Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hena com 30. rođendan u 2021. obilježava bogatim nakladničkim programom

Hena com 30. rođendan u 2021. obilježava bogatim nakladničkim programom

Zagrebačka izdavačka kuća Hena com u 2021. godini slavi 30 godina postojanja i 25 godina nakladništva, a važnu obljetnicu obilježit će bogatim programom koji okuplja ponajbolje što nudi i domaća i svjetska književna scena.

VIDEO

Hena com-ove, 2021. godine, slavi 30 godina od osnutka i 25 godina nakladničke djelatnosti. U tih četvrt stoljeća objavili smo stotine knjiga domaće i strane književnosti, a na našoj se listi autora nalaze nezaobilazna i nagrađivana književna imena iz cijeloga svijeta, ističu iz te izdavačke kuće.

Dugogodišnji rad i predanost poslu osigurali su tome nakladniku mjesto u samom vrhu hrvatskog nakladništva, a svoju će važnu obljetnicu obilježiti s nizom atraktivnih naslova nagrađivanih domaćih i stranih autora.

POGLEDAJTE VIDEO (trikovi za sreću):

Pokretanje videa...

Trikovi za sreću: Mazite ljubimca, jedite čokoladu... 01:35

Kao jedan od prvih naslova nove kalendarske godine prije nekoliko dana iz tiska je izašao prijevod zbirke kratkih horor-priča "Što smo izgubili u vatri" ponajbolje argentinske spisateljice nove generacije Mariane Enríquez, u kojoj autorica donosi priče o argentinskom predgrađu, uokvirene jezom, hororom i užasom.

- U knjizi koja ju je proslavila Enríquez visoko postavlja ljestvicu dobre kratkopričaške literature, maestralno spojivši jezive elemente s tekovinama života u suvremenoj Argentini, u kojoj na ulicama ne nedostaje nereda, nasilja i okultnih praksi - stoji u najavi.

Dosad neobjavljena fikcija Simone de Beauvoir

U prijevodu je i dugo iščekivana, dosad neobjavljena fikcija "Nerazdvojne" iz pera slavne feministkinje i teoretičarke Simone de Beauvoir. Roman je de Beauvoir napisala je 1954. godine ali, obeshrabrena Sartreovom kritikom, gurnula ga je u stranu gdje je ostao do današnjih dana. Zahvaljujući marnosti njezine posvojene kćeri Sylvie Le Bon, de Beauvoir to je dragocjeno svjedočanstvo o autoričinim formativnim godinama izvučeno iz ostavštine i objavljeno u Francuskoj u jesen 2020. po prvi put.

Roman baca novo svjetlo na odrastanje Simone de Beauvoir u kojem autorica progovara o strastvenom i tragičnom prijateljstvu Sylvie (Simone) i Andree (Zaza), dviju buntovnih djevojaka. Obje su imale mnogo zajedničkog: buržujsko porijeklo, potjecale su iz katoličkih obitelji, a dijelile su i snove o neovisnosti i visokom obrazovanju u vrijeme kada su žene bile obeshrabrivane u takvim nastojanjima. Djevojke su postale nerazdvojne sve do srednje škole i tragične Andreine smrti.

Zagreb dobio novi coworking centar: Uredi se mogu unajmiti na dan uz svu potrebnu opremu
Zagreb dobio novi coworking centar: Uredi se mogu unajmiti na dan uz svu potrebnu opremu

Roman ocrtava osobnu bitku Simone de Beauvoir protiv osjećaja banalnosti koji ju je gorko tištao te borbu protiv konvencionalnih očekivanja, ali iznad svega on opisuje njezine intelektualne i egzistencijalističke ambicije. "Nerazdvojne" su izazvale veliko zanimanje u svijetu i drago nam je da će i hrvatski prijevod biti dostupan tijekom 2021. u izdanju Hena coma, poručuje nakladnik.

Za ljubitelje kvalitetne kriminalističke literature priprema se nagrađivani krimi roman kubanskog velikana Leonarda Padure, "Zbogom Hemingway". Padura se proslavio svojim krimi pričama smještenima u Havanu, u kojima zločine razotkriva slavni inspektor Mario Conde. Zanimljivost ove priče skriva se u činjenici da se ubojstvo dogodilo na posjedu slavnog Hemingwaya.

Novi romani Elif Shafak i Renata Baretića

Hrvatski prijevod u ovoj će godini doživjeti i još jedan roman tursko-britanske spisateljice i aktivistkinje Elif Shafak, radnog naslova "Pogled", napisan u prvim fazama autoričina stvaralaštva. U ovom djelu Shafak istražuje kompleksnu temu gledanja, sagledavanja i poželjnosti te propituje kakve su sve zaključke ljudi skloni donijeti gledajući i sebe i druge. Riječ je o romanu u kojem se propituje o onom iskonskom u čovjeku: kako vidi sam sebe, kako ga vide drugi i kakve se sve predrasude mogu stvoriti o osobi na temelju vanjskog izgleda.

Uz sve navedeno, iz Hena com-ove će nakladničke radionice u 2021., među ostalim, izaći i prijevod debitantskog romana finalistice Bookera 2020. Avni Doshi "Zagoreni šećer", veliki korejski bestseler "Naše sretno vrijeme" spisateljice Gong Ji-young, te prvi dio norveške trilogije "Hekne" Larsa Myttinga, pod nazivom "Sestrinska zvona".

Pripazite na njih: Nikad neće tražiti pomoć, a treba im - Ribe, Vodenjak i perfekcionist Djevica
Pripazite na njih: Nikad neće tražiti pomoć, a treba im - Ribe, Vodenjak i perfekcionist Djevica

U planu je i novi roman višestruko nagrađivanog Renata Baretića, radnog naslova "Deseti povjerenik", a u najavi su i nove knjige Lore Tomaš, Zorana Pilića, Elvisa Bošnjaka, Branke Gabriele Vojvodić, Franja Janeša i mnogih drugih istaknutih autora. Kratke će priče potpisati Aida Bagić i Karmela Špoljarić. 

- Pred nama je godina bogatog programa koji okuplja ponajbolje što nudi i domaća i svjetska scena. Knjige su to koje dolaze iz različitih kutaka svijeta, tematski raznovrsne i iznimno zanimljive, a koje potpisuju sjajni i nagrađivani autori, većinu kojih ćemo imati priliku čitati prvi put na hrvatskom jeziku - poručuju iz Hena com-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru