Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Greške u koracima: Spriječite potencijalne nezgode u kuhinji

Greške u koracima: Spriječite potencijalne nezgode u kuhinji
1

Površno čitanje recepata, neprecizno vaganje, ishlapjeli začini, kuhanje u premalenom loncu i krivi pribor mogu začas upropastiti i najjednostavnije jelo

VIDEO

Tjesteninu nikad nemojte kuhati u premalom loncu. Kad dodate tjesteninu u malu količinu vode, to naglo smanjuje temperaturu, a dok voda ponovno ne zakuha, tjestenina će ležati na dnu lonca i postati ljepljiva. Korištenje male daske za rezanje također je loše jer nećete imati prostora za manevar nožem, što povećava rizik od ozljeda, a sastojci padaju posvuda. Malu dasku rabite samo za rezanje sitnih namirnica. 

Prije nego što počnete, stavite papirnati ručnik ili kuhinjsku krpu ispod daske za rezanje kako bi se spriječilo klizanje. Ipak, najčešća pogreška koju ljudi prave pri kuhanju jest da ne pročitaju recept do kraja, pa su usred jela prisiljeni improvizirati jer ustanove da nemaju sve potrebne sastojke ili pribor. Također je važno voditi računa o svježini namirnica - začini stajanjem gube okus, tako da je potrebno upotrijebiti veću količinu. 

Pripremate li kolače, sve je sastojke potrebno precizno izvagati jer i najmanje odstupanje od recepta može upropastiti jelo. Mjerenje na šalice nije preporučljivo jer tako možete zagrabiti previše ili premalo nekog sastojka. Praškaste sastojke poput šećera i kakaa prosijte kao brašno jer bi se inače u kolaču mogle stvoriti neukusne grudice.

Tijesto kao iz pekarnice

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pretjerano miješanje brašna aktivira gluten, protein koji može dati pečenom tijestu čvrstu i elastičnu strukturu, što je dobro za pizzu, ali nije za delikatna tijesta. Umjesto toga potrebno je sporo i nježno miješati smjesu te pri dodavanju suhih sastojaka rabite najnižu brzinu na električnome mikseru ili miješajte rukom. Tijesto za pitu treba izraditi što manje.

Tjesteninu nije potrebno nauljiti

Ako želite spriječiti da rezanci budu ljepljivi, nemojte ih nauljiti. Polijevanje kuhane tjestenine uljem kako bi se spriječilo uljepljivanje je pogrešno zato što se umak neće spojiti s tjesteninom. Umjesto toga prelijte je s malo umaka odmah nakon kuhanja. Ili ako tjesteninu nećete poslužiti u roku od 15 minuta ili više, isperite je pod mlazom hladne vode kako biste uklonili škrob. 

Ako se reže pogrešnim nožem, hrana se može oštetiti

Važno je odabrati pravilan nož za rezanje pojedinih namirnica, u protivnom ćete oštetiti hranu. Ako ste ikad pokušali rezati kruh kuharskim nožem i kao rezultat dobili spljoštene kriške, razumijete zašto. Kad odaberete odgovarajući nož za posao, imate bolju kontrolu nad oštricom. To vam omogućuje da režete urednije i učinkovitije.

Zagrijte sastojke za tijesto

Na sobnoj temperaturi jaja, maslac i mlijeko stvaraju emulzije koje zadržavaju zrak. Tijekom pečenja zrak se širi, tijesto buja te postaje prozračno i dobro pečeno. S druge strane, hladni sastojci neće se ravnomjerno sjediniti u ostatak smjese za pečenje.

Izvadite jaja, maslac i bilo koji drugi mliječni proizvod iz hladnjaka barem od 30 minuta do sat prije pečenja.

Luk se reže kuharskim nožem, a prhka peciva nazubljenim 

Odlučite se za kuharski nož (veliki s dugom, širokom oštricom) pogodan za većinu sjeckanja, rezanja i usitnjavanja, što je posebno korisno ako pripremate čvrste namirnice (kao što su luk i tikvice). Mali, tanki nož najbolji je za guljenje voća i povrća te uklanjanje sjemenki. Nazubljeni nož je za kruh i prhka peciva te voće i povrće s glatkom korom poput rajčice i šljive.

Rajčice nisu za hladnjak

Rajčice imaju osjetljive stanice, a višak hladnoće (ili topline) uzrokuje rasprsnuće staničnih stijenki, ostavljajući rajčice brašnjavima i uništavajući enzim okusa, što mijenja okus rajčice. Umjesto toga držite ih na kuhinjskom stolu izbjegavajući izlaganje suncu.

Povrće idealne teksture i boje

Da povrće ne bude prekuhano, različite vrste kuhajte u odvojenim posudama u kipućoj vodi. Kuhano povrće trebalo bi biti jarke boje, a želite li da ostane čvrsto, uronite ga u hladnu vodu. 

Posoli ulje, a ne jaja i pazi koju tavu biraš

Tavu na kojoj pržite ne treba pretrpavati jer tako toplina koja se diže od kuhanja na površinu ostaje zarobljena pod hranom i stvara paru, pa se sastojci ne mogu dobro ispržiti. Komadi mesa na tavi ne bi se smjeli dodirivati, a poželjno je i da vlažnu hranu prije prženja obrišete suhim papirnatim ručnikom. 

Ne treba pretrpavati ni lim koji se stavlja u pećnicu. Ako nemate dovoljno veliku tavu ili lim, kuhajte u turama pazeći da vam se prvi dio hrane ne ohladi na tanjuru. 

Pokrijte ga folijom ili ostavite na niskoj temperaturi u pećnici. Pri pripremi jaja na oko ne treba soliti jaja (jer će sol na njima stvoriti rupice) nego posoliti ulje. Meso se soli neposredno prije prženja ili pečenja jer ako meso stoji posoljeno, to će iz njega izvući sok, pa će biti tvrdo i žilavo. 

No za presuhe hamburgere ili ćufte najčešće je kriv pogrešan odabir mesa. Rabite li samo nemasnu govedinu, jelo će biti neukusno jer masnoća iz mesa daje jelu vlažnost i okus. Za jela od mljevenog mesa najprikladnija je kombinacija junećeg i svinjskog mesa. Ne brinite se za masnoće, velik dio njih iscurit će tijekom pripreme. 

Teflonska tava nije za sva jela

Za razliku od tava od lijevanog željeza i nehrđajućeg čelika, teflonske ili keramičke tave sporo se zagrijavaju, tako da će meso biti slabije pečeno, odnosno trebat će ga pržiti puno dulje da dobije zlatno-smeđu boju. Teflonsku tavu rabite samo kada je potrebno kuhati osjetljiva jela kao što su riba i pohane ili ljepljive namirnice poput jaja.

Prvo se grije tava pa ulje

Ako ulje nije dovoljno vruće, povrće će se lijepiti za tavu. Zagrijte praznu tavu barem minutu, dvije. Tava je spremna kada možete držati ruku oko tri cm iznad nje i osjetiti toplinu s površine. Zatim dodajte ulje. No na teflonsku tavu ulje se dodaje prije uključivanja topline jer suho zagrijavanje oslobađa štetne plinove.

Vruća tajna dobrog odreska

Dobar odrezak zahtijeva visoku temperaturu. Na niskoj do srednjoj temperaturi unutrašnjost odreska će se ispeći u isto vrijeme kao i izvana. Zagrijte tavu do srednje visoke ili visoke topline nekoliko minuta prije stavljanja mesa u nju. Za još bolje rezultate rabite tavu od lijevanog željeza.

Pustite da meso odstoji prije no što ga izrežete

Kad je meso vruće, mišićna vlakna se skupljaju i raspršuju sok. Ako ste meso odmah izrezali, sokovi će završiti na pladnju za rezanje, a pečenje ostati suho. Neka meso odstoji nakon kuhanja tako da se mišići mogu opustiti, a sokovi prožeti odrezak. Za velike pečenke i cijele kokoši pričekajte najmanje 15, a za odreske pet-deset minuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...