Lifestyle

Komentari 0

Spasite 'uništena' jela: Uz ove trikove nećete baciti hranu

Spasite 'uništena' jela: Uz ove trikove nećete baciti hranu

Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili temeljca. Kako ne bi bilo grudica u umaku, protisnite umak kroz cjedilo ili dodavajte sastojke malo-pomalo

Pirja li se u previše vode, riža će se prekuhati i imati loš okus. No nemojte je baciti - ostavite je u hladnjaku da se stvrdne. Sutradan je ubacite u juhu, iskoristite za složence ili poslužite s pirjanim povrćem. Rižu uvijek kuhajte u manjoj količini vode i pomalo joj dolijevajte hladnu vodu ili temeljac. Tekućina ne smije prelaziti dva cm iznad riže. Odgovarajuću razinu možete provjeriti i kažiprstom - stavite prst na rižu i pazite da voda ne dopire iznad srednjeg zgloba.   

POGLEDAJTE VIDEO:

Ne morate biti loš kuhar da vam u kuhinji nešto krene po zlu, no ne očajavajte jer uvijek postoji rješenje. Ako ste presolili juhu, gulaš ili umak, dodajte vode ili temeljca te ubacite povrće poput luka i mrkve pa nastavite kuhati još desetak minuta. I kiselina pomaže u ublažavanju slanog okusa - dodajte jelu limunova soka ili octa. 

Slanost jela možete smanjiti i dodavanjem šećera ili meda. Ako recept dopušta, dodajte mlijeko, vrhnje, jogurt ili drugi kremasti mliječni proizvod jer oni također “ubijaju” sol. U narodu postoji još jedan savjet - kad presolite jelo, ubacite jedan očišćeni krumpir koji će upiti višak soli i nakon kuhanja ga bacite. Iskusni kuhari savjetuju da ne kušate jelo samo netom prije nego što je gotovo nego tijekom cijeloga kuhanja. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, slanine, maslina ili kapara koji obiluju soli.   

Lako je pogriješiti i pri pečenju mesa, osobito tijekom pripremanja gulaša ili odrezaka. Meso najprije popržite na dobro ugrijanoj tavi i jakoj vatri kako bi se pore zatvorile, a sokovi ostali unutra. Zatim smanjite vatru i nastavite peći. Zagori li meso na tavi, odrežite prepečeni dio, a ostatak tanko narežite i ublažite miris mješavinom sojina umaka, vina i omiljenih začina. Zatim narežite na komadiće te, na primjer, poslužite u tortillama s povrćem. Zagorena jela iz lonca pokrijte mokrom krpom i ostavite desetak minuta - upit će dio “zagorene arome”.  

Zagoreno jelo 

Maslac brzo zagara i mijenja miris hrani. Kako ne bi zagorio i pokvario okus, zagrijte ga s nekoliko kapi maslinova ili običnog ulja. 

Masna hrana 

Hladno ulje tijesto upija poput spužve. Stoga prije nego što počnete pohati, pazite da je dovoljno vruće i pazite da u tavi ne bude gužva.

Grudice u umaku  

Protisnite umak kroz cjedilo, a kako bi drugi put bio gladak, dodajte sastojke malo-pomalo strpljivo miješajući na laganoj vatri. 

Neukusno povrće 

Prekuhano povrće izmiksajte i upotrijebite za krem-juhu. Cvjetaču ili brokulu uvaljajte u krušne mrvice i ispržite te poslužite s umakom od sira i vrhnja. 

Najčitaniji članci