Javne kuće u Zagrebu bile su prepoznatljive po crvenoj lampi | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Javne kuće u Zagrebu bile su prepoznatljive po crvenoj lampi

Javne kuće u Zagrebu bile su prepoznatljive po crvenoj lampi

Minimalna dob za prostitutku u zagrebačkoj javnoj kući bila je 17, a u Osijeku je morala navršiti 16 godina. Bludnice, ali i vlasnice, morale su na preglede odlaziti tri puta na tjedan

VIDEO

Prostitucija je bila legalna u Hrvatskoj sve do 1934. godine, kada ju je Kraljevina Jugoslavija Zakonom o suzbijanju spolnih bolesti 1934. stavila izvan zakona.

Zbog razvoja kapitalizma sve više žena se počelo baviti tim zanatom pa je pravno reguliranje prostitucije postala tema o kojoj se mnogo raspravljalo. U Habsburškoj Monarhiji bordeli su bili dopušteni još od srednjeg vijeka, ali s vremenom su se pravila mijenjala. 
Najveći problem koji se povezivao s prostitucijom bio je porast spolnih bolesti. Sifilis se širio po Europi pa je društvo smatralo da su prostitutke krive za to. 

Tijekom vladavine Marije Terezije u 18. stoljeću pravila su se postrožila. Lokalni redari su mogli kažnjavati prostituciju, ali nisu bili obvezni. Ipak, sredina je većinom bila tolerantna pa je dopuštala bludilišta, kako su se u to vrijeme javne kuće zvale.

- Ako bi netko htio promijeniti sustav javnih kuća, morao bi cijeli grad staviti pod jedan krov - rekao je Josip II. o situaciji u tadašnjoj državi. Za njegove vladavine zakoni po pitanju prostitucije nisu bili tako oštri. Ipak, tražio je da se prostitutke podvrgnu liječničkom pregledu.

Žene iskreno priznale što ih to najviše uzbudi na muškarcima
Žene iskreno priznale što ih to najviše uzbudi na muškarcima

U Zagrebu su 1899. godine donijeli zakon po kojem je vlasnica javne kuće mogla biti samo žena starija od 30 godina. No ona nije smjela biti prethodno kažnjavana i trebala je biti 'čovjek od povjerenja'. Dobivala je koncesiju za određeni broj prostitutki koje u njezinu bludilištu mogu raditi.

U Zagrebu su se bludilišta nalazila u Kožarskoj ulici. Morale su imati prozore od neprozirnog stakla i crvenu svjetiljku da bi se znalo o kakvom se mjestu radi. U Splitu su se javne kuće nalazile u staroj gradskoj jezgri, na području Geta. U zagrebačkim bludilištima nije se smjela točiti kava, čaj i mineralna voda ili slušati glazba do ponoći, dok je u osječkima to bilo prihvatljivo.

'Suprug i ja smo se zaljubili u istu ženu, sad živimo zajedno'
'Suprug i ja smo se zaljubili u istu ženu, sad živimo zajedno'

Minimalna dob za prostitutku u zagrebačkoj javnoj kući bila je 17, a u Osijeku je morala navršiti 16 godina. Bludnice, ali i vlasnice, morale su na preglede odlaziti tri puta na tjedan. Mladići mlađi od 16 nisu smjeli ulaziti u javne kuće.

Osim u bludilištima žene su se prostituirale u krčmama. A osim što su bile konobarice i točile piće, zabavljale su goste u krevetu. One 'uspješnije', imale bi mrežu muškaraca s kojima su spavale za određenu svotu novca. Kako ih ne bi dovodile kući, svoje usluge odrađivale su u hotelima.

Ženama koje su se upuštale u prostituciju, prema povijesnim podacima, najveći motiv bio je osamostaljenje i financijska neovisnost. Drugi razlog za bavljenjem prostitucijom bila je smrt jednog roditelja koji je prehranjivao obitelj. 

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi ne idu zajedno i ne podnose se

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33

VIDEO

Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'
RADI, STUDIRA I SNIMA ZA TIKTOK

Studentica Nika otvorila bar u Vodicama inspiriran Tajlandom: 'Cijeđene lubenice su nam hit'

Beach bar Melon Bay otvorila je studentica novinarstva Nika Elez, a na ideju je došla kad je otputovala u Tajland i probala svoje najdraže voće u cijeđenom obliku
Evo na što su se Česi na Jadranu 1984. godine žalili novinarima
NA DANAŠNJI DAN

Evo na što su se Česi na Jadranu 1984. godine žalili novinarima

Plus+ Turisti iz Čehoslovačke u vrijeme bivše Jugoslavije nisu bili na glasu kao turisti koji vole potrošiti. Jedan je čak dao izjavu za Večernji list kako bi objasnio zašto je to tako