Obavijesti

Lifestyle

Komentari 28

Hrana za jači imunitet: Paprike, šljive i špinat ususret virozama

Hrana za jači imunitet: Paprike, šljive i špinat ususret virozama
1

Sad bi trebalo jesti hranu bogatu vitaminom C i cinkom jer njihovo kombiniranje jača otpornost tijela i ubrzava oporavak, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat

VIDEO

Kraj ljeta idealno je vrijeme da poradite na jačanju imuniteta i pripremite organizam za borbu protiv viroza i prehlada jer nam je još dostupna hrana bogata prirodnim vitaminima i mineralima, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

- Najbolje je pojačati unos antioksidansa, a idealnu kombinaciju čine vitamin C i cink. Taj spoj je specifičan jer vrlo moćno djeluje u fazi prevencije, ali i kada se jednom razbolimo, jer skraćuje vrijeme trajanja viroza i prehlada te je vrlo učinkovita u borbi protiv infekcija dišnih putova - kaže naša sugovornica. Treći koristan antioksidans je selen, koji pomaže ne samo protiv prehlada nego i niza drugih oboljenja, dodaje Marić Bulat. No dok vitamina C trenutno u prirodi ima u izobilju – na primjer u krumpiru, rajčici, paprikama, brokuli i špinatu, bobičastom voću te jabukama i šljivama, koje se upravo beru, cinka obično unosimo premalo i korisno ga je dodatno unositi uzimanjem vitaminskih dodataka. 

Hrana bogata nezamljenjivim cinkom

Uglavnom  se nalazi u tragovima, u namirnicama koje su bogate kolesterolom i masnoćama, koje često izbjegavamo u prehrani zbog zdravlja srca i krvnih žila, pa ga često ne unosimo dovoljno u organizam. Poželjno je uzimati od 11 do 15 miligrama cinka dnevno, s tim da ne bismo smjeli prekoračiti dozu - kaže Sandra Marić Bulat. 

Ima ga u grahu, sjemenkama bundeve, gljivama te cjelovitim žitaricama, pa u ovo vrijeme treba koristiti te namirnice. S vitaminom C, pak, nećete pogriješiti ni ako povećate dnevnu dozu do 1000 miligrama. Zgodno je to što sad postoje i kapsule s prirodnim vitaminom C, pa oni koji možda ne vole citruse, ili ih ne jedu jer im loše sjedaju na želudac, mogu probati s njima. 

Treći antioksidans, selen, nalazi se u plodovima mora, ribi (posebno tuni), telećim jetricama, jajima, crvenom mesu i žitaricama. Uoči hladnijih dana, ali i promjenjiva vremena tijekom kojeg haraju viroze, korisno je povesti računa i o unosu vitamina iz skupine B, pogotovo vitamina B2. Njegov manjak može biti razlog za česte upale grla te neugodne raspukline u kutovima usana koje može potaknuti vjetar. 

Prirodno ojačajte imunitet medom

Dobar izvor B2 su sve vrste obogaćenoga kruha i žitarice, a ima ga i u mliječnim proizvodima, zelenom povrću, ribi te mesu peradi. 

- Svakako se preporučuje da u jesen započnemo i s uzimanjem žlice meda uz jutarnji čaj te pogotovo propolisa. Posebno je dobra kombinacija propolisa s C vitaminom, ili s malom dozom ehinacee, što izvrsno djeluje na imunitet i u fazi prevencije, ali i kad se razbolimo - savjetuje Sandra Marić Bulat. 

Snaga i ljekovitost matične mliječi

Uz uobičajeni čaj od šipka, koji je bogat C vitaminom, za jačanje imuniteta odličan je čaj od stolisnika u kombinaciji s nevenom, dodaje. 

Uz med i propolis, važnu ulogu u jačanju imuniteta ima matična mliječ, koja sadrži vitamine A, B, C, D i E, uz posebno visoku koncentraciju vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6, različite minerale, enzime i 18 vrsta aminokiselina, koje također sprečavaju razvoj bakterija i virusa. Uz prevenciju prehlade i imuniteta, mliječ je korisna i kod brojnih drugih oboljenja: koristi se u liječenju artritisa i reume, visokoga kolesterola, kroničnog umora, impotencije i neplodnosti, stresa, depresije i tjeskobe, visokog tlaka, kožnih problema i dijabetesa. Korisna je i kod kroničnih infekcija, postoje istraživanja koja upućuju na to da zaustavlja rast tumorskih stanica, a dokazano je da povećava izdržljivost sportaša kojima je potrebna snaga. Pad imuniteta najčešće je potaknut neurednim životom: pušenjem i stresom u kombinaciji s nezdravom prehranom, pa prije nego što navale virusi, pokušajte uvesti reda i u tom segmentu. 

Ne zaboravite i na ulogu sna

Za imunitet je važno i dovoljno sna, no to ne znači da trebate spavati više. Istraživanja pokazuju da previše sna negativno utječe na imunitet. 

- Osim toga, dodani, ili konzumni šećer ima izrazito negativnu ulogu na imunitet jer doslovno poništava djelovanje minerala i potiče razmnožavanje virusa i bakterija. Zato biste trebali smanjiti unos industrijski proizvedenih slatkiša i šećera u kavi, čajevima i slično - napominje nutricionistica. Sokove i čaj sladite medom, umjesto keksa i napolitanki grickajte suho voće, a umjesto kupljene torte odličan desert može biti shake ili frape od kivija, naranče, limuna, jabuke, banane ili kruške (ili svega toga u kombinaciji), sa žličicom meda. U takve sokove možete dodati i šaku zelenog lisnatog povrća, koje je bogato mineralima, što će biti prava vitaminsko-mineralna bomba za organizam.

Svakodnevna šetnja u trajanju od 30 minuta u kombinaciji s povremenim kupkama također može biti korisna za jačanje imuniteta jer oboje potiče izmjenu i izbacivanje otrova iz organizma.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'