Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Gospar iz Dubrovnika otkriva tajnu savršene ribe s gradela

Gospar iz Dubrovnika otkriva tajnu savršene ribe s gradela
8

Kameni svod bistroa "Glorijet" čuva miris srđele, solpe i orade s gradela. Otkrijte kako dubrovački gospar Nedjeljko Čagalj priprema domaću ribu, voće i povrće

VIDEO

U drevnom ljetnikovcu Gundulić na gruškoj obali, u blizini zelene tržnice i ribarnice, nalazi se bistro "Glorijet". Ovo popularno okupljalište Dubrovčana, ali i turista iz cijelog svijeta, ime je dobilo po lokalnom izrazu za kupolasti svod, pod kojim gosti svakodnevno uživaju u nezaboravnim domaćim delicijama. Njegov vlasnik, srdačni i šarmantni gospar Nedjeljko Čagalj, ugostiteljstvom se bavi od mladosti, ali na ideju da otvori bistro 2000. godine nije došao sam. 

- U svom kafiću često sam prijateljima pripremao spizu, onako za našu dušu. I tako je sve počelo. Otvorio sam bistro i ubrzo se pročulo da se kod nas jede domaća riba i meso - kaže Nedjeljko, koji se svaki dan pobrine da dobije najbolje iz Jadranskog mora te od lokalnih proizvođača voće i povrće. 

- Ujutro sam prvi na ribarnici i uzmem ono što mi odgovara; najbolje i najsvježije - ističe. Kaže i kako iz dana u dan usavršava svoja jela, a uvijek pazi da su pripremljena od sezonskih namirnica. 

Dobar glas daleko se čuje, kaže gospar Nedjeljko, koji je u svom bistrou ugostio i bivšu japansku premijerku Miyouki Hatoyamu. Kušala je sir iz ulja, domaći pršut, biftek s gradela u umaku od gljiva, pohane pupatore (cvjetovi od tikvica), a posebno ju je oduševila žućanica s jajima koju je prvi put probala. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No ono po čemu je ovaj bistro nadaleko poznat je riba s gradela, za koju je zadužen Nedjeljko. 

- Radim sve vrste ribe. Pečemo i plavu i bijelu te "divljač" (ražu, grdobinu, morsku mačku...). Pripremamo marinade koje se sada sastoje najviše od srđela, palamide i tune. A kao prilog poslužujemo kuhano i pečeno povrće, priča nam gospar, dok na gradelama okreće srđele, solpe i orade.

Za to vrijeme vrijedne ruke supruge Ane pripremaju tradicionalnu dubrovačku rožati i specijalitet kuće - tortu Glorijet, koja se pravi od skorupa (skute). No to je samo početak priče o delicijama dubrovačkog bistroa. Pripremaju se popare, brodeti i lešade. A nećete pogriješiti ni ako isprobate marinirane inćune, salatu od matara, carpaccio od hobotnice...

Hobotnica alla Glorijet

Bistro se posebno diči specijalitetom kuće: hobotnicom s domaćom purom alla Glorijet. 

- Krakovi se prvo skuhaju, a onda ih još doradimo u šalši od pomadora s bijelim vinom, lukom, maslinama, kaparima, motarom, soli, paprom, lovorikom, ružmarinom...Stavlja se i malo peperončina za jači okus. Pura se skuha sa strane, nareže na kocke, prelije maslinovim uljem i stavi na gradele - priča Nedjeljko. 

Marinirana sarđela

Na maslinovom ulju ispržite srdele i izvadite u posudu. Na istom ulju ispržite luk, dodajte vodu, bijelo vino i ocat, papar u zrnu, lovorov list, grančicu ružmarina, nekoliko kriški limuna, nekoliko češnjeva češnjaka, sol i malo šećera. Prokuhajte 15 minuta. Dvije minute prije nego je riba gotova dodajte ovaj umak i dl prošeka. Sve prelijte preko ribe. 

Riba s gradela prema receptu Nedjeljka Čaglja

Očistimo i pripremimo ribu, zatim je osušimo, posolimo i popaprimo te prelijemo domaćim maslinovim uljem. Gradele zagrijemo, temeljito očistimo i premažemo uljem, a zatim ribu posložimo na gradele. 

Ovisi kolika je riba, veća ili manja, jel' plava ili bijela, sve pečemo prema potrebi. Ako je veća, riba se peče s podignutim gradelama da bi se prvo zagrijala i pomalo spuštamo na niži nivo, a zatim okrećemo. Ribu srednje veličine pečemo s jednim okretanjem. Tijekom pečenja ribu premazujte grančicom ružmarina namočenom u maslinovo ulje. Na ribu uvijek treba pripaziti da ne bi pregorjela i da ne bi bila izgorene kože, upozorava Nedjeljko.

Pečeni punjeni patlidžani

Riba s gradela najtraženije je jelo s menija, a prilozi se prilagođavaju željama gostiju. Tako su najpopularniji blitva i krumpir na lešo, ali i tikvice te patlidžan s gradela koji se nakon pečenja puni rajčicom, parmezanom i mozzarellom. 

Tekst i recept preuzeti su iz gastromagazina Skuhatćute. Potražite ga svake subote uz 24sata za samo 1,99 kuna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno