Lifestyle

Komentari 4

Hrvatski šeširi zaludili doktora Housea, a strance kabanice

Šešire obrta Škrgatić osim glumca Hugha Lauriea prepoznali su turisti iz SAD-a i Kanade, a kišobrani obitelji Cerovečki po svijetu se prodaju preko Facebooka

Nostalgični obrti koji čuvaju prepoznatljiv dašak hrvatske tradicije i u 21. su se stoljeću pokazali kao dobar poslovni smjer. Ručno izrađeni šeširi, baš kao što se to radilo prije više od stotinu godina, romantični šestinski kišobrani i kabanica s prepoznatljivim šestinskim motivima te drvene igračke, među kojima su i primjerci kakvima su se igrale naši bake i djedovi, sve se to izrađuje u malim, obiteljskim radionicama širom Hrvatske.

- Tehnika izrade šešira koju koristim ista je kao i prije stotinjak godina. Sve se radi ručno pomoću alata i drvenih kalupa, tako da se današnji šešir nije mnogo promijenio u odnosu na šešire koji su se radili nekad, osim možda ukrasa, fazona i ponekih detalja koji se traže u određenoj sezoni - kaže Darko Škrgatić koji kao šesta generacija nastavlja 144 godine dugu obiteljsku tradiciju proizvodnje i prodaje šešira utemeljenu davne 1870.

Najčitaniji članci