Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Havaji zabranili prodaju kemijskih krema za sunčanje

Havaji zabranili prodaju kemijskih krema za sunčanje

Postoji mnoštvo zaštitnih krema koje štite koraljne grebene i pružaju istu UV zaštitu s fizičkim blokatorima poput titanovog dioksida i cinkovog oksida, umjesto štetnih oksibenzona i oktinoksata

VIDEO

Od 1. siječnja na Havajima je zabrana kemijskih krema za sunčanje u potpunosti na snazi. Preciznije, zabrana se odnosi na prodaju i distribuciju krema za sunčanje izrađenih od sastojaka oksibenzona i oktinoksata, jer istraživanja pokazuju da mogu doprinijeti šteti koraljnim grebenima kada se operu s kože i uđu u vodu.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti dermatologinje Ivane Nole

Pokretanje videa...

01:51

Prema New York Timesu, zabrani su se usprotivili neki proizvođači kemijskih krema za sunčanje koji ističu da su oba zabranjena sastojka odobrena od strane FDA i mogu spriječiti rak kože. Unatoč tome, još uvijek postoji mnoštvo zaštitnih krema koje štite koraljne grebene i pružaju istu UV zaštitu s fizičkim blokatorima poput titanovog dioksida i cinkovog oksida. Minerali u kremi za sunčanje moraju biti 'ne-nano' (što znači veće od 100 nanometara) kako bi se mogli smatrati sigurnima za ocean.

Na razgovoru za posao pitali je iz koje je stranke i planira li djecu: Prijavila ih i dobila spor
Na razgovoru za posao pitali je iz koje je stranke i planira li djecu: Prijavila ih i dobila spor

Naime, Havaji su zasada prva država koja je donijela zakon o zabrani prodaje krema za sunčanje izrađenih od sastojaka koji se obično nalaze na bazi kemijskih sredstava za sunčanje.

Senatski zakon 2571 usvojen je 1. svibnja, kojim se zabranjuje prodaja i distribucija krema za sunčanje izrađenih od sastojaka oksibenzona i oktinoksata, trenutno čeka potpis havajskog guvernera. Naime, kako bi se borili protiv štetnih sastojaka u kremama za sunčanje, havajski senatori predstavili su državni zakon Kongresu kojim se u konačnici zabranjuje prodaja krema za sunčanje izrađenih od sastojaka oksibenzona ili oktinoksata.

Novopredloženi zakon, Senat Bill 2571, ima za cilj zabraniti prodaju krema za sunčanje na bazi kemikalija izrađenih od gore spomenutih sastojaka.

- Bit će nezakonito prodavati, nuditi na prodaju ili distribuirati na prodaju bilo koji proizvod za osobnu njegu i kreme za zaštitu od sunca koje sadrže oksibenzon ili oktinoksat ili oboje, bez liječničkog recepta - navodi se u prijedlogu zakona.

Pospani za tren: Šest načina da sebe uspavate za 10 minuta
Pospani za tren: Šest načina da sebe uspavate za 10 minuta

Nadalje, 27. travnja zakonodavci su se okupili kako bi glasali o zakonu koji je usvojen s amandmanima. Konačna odluka će donijeti  zakonodavci i odlučiti hoće li Havaji biti prva država koja će zabraniti prodaju krema za sunčanje formuliranih s oksibenzonom ili oktinoksatom. Ako se usvoji, zabrana će stupiti na snagu u sljedećih nekoliko godina.

Svi smo već čuli, od naše mame ili dermatologa o važnosti stavljanja kreme za sunčanje prije odlaska na otvoreno. Neki bi tvrdili da je primjena SPF 30 od glave do pete gotovo jednako važna kao i ispijanje dnevne doze vode. No, čak i dok nastavljamo poetično opisivati ​​opasnosti od oštećenja od sunca i potencijala za rak kože, pokazalo se kako su nedavna istraživanja otkrila da jedan od najčešćih sastojaka koji se nalazi u kemijskim zaštitnim kremama može ugroziti zdravlje svjetskih koraljnih grebena.

Hawaii beach

Studija iz 2015. otkrila je da oksibenzon, kemijski spoj povezan s izazivanjem fotoalergijskih reakcija, a nalazi se u mnogim nemineralnim kremama za sunčanje, može nanijeti veliku štetu koraljnim grebenima. Kada se sastojak ispere u vodi - neizbježna pojava jer EWG (Environmental Working Group) ističe da se procjenjuje da se u oceanu u područjima u kojima postoje koraljni grebeni procjenjuje od 25 do 60 milijuna boca kemikalija za zaštitu od sunca otpušta svake godine u ocean. A otprilike četvrtina kreme za sunčanje koja se nanesene na kožu otpušta se u vodu u roku od 20 minuta nakon ulaska u nju - te se kemikalije mogu probiti do koraljnih grebena i dovesti do toga da mladi koralji budu zarobljeni u vlastitim kosturima, što ometa njihov rast i u konačnici može dovesti do smrti.

Fenomen deja vu: Kako, zašto i kome se često javlja taj misterij
Fenomen deja vu: Kako, zašto i kome se često javlja taj misterij

Istraživači su analizirali šest obalnih regija u Južnoj Karolini i otkrili oksibenzon u ogromnih 90 posto uzoraka sa šest mjesta. Druga studija otkrila je da područja s mnogo turista, uključujući Djevičanske otoke, imaju visoku koncentraciju ovih sastojka, piše Yahoo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje