Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Hrvatska dobila status države bez kuge kod malih preživača

Širenje ove bolesti moglo bi prouzročiti izravne i neizravne gubitke kako na području Hrvatske tako i na području EU, kaže potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
0 komentara

Hrvatska je na 87. generalnoj sjednici Svjetske organizacije za zdravlje životinja  (OIE - Organisation Mondiale de la Sante Animal), održanoj 30. svibnja, dobila status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača - zarazne bolesti ovaca i koza, navodi se u priopćenju.

Hrvatska je taj status dobila nakon detaljne procjene i analize dokumentacije u standardiziranom postupku kojeg priznaju sve države članice OIE-a, a od velikog je značaja za međunarodnu trgovinu jer reflektira transparentnost i kvalitetu veterinarske službe određene zemlje, povećavaju vrijednost stočarskog sektora i olakšavanja međunarodne trgovine, ističu iz Ministarstva.

TOM HANKS, LADY GAGA, SELENA GOMEZ Imaju novac i slavu, ali zdravlje ne mogu kupiti, pa se i oni bore

- Širenje ove bolesti moglo bi prouzročiti izravne i neizravne gubitke kako na području Hrvatske tako i na području EU - kaže potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, naglašavajući kako je to od presudne važnosti za naše stočarstvo, sigurnost i zdravlje životinja te se brza i pouzdana dijagnostika i spremnost na brzu reakciju očekuje od čitave veterinarske struke.

- Svi napori koje smo uložili ostvarili su ciljani rezultat, a nadam se da će na globalnoj razini ova bolest biti iskorijenjena u sljedećem desetljeću - izjavio je Tolušić.

Foto: Željko Hladika/24sata; Privatni album

Iz Ministarstva podsjećaju da zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u cilju osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Stoga Sporazum o primjeni sanitarnih i fitosanitarnih mjera (SPS sporazum) potiče članove Svjetske trgovinske organizacije (WTO) da baziraju mjere na međunarodnim standardima, smjernicama i preporukama, za koje postoje. OIE je WTO referenca za standarde koji se odnose na zdravlje životinja i zoonoze, navodi se u priopćenju.

Inače, Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) je međuvladina organizacija koja okuplja veterinarske službe 182 države i održava trajne odnose s gotovo 75 drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

ZBRKA S ROKOVIMA Ova hrana je ispravna i danima nakon što istekne rok trajanja

Misija OIE-a je osigurati transparentnost u statusu bolesti životinja u svijetu, poticati međunarodnu solidarnost u kontroli bolesti životinja, objavljivanje zdravstvenih standarda koji su nužni za međunarodnu trgovinu životinjama i životinjskim proizvodima, unaprjeđivanje pravnog okvira i resursa veterinarske službe, kao i pružanje garancija za hranu životinjskog podrijetla i promicanje dobrobiti životinja temeljem znanstvenih osnova.

Postavljeni zdravstveni standardi za zdravlje životinja na svjetskoj razini su standardi OIE-a, a standardi za koje nema pravila u EU zakonodavstvu slijede se standardi OIE-a, navode iz Ministarstva.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message