Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Hemeroidi - najbolja prehrana za liječenje, simptomi i okidači

Hemeroidi - najbolja prehrana za liječenje, simptomi i okidači
1

Bolno krvarenje može biti simptom kolitisa, crohnove bolesti ili pak tumora. Svaki simptom treba prijaviti i kontrolirati kod liječnika te po potrebi promijeniti prehranu

VIDEO

Oko 50 posto ljudi starijih od 50 godina pati od hemoroida, pokazalo je istraživanje klinike Mayo. Najčešći simptomi ovoga bolnog poremećaja su krvarenje i svrbež rektalnog područja, a dijele se na vanjske i unutarnje hemoroide. Koliko često će se pojaviti, ovsi i o genetici, ali neugodno oboljenje ipak najviše potiče nezdrav način života. 

Jedete li suhu hranu siromašnu vlaknima, ne pijete li dovoljno vode i većinu dana provodite sjedeći ili stojeći, veliki su izgledi da ćete patiti od zatvora i tvrde stolice. Zbog toga ćete se naprezati pri obavljanju nužde, čime se stvara pritisak na venama u rektalnom području, a posljedica je da one postanu upaljene i natečene. Upravo te natečene vene su hemoroidi. 

No osim neaktivnog života i loše prehrane, može ih uzrokovati i trudnoća te bolesti crijeva poput sindroma iritabilnog crijeva te ulceroznoga kolitisa i Crohnove bolesti. I pušači su im skloniji jer pušenje slabi vezivno tkivo te olakšava njihov nastanak. Hemoroidi se liječe ovisno o tome koliko su izraženi, no proktolozi ističu kako ih nijedna mast, čepić, krema ili kupka neće ukloniti - oni ih samo mogu ublažiti. Zbog toga je vrlo važno na vrijeme otići kod liječnika, koji će vas najbolje savjetovati koja vam terapija najviše odgovara. 

Utvrdit će i jesu li simptomi koji vas muče posljedica hemoroida ili ozbiljnijih crijevnih bolesti poput kolitisa ili Crohna. No svakako će vam preporučiti najmanje 20 minuta tjelovježbe na dan i pijenje mnogo vode. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Jabuka i graha koliko želite, ali ne i sira te ljute hrane

Hemoroide ćete najbolje prevenirati prehranom bogatom vlaknima, odnosno voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Najviše vlakana ima u kori voća poput jabuka i krušaka, a od povrća ga ima osobito mnogo u grahu. Također, valja izbjegavati ljutu hranu te rjeđe jesti mliječne proizvode jer sadrže mliječnu kiselinu koja može iritirati hemoroide.

Nemojte odgađati odlazak na zahod

Ako osjećate potrebu za obavljanjem nužde, nemojte je predugo potiskivati. Odgađanjem biste mogli samo izazvati zatvor, što vodi nastanku hemoroida. Bilo bi idealno otići na zahod unutar 30 minuta nakon što osjetite da vam je “sila”. 

Topla kupka od kamilice smanjuje upalu

Bol i svrbež ublažit ćete stavljanjem hladnih obloga od sterilne gaze na rektalno podučje, a vrlo je važno oprati se mlakom vodom nakon svake nužde. Pretopla ili vruća voda može čak pogoršati hemoroide. Preporučuju se i svakodnevne tople sjedeće kupke od kamilice. Ona smanjuje upalu, a time i bol, svrbež te veličinu hemoroida. 

Šetnjom protiv sjedenja na poslu

Izbjegavajte sjedenje na hladnim mjestima, kao i veće fizičke napore poput podizanja teških tereta. Također, ako imate sjedeći posao, obvezno se svako malo prošetajte.

Klonite se alkohola i kave, a pijte jogurt

Kako ne biste imali pretvrdu stolicu, koja je jedan od najčešćih uzroka hemoroida, važno je piti mnogo vode, i to barem osam čaša na dan, a pomaže i jogurt. Ako je vruće ili se bavite sportom, onda je potrebno piti i više. Također, s obzirom na to da alkohol i kofein dehidriraju tijelo, i njih bi se valjalo kloniti ako patite od hemoroida. 

Mirisni papir vam ne treba 

Grubi ili mirisni toaletni papir može pogoršati problem. Bolji je izbor onaj bez mirisa i alkohola ili vlažan toaletni papir.

Spas je i u kremama ili gelu 

U ljekarnama možete nabaviti brojne kreme, čepiće, gelove, pjene ili uloške koji ublažavaju bolne hemoroide.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći
SUNCE, KIŠA, SNIJEG...

Stiže nagla promjena vremena: Evo kako utječe na zdravlje, tko mora paziti i kako si pomoći

Svaka promjena atmosferskog tlaka, temperature i vlažnosti zraka može nepovoljno utjecati na zdravlje, pa valja znati kako se zaštiti i osnažiti imunitet
Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima
SUPER TRIK

Naučite kako pohati meso, uz puno manje masnoće i dima

Pohanje hrane u pećnici puno je ugodniji i lakši posao nego na tavi. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne šprica po cijeloj kuhinji, treba ga manje, a ono što pripremite nije toliko masno