Lifestyle

Komentari 0

Grinje vole posteljinu, madrace i tepihe: Usisavajte i prozračujte

Grinje vole posteljinu, madrace i tepihe: Usisavajte i prozračujte

Grinje su sastavni dio namještaja, posebice onog u spavaćoj sobi, poput kreveta. Može ih se još naći na posteljini, madracima, zavjesama, odjeći. Smatraju se jednim od uzročnika astme i alergijskih oboljenja

Grinje su mikroskopski člankonošci. Kućne grinje su jedva vidljive golim okom i njihova veličina je između 0.1 do 0.5 milimetara. Budući da su jako male, nijedna vrsta vjerojatno neće utjecati na estetiku spavaće sobe, ali mogle bi imati velik utjecaj na vaš život. Smatraju se jednim od najčešćih uzroka astme i alergijskih oboljenja. Može se javiti osip, kihanje i curenje iz nosa. Simptomi se mogu kretati od blagih do ozbiljnih.

POGLEDAJTE VIDEO:

Grinje možete pronaći u cijeloj kući, ali najčešće ih ima na posteljini, madracima i tepisima. Hrane se odbačenim stanicama kože. 

- Stotine tisuća grinja može živjeti u posteljini, madracima, tapeciranom namještaju, tepisima ili zavjesama u vašem domu. Hrane se mrtvim stanicama ljudske kože nataložene u prašini. Grinje iz kućne prašine nisu paraziti, ne grizu, ne bockaju i ne uranjaju u naša tijela. Štetni alergen koji stvaraju dolazi od njihovih fekalnih peleta i fragmenata tijela - objavilo je Američko udruženje za zdravlje pluća.

Man checking for carpet dust mites and bug parasites

Grinje preživljavaju u svim klimatskim uvjetima, osim na velikim nadmorskim visinama, gdje je onemogućeno razmnožavanje. Vole topla, mračna i vlažna mjesta. Razvijaju se na vlažnosti od 70 – 80% i na temperaturi iznad 25 stupnjeva. Čestice prašine su bezopasne, no ostaci grinja i njihov izmet mogu naškoditi zdravlju i izazvati alergijske reakcije.

Kako ih se riješiti?

Redovito čistite prašinu i usisavajte prostorije u kojima često boravite. Smeta im i sunce pa je stoga korisno prozračivati posteljinu kad god je lijepo vrijeme. Redovito mijenjajte posteljinu i vodite računa o higijeni jastuka i madraca. Smanjenjem mekog namještaja također možete smanjiti broj grinja, jer to znači da imaju manje mjesta za okupljanje. Vlaga je također ključna, jer grinje vole toplo i vlažno okruženje. Američko udruženje za zdravlje pluća navodi da je postizanje vlažnosti od 50 posto pristojan cilj, piše IFL Science.

Najčitaniji članci