Lifestyle

Komentari 3

Himalajski ledenjaci tope se iznimno velikom brzinom: 'Čak deset puta brže od prosjeka'

Himalajski ledenjaci tope se iznimno velikom brzinom: 'Čak deset puta brže od prosjeka'

Globalno zatopljenje uzrokuje iznimno brzo topljenje ledenjaka na Himalaji, prema najnovijem istraživanju objavljenom u časopisu Scientific Reports

Ti se ledenjaci tope brže nego u bilo kojoj drugoj regiji zbog čega dvjema milijardama ljudi prijeti nestašica vode. U svijetu samo na Antarktici i Arktiku postoji više leda nego na Himalaji.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Otkrili smo da se led na Himalaji topi barem 10 puta brže od prosječne brzine zabilježene tijekom proteklih stoljeća - kazao je Jonathan Carrivick, glavni autor znanstvenog rada i profesor na Sveučilištu u Leedsu.

Led se počeo topiti povećanom brzinom tek u zadnjih nekoliko desetljeća te se podudara s pojavom klimatskih promjena uzrokovanih ljudskom aktivnošću.

Istraživanje je pokazalo da je dosad nestalo čak 40 posto površine himalajskih ledenjaka, od čega dobar dio nakon 70-ih godina prošlog stoljeća.

Stanovnici planina i dolina rijeka Ganges, Ind i Brahmaputra, kao i mnogi drugi, vodom se opskrbljuju upravo iz ovih ledenjaka.

Carrivickov suradnik kazao je da ponestaje vremena za sprečavanje buduće katastrofe.

- Ovo je istraživanje samo još jedna potvrda da se klimatske promjene ubrzavaju te da će znatno utjecati na čitave nacije i regije - rekao je koautor rada Simon Cook sa Sveučilišta u Dundeeju.

Najčitaniji članci