Lifestyle

Komentari 0

Gotovo svaka žena bar jednom na dan osjeća krivnju i sram

Gotovo svaka žena bar jednom na dan osjeća krivnju i sram

Polovica žena ne može zaspati zbog osjećaja krivnje, a najčešći su razlozi briga oko ljubavne veze, prijatelja, posla i održavanja linije, otkrilo je novo istraživanje

Propuštanje vježbanja ili dnevnog javljanja majci može biti uzrok osjećaju krivnje i posramljenosti, posebno za žene. Čak 96 posto žena osjeća sram barem jednom na dan, dok se kod polovice žena taj osjećaj javlja oko četiri puta na dan. Istraživanje je otkrilo kako negativni osjećaji ometaju redovan san, a 75 posto ispitanica osjećaju više krivnje otkako su postale majke. Anketu je proveo časopisa "Stylist" na više od 1000 ispitanih žena i 50 muškaraca.

Razlozi krivnje

Većina žena najviše se grize zbog manjka brige o svom tijelu, što uključuje jedenje nezdrave hrane i odgađanje vježbanja. Česti su razlozi i premalo vremena provedenoga s obitelji kao i zanemarivanje poslovnih obaveza.

- Žene osjećaju krivnju kada misle da ne ispunjavaju svoje zadane životne uloge, posebno kao supruge, majke i kćeri - smatra Susan Carell, autorica knjige "Oslobađanje od otrovne krivnje".

To je učestala pojava jer obiteljske, kulturne i vjerske norme nalažu ženama da je najvažnija stvar biti "dobra", objašnjavaju psiholozi. Čini se kako se slični osjećaju ne javljaju kod muškaraca jer je 92 posto muškaraca izjavilo kako ne dijeli krivnju koju osjećaju žene. Stručnjaci smatraju kako se žene krive zbog neuspjeha, dok će muškarci pronaći opravdanja u okolnostima situacije. Tako će muškarci reći da nisu položili ispit zbog manjka koncentracije uzrokovane prevelikom vrućinom u sobi, dok će žene pomisliti kako su same krive jer nisu dovoljno učile.

Sram zbog zlovolje prema bližnjima

Među bizarnim uzrocima krivnje i srama kod žena su i financijska kriza te neodlaganje otpada na reciklažna mjesta. Veliki sram osjećaju i jer su ponekad mrzovoljne prema svojim voljenima. Da ni slavne ličnosti nisu imune na osjećaj krivnje dokazuje Jessica Alba. Ona se izjasnila kao tipičan katolik koji se stalno osjeća krivim. Smatra kako polovicu svog slobodnog vremena provede ispričavajući se ljudima.

Najčitaniji članci