Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Hrvatski stručnjaci o tehnikama luksuznog uređenja zidova: Do teksture uz fini mramorni prah

Hrvatski stručnjaci o tehnikama luksuznog uređenja zidova: Do teksture uz fini mramorni prah
34

Stucco Veneziano nosi nasljeđe starih majstora i klasične elegancije, dok Stencil Art predstavlja suvremeni duh kreativnosti i izražavanja na urbanoj sceni

VIDEO

Stucco Veneziano i Stencil Art dvije su fascinantne umjetničke tehnike koje se koriste za transformaciju prostora kroz zidne površine. Svaka od njih donosi svoj jedinstveni pečat estetike, odražavajući različite umjetničke pristupe i kulturne utjecaje.

- Iako se ove tehnike razlikuju u svojoj povijesti, tradiciji i izričaju, obje pružaju jedinstvene načine transformacije prostora. Stucco Veneziano nosi nasljeđe starih majstora i klasične elegancije, dok Stencil Art predstavlja suvremeni duh kreativnosti i izražavanja na urbanoj sceni - govori nam Katarina Hrupački Nikšić, 3D arhitekt specijalist interijera i eksterijera iz 3D Karini Studija za dizajn koji se bavi ručnim iscrtavanjem zidova u domu, kao i u poslovnim prostorima. Koji se zid najčešće odabire za ukrašavanje?

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

Lucija Gorički preuredila dom 01:16

- Sve dekorativne tehnike na zidu rade se kao detalj usklađen sa stilom ostalog prostora i stavljaju se na jedan cijeli zid ili dio zida. Odabir zida koji naglašavamo je po pravilu nasuprotan nekom izvoru svjetlosti ili ako postoji indirektna rasvjeta, prilagođavamo odabir zida igri svjetlosti koju ta rasvjeta postiže. No za svaki zid je potrebna priprema jer svaka tehnika zahtijeva posebnu pripremu - ravnanje zida, premaz osnovnom bojom, emulzijom. Završni sloj može biti vosak, glancanje itd. Ali opet, ako je ispravno urađeno, nebitno je pada li na zid svjetlost ili ne - kaže nam Katarina.

U spoju tradicije i suvremenosti, ove dvije tehnike ostavljaju neizbrisivi pečat na zidovima i doživljaju prostora.

- Stencil Art, ili tehnika stensila, je poznata likovna tehnika koja se prepoznaje po otiscima šablona kako bi se stvorili precizni i ponovljivi obrasci na površinama, obično na platnu, zidu, drvu ili drugim materijalima. Šablone se mogu izrađivati iz materijala poput kartona, plastike ili metala, ali najčešće iz tanke folije stvarajući otvor kroz koji se potom nanosi boja ili drugi medij. Tehnika stensila često ima izrazitu i prepoznatljivu vizualnu estetiku. Kartu svijeta koju smo radili u jednom poslovnom prostoru radili smo nakon šablone u slobodnoj izvedbi, ali samo kako bismo dobili reljef na zidu koji smo kasnije sjenčali bojama. Oko karte ima i ostalih oblika stensila, a korišteno je više od 40 različitih materijala, boja s raznim dodacima, poput šljokica - objašnjava nam Ivan iz 3D Karini Studija za dizajn. Stucco Veneziano je poznat i kao "venecijanski štuk". Izuzetno elegantna i sofisticirana tehnika završne obrade potječe iz Venecije u Italiji, a prepoznaje se po bijelo-crnim i crno-zlatnim "žilama".

Cooltura na zagrebačkoj Sigečici izgleda poput muzeja: Krase je stvari s Hrelića i darovi gostiju
Cooltura na zagrebačkoj Sigečici izgleda poput muzeja: Krase je stvari s Hrelića i darovi gostiju

- Ova metoda umjetničke obrade zidova stvara raskošnu, sjajnu površinu koja oponaša luksuz mramora i dodaje dašak mediteranskog šarma prostoru. Proces primjene Stucco Veneziano tehnike započinje pažljivom pripremom podloge. Zidovi se temeljito čiste, uklanjaju nečistoće, a eventualna oštećenja popravljaju. Nakon toga nanosi se osnovni premaz kako bi se poboljšalo prianjanje specifične Stucco Veneziano smjese - kaže Katarina.

Glavna karakteristika ove tehnike je posebna smjesa koja obično uključuje vapno i fini mramorni prah. Prvi sloj smjese pažljivo se nanosi na zid, a majstori vješto oblikuju teksturu.

Dizajnerica interijera objasnila kako unijeti proljeće u dom: 'Žuta prostoru daje energiju'
Dizajnerica interijera objasnila kako unijeti proljeće u dom: 'Žuta prostoru daje energiju'

- Nakon sušenja, zid se brusi kako bi se postigla glatka i ravnomjerna površina. Potom se nanosi drugi sloj Stucco Veneziano smjese kako bi se postigla još veća estetska vrijednost. Postupak brušenja može se ponavljati prema potrebi, sve dok se ne postigne željeni stupanj glatkoće i teksture. Može se nanijeti i do pet slojeva, odnosno po želji i potrebi, i svaki sloj se brusi, osim ako izvođač ima potpunu slobodu pa želi napraviti nešto drugo. Kulminacija ovog umjetničkog procesa je poliranje površine, korištenjem posebnih alata i tehnika, poput glačala ili kamenih blokova, do visokog sjaja. Rezultat je očaravajuća završna površina koja reflektira svjetlo na način sličan prirodnom kamenu. Stucco Veneziano tehnika nije samo dekorativna: ona stvara prostor s očaravajućim vizualnim dojmom, dodajući mu notu luksuza i ekskluzivnosti. Ova tehnika često se koristi u unutarnjem uređenju prostora, gdje se cijeni sofisticiranost i klasična elegancija - objašnjava nam Katarina Hrupački Nikšić i dodaje da su kod nas dekorativne tehnike poprilično zanemarene.

- Ima ih mnogo, i praktički svaki proizvođač ima barem desetak tehnika iako je većina preslika drugih. U tome odavno prednjače Talijani koji imaju veliki izbor. Jeftinija dekorativna tehnika, koja se kod nas najčešće radi, je marmorin, tehnika koja se radi s gleterom i špahtlom, obično kratkim potezima, a završni dojam je imitacija jedne vrste mramora. Nakon zaglađivanja nanosi se vosak i takav je zid periv, pa je poželjan i u poslovnim prostorima - zaključuje Ivan iz 3D Karini studija. 

Stan u centru Zagreba za 500 €, ali uz uvjet: 'Samo ženama, tu će povremeno dolaziti moja kći!'
Stan u centru Zagreba za 500 €, ali uz uvjet: 'Samo ženama, tu će povremeno dolaziti moja kći!'

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću
Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...