Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

U trgovinama najčešće plaćamo karticama, a shopping putem interneta nam je sve draži

U trgovinama najčešće plaćamo karticama, a shopping putem interneta nam je sve draži

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika plaća karticama u trgovinama i na prodajnim mjestima. Čak 87 posto kartice ih ondje koristi najmanje jednom tjedno, a trećina njih gotovo svaki dan

VIDEO

Za plaćanja, čak i ona do 100 kuna, sve se više oslanjamo na kartice, pokazuju rezultati redovnog istraživanja MasterIndex kompanije Mastercard. Istraživanje je pokazalo da skoro svi korisnici bankarskih usluga u Hrvatskoj koriste kartice, češće plaćaju njima na prodajnom mjestu i češće kupuju online.

POGLEDAJTE VIDEO: Potrošačke navike u pandemiji

Pokretanje videa...

Dr. Zvonimir Galić o kupovanju 00:18

Također, pandemija je potaknula promjene i u kupovnim navikama. Najveća promjena u ponašanju potrošača u odnosu na jesen 2020. odnosi se na internetsku kupnju - broj ljudi koji kupuju putem interneta povećao se za 7 posto, pa 41 posto ispitanih online kupuje češće nego prije. Uz to, 46 posto ispitanika zbog pandemije sve češće koristi kartice, a 48 posto češće plaća beskontaktno.

Gotovo svi sudionici istraživanja koriste barem jednu karticu, odnosno njih 98 posto, što je povećanje od 3 posto u odnosu na istraživanje provedeno prošle godine. Ispitanici također više koriste debitne kartice (92 posto) nego kreditne kartice (53 posto).

11 ideja o štednji i novcu koje je pandemija korone promijenila: Razmislite o novim promjenama
11 ideja o štednji i novcu koje je pandemija korone promijenila: Razmislite o novim promjenama

Gotovo polovica ispitanih za plaćanja koristi tri ili više kartica

U prosjeku, korisnici posjeduju 2,7 kartica. Od ukupnog broja korisnika kartica, 47 posto ispitanih za plaćanja koristi tri ili više kartica. Udio onih koji koriste samo jednu karticu porastao je za 4 posto u odnosu na istraživanje provedeno lani. Prosječan broj kartica koji sudionici istraživanja koriste povećava se s rastom osobnih prihoda i dobi korisnika. Također, muški ispitanici posjeduju više kartica (2,8) nego žene (2,5 kartica). Gledano prema mjestu stanovanja, ispitanici s područja Zagreba, Primorja, Gorskog kotara i Dalmacije u prosjeku koriste više kartica nego stanovnici ostalih regija.

Na prodajnim mjestima plaćamo karticama

Prema rezultatima istraživanja, većina ispitanika plaća karticama na prodajnim mjestima. Njih čak 87 posto kartice ondje koristi najmanje jednom tjedno, a trećina to čini gotovo svaki dan. Sveukupno gledano, kartice se više koriste za plaćanja na prodajnom mjestu nego za podizanje gotovine na bankomatima. Čak 60 posto ih na bankomatima koristi do dvaput mjesečno ili rjeđe, za 8 posto rjeđe u odnosu na rezultate iz travnja 2020.

Preferiramo debitne kartice

Najčešća metoda plaćanja na prodajnim mjestima je plaćanje debitnom karticom (58 posto ispitanika). Iznosi manji od 100 kuna najčešće se plaćaju debitnom karticom (51 posto), dok 39 posto ispitanih još uvijek te iznose radije plaća u gotovini. Plaćanje gotovinom uglavnom se koristi za plaćanje manjih iznosa, i to uglavnom iz navike (kod 56 posto ispitanika) te zbog jednostavnosti (32 posto ispitanih).

Većina ispitanika koristi plaćanje u ratama

Prema istraživanju 61 posto ispitanika koristi plaćanje u ratama, najčešće za kupnju elektronskih uređaja ili opreme za kućanstvo (86 posto), kupnju namještaja (62 posto) odjeće i obuće (46 posto) i održavanje automobila (38 posto). Plaćanje na rate uglavnom se koristi za plaćanje većih iznosa (kod 57 posto ispitanih za svote veće od 1000 kn). Glavni razlozi za ovaj način plaćanja su bolji raspored troškova (61 posto) i lakše podmirivanje većih novčanih iznosa (58 posto). Ovu metodu plaćanja češće koriste ispitanici stariji od 40 godina.

Kad ste zadnji put nešto rezali i ljepili? Izradite s klincima ove šarene papirnate dinosaure
Kad ste zadnji put nešto rezali i ljepili? Izradite s klincima ove šarene papirnate dinosaure

Beskontaktno plaćanje

Čak 89 posto sudionika u istraživanju koristi se beskontaktnim plaćanjem. Većina korisnika svoje beskontaktne kartice koristi svaki tjedan (85 posto), dok 27 posto njih to čini svaki dan. Ovo istraživanje također je pokazalo kako su određene skupine ispitanika sklonije plaćati beskontaktno. Kod ispitanika u dobi između 30 i 39 godina, čak 94 posto njih plaća beskontaktno. Također, beskontaktno plaćanje uobičajeno je za 94 posto ispitanika više razine obrazovanja. Ovu metodu plaćanja više koriste i ispitanici s višim primanjima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...