Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Harry Houdini rođendan je slavio 6. travnja zbog - majke

Harry Houdini rođendan je slavio 6. travnja zbog - majke

U Ateni su na današnji dan, 6. travnja 1896. godine otvorene ljetne Olimpijske igre, a grupa ABBA 6. travnja 1974. pobijedila je na natjecanju za pjesmu Eurovizije s pjesmom "Waterloo"

VIDEO

Jedan od najpoznatijih iluzionista u povijesti, legendarni Harry Houdini, cijeli je život tvrdio da je rođen na današnji dan, 6. travnja 1874. Na svijet je došao u Budimpešti pod imenom Erik Weisz. Odrastao je u židovskoj obitelji, a s roditeljima je emigrirao u SAD kad mu je bilo samo četiri godine. Ime i prezime amerikanizirao je u svojim 20-im godinama u čast francuskog iluzionista Jean-Eugènea Robert-Houdina, kojeg je jako cijenio.

Njegov je stvarni rođendan zapravo 24. ožujka. U jednom pismu svojem bratu, 22. studenog 1913., nedugo nakon majčine smrti, napisao je: "Što se tiče rođendana, ja ću svoj uvijek slaviti 6. travnja. Boli me pomisao što o tome više ne mogu razgovarati s dragom majkom jer mi je ona uvijek pisala 6. travnja, pa će to biti datum mog 'ponovnog' rođenja". Zašto postoji ova zabuna, nije jasno. Neki to pripisuju zabuni sa židovskim kalendarom u kojem je 24. ožujka bio 6. nisan.

storyeditor/2024-04-05/HarryHoudini1899.jpg

Vjerojatno je tad rabin Weiss zabilježio rođenje i nekako je to postao 6. travnja. Pravi odgovor možda se krije u dogovorima njegove majke, ali ta su pisma zakopana s njim. Točan datum otkriven je šest godina nakon njegove smrti, 1932. godine. Kao mladić bio je šegrt kod jednog bravara, a neko vrijeme nastupao je i u cirkusu na trapezu. Od 1892. nastupao je u New Yorku kao iluzionist. Supruga Wilhelmina Rahner, odnosno Beatrice Houdini, bila mu je asistentica u nastupima. Svjetsku slavu stekao je u fascinantnim nastupima u kojima se spašavao iz nemogućih situacija. Svoj najpoznatiji pothvat izveo je u kolovozu 1926. kad je proveo 91 minutu zarobljen pod vodom, u željeznom lijesu teškom 320 kilograma, u kojem je skoro zaspao jer mu je bilo nesnosno vruće.

Prodali oko 385 milijuna ploča

Grupa ABBA 6. travnja 1974. pobijedila je na natjecanju za pjesmu Eurovizije s pjesmom "Waterloo", čime je počela njihova međunarodna karijera. Osnovali su je u Stockholmu 1972. Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson i Anni-Frid Lyngstad, a naziv grupe je akronim od prvog slova svakog od njihovih imena. Novi uspjeh ABBA je postigla s pjesmom "SOS", a još veći 1975., kad je singl "Mamma Mia" postao hit u Velikoj Britaniji. Švedska grupa prodala je oko 385 milijuna ploča širom svijeta, a članovi su se razišli 1982. godine.

Devet različitih sportova

Na današnji dan, 6. travnja 1896. godine, u Ateni su otvorene ljetne Olimpijske igre - prve međunarodne Olimpijske igre modernog doba. Na njima su održana 43 sportska natjecanja u devet različitih sportova među kojima su tenis, atletika, biciklizam, streljaštvo, mačevanje, plivanje, gimnastika, hrvanje te dizanje utega. Program je predviđao još i jedrenje te veslanje, koji na kraju bivaju otkazani zbog vremenskih uvjeta i nedostatka odgovarajućeg broja jedrilica. Sudjelovalo je 14 zemalja i 241 sportaš. Na otvaranju je bilo oko 80.000 gledatelja koji su uživali u 9 bendova i 150 pjevača. 

Više vremeplova pročitajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena