Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Hrvatska je tradicija kititi bor u crvenoj i zelenoj boji

Prema starom hrvatskom običaju, dom se često ukrašava zelenilom jer je zimi priroda uspavana i crvenom koja tjera zle duhove daleko od doma

fotolia
Foto: fotolia
0 komentara

Prilikom ukrašavanja doma za blagdane prvo se valja odlučiti za temu. Izbor je raznolik: klasične i elegante srebrne te kombinacije zlatne i crvene boje stvaraju topli ugođaj. No, crveno-zelena kombinacija boja duboko je ukorijenjena u hrvatskoj tradiciji jer zelena simbolizira prirodu, a crvena štiti od zlih duhova. Tom se kombinacijom možete poigrati - bor ukrasite licitarskim srcima, kuglicama ili crvenim mašnama, a ulazna vrata te blagdanski stol božikovinom i božinom zvijezdom. Važno je samo da se ne “tuku”. Ili da se cijeli stan ne zatrpa dekorom.
-Ukrase nemojte raspršiti po domu nego koristite manje, ali bogatije, aranžmane. Rezultat je mnogo efektniji - istaknula je Eileen Kesson, koja se božićnim uređenjem bavi već 20 godina. Za male stanove, umjesto vješanja zimzelenih grančica ili ukrasa po zidovima, preporučuje ukrašavanje površina, poput stola. Umjesto na bor, lampice se mogu aranžirati u staklenoj kuglastoj zdjeli i osvjetljavati stol.

Prozor ukrasite umjetnim snijegom, a možete i nalijepiti neonske zvijezde i mjesec koji će svijetliti u mraku. Jelku nije dobro postaviti uz prozor; raskošnije će djelovati u uglu i neće smetati prilikom otvaranja, niti će “krasti” svjetlo s prozora. Osvijetlite je tako da lampicama pažljivo obavijete deblo i unutrašnji rub grana, od korijena do vrha, kao što to rade profesionalni dekorateri. Sakrit ćete neugledne žice, a svjetlo lampica će se doimati kao da dolazi iz unutrašnjosti jelke.

OBIČNA SVIJEĆA POSTAJE LUSTER
U staklenku stavite svijeću i učvrstite je pijeskom, šljunkom ili pikulama. Takva svijeća sigurnija je od “gole”, a ljepše će svjetlucati. S vanjske strane zdjele zalijepite crvenu traku, zvjezdice, snjegoviće, čije će sjene “plesati” na zidovima.

ZA BOŽIĆ SE I MEDO SVEČANO PRESVLAČI
Na jastuke možete prišiti prigodne ornamente ili samo svezati traku da bi nalikovali na dar. Obiteljski ugođaj domu će dati i plišani medvjedić vašeg djeteta. A za blagdane i on može dobiti crveni šal, kapu i čarape.

BOR KRADE DANJE SVJETLO
Postavi li se kraj prozora, jelka sprječava otvaranje okna, “krade” svjetlost, pa zato prostorija djeluje tmurnija i manja

SVI UŽIVAJU U POGLEDU
Jelka u kutu ne ometa kretanje prostorijom. Namještaj možete usmjeriti prema boru kako bi svi mogli uživati u božićnom ugođaju

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message