupi počinje u svom devetom izdanju 21. srpnja, a ujedno se bira i izbor za Miss kupske doline. Samo dan poslije počinje Triatlon na Kupi s početkom u 11 sati, a organizira ga Udruga kupa, a od 24. do 29. 7. traje Croatia open - međunarodno natjecanje u orijentacijskom trčanju. 

Početkom kolovoza, 4.8., počinje i humanitarni moto susret MK Mountain riders, a 5. 8. okupljaju se šahovski velikani na prvenstvu Kupske doline. Istog dana počinje i auto-moto reli "Putevima 138. brigade HV-a", na putu Delnice-Vrbovsko-Ogulin-Brinje. 

Furmanski dan kao prikaz starih zanata i nekadašnjeg načina života, uz vožnju kočijom, jahanje, potkivanje konja, večeru na ognjištu, organizira se u Crnom Lugu 11.8. Pred kraj kolovoza, 25. 8. odvija se i tradicionalni međunarodni košarkaški turnir "Kupa 2012." 

Iako su Delnice idealne za zimski odmor, ni preko ljeta aktivnosti ne nedostaje. U gradu je kraj stadiona i kuglana, boćalište te dva teniska terena, a Dom športova nudi i bazen u kojemu se i posjetitelji i građani mogu rashladiti. Svi ljubitelji bicikliranja uživat će u Delnicama koje imaju pet biciklističkih staza, od kojih su dvije, žuta i plava, neoznačene. Sve su srednje dužine, no najzanimljivije su zbog okoliša kroz koje se prolazi te velikih razlika u nadmorskim visinama. Više informacija pogledajte na stranicama TZ Delnice.

Kraj lovačkog doma u Delnicama smješteno je i 30-ak jelena lopatara koje svi mogu vidjeti, a prije nekoliko godina dovezli su ih s Brijuna. 

U Vrbovskom ne propustite kanjon Kamačnik

Gradić Vrbovsko dovoljno je malen za bijeg od sviju, a dovoljno velik za brojne aktivnosti. Lovni turizam je raširen, ali i biciklizam. Od pet staza, tri su teške i to Orlove stijene, Severin na Kupi te Bijela kosa. Sve vode kroz prekrasnu prirodu, ili uz rijeku Dobru, potok Kamačnik ili kroz šumske ceste. Kanjon Kamačnik također je impozantan za vidjeti, a šetnja počinje upravo u Vrbovskom i traje oko sat vremena. Ova rječica se nakon tri kilometra ulijeva u Dobru, no do tog puta je stvorila vrlo uzak prolaz s nekoliko napravljenih mostića i galerija. 

U Vrbovskom 28. 7. počinje Sportsko ljeto s rekreativnim maratonom, biciklijadom, duatlonom, malonogometnim turnirom, a završava cross utrkom "Kroz Jelenski jarak". Samo osam kilometara od Vrbovskog je Ćorgljevo jezero Moravice, točnije spoj pet malih izvora koji se slijevaju u jezero. U blizini, točnije u Severinu na Kupi je Frankopanski dvorac. Iako je zapušten i dalje je prekrasan te se može obići.

Čabar za bicikliste

Nađete li se u Čabru, teško da nećete imati što raditi. Čabar je vlasnik izvora Kupe, sedam biciklističkih staza, osam planinarskih puteva te dva lovišta (Crna gora i Kupički vrh) s jelenima, srnama, divljim svinjama, medvjedima i zečevima. 

Ravna Gora - dani borovnica, putevi za bicikliste i planinare

U Ravnoj Gori vas 15. 7. očekuje slasni Dan borovnica, a svi zainteresirani idu do staništa borovnica uz planinarenje kroz Ravnogorski put, druženje kod planinarske kuće na Javorovoj kosi, a za kraj ih očekuje molitva na Božjem studencu. Riječ je o izvoru podno planinarske kuće.

Ravna gora ima tradiciju organiziranja dana određenih namirnica po njihovom vremenu zrenja, a osim ove u okolici su već spomenuti Dani lavande u Fužinama te 7. srpnja Festival maline u Skradu. Ravnogorske zelene staze za bicikliste su sve ucrtane na kartama s okolnim prirodnim i kulturnim znamenitostima te smještajem i turističkom ponudom, a može se nabaviti u Turističkom uredu u Ravnoj Gori. 

Ljubitelje planinarenja ovdje očekuje izazovna trasa od 12 točaka, od ponora Kosice do najvišeg vrha Gorskog kotara na Bjelolasici. Ovdje možete pronaći detaljne informacije.

Mljac gastronomija Gorskog kotara

S čime vas god ponude na ovom području, ne odbijajte. Gorani su veliki sladokusci i gastro majstori, a njihova različitost je upravo i njihova posebnost. Marmelada od rabarbare, štrudla od borovnice, žablji krakovi, gulaši od srnetine i veprovine u umaku od brusnica, medvjeđe šape kao rijetke delicije ili jelenji, veprov ili medvjeđi pršut pravi su specijaliteti te regije, iako je još jako puno toga za kušati u ovom kraju. Gorani  veliku pozornost pridaju i serviranju jela, a još ako uz to jedete vani u prirodi, imat ćete osjećaj kao da ste u nekoj priči.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!
MOŽETE LI DO 25 BODOVA?

Misliš da ti sive ćelije rade bolje nego Poiroitu? Riješi 25 pitanja na ovom kvizu i saznaj istinu!

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu
KAKVA ĆE VAM BITI NEDJELJA?

Dnevni horoskop za nedjelju 5. svibnja: Škorpion će biti ludo zaljubljen, a Rak ići u prirodu

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 5. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje