Lifestyle

Komentari 1

Humus je namaz od slanutka bogat vlaknima i proteinima

Humus je namaz od slanutka bogat vlaknima i proteinima

Mahunarke poput slanutka bogate su proteinima, škrobom i vlaknima, pa ih sporije probavljamo što znači i da imaju nizak glikemijski indeks (GI) i stabilnije oslobađaju svoju energiju

Potječe s Bliskog istoka, a bogat je dobrim mastima kao i vlaknima i biljnim proteinima. Humus je nutritivno bogata pasta koja se radi od slanutka, sjemenki sezama, maslinovog ulja, limuna i češnjaka. Sve stavite u blender i dobit ćete fini namaz.

POGLEDAJTE VIDEO:

Odličan je izvor vlakana

Napravljen od slanutka humus je prirodno bogat vlaknima. Studije potvrđuju da vlakna iz slanutka imaju pozitivan efekat na zdravlje crijeva, najviše zbog podržavanja korisnih bakterija koje poboljšavaju zdravlje crijeva.

Može pomoći u kontroli razine šećera u krvi

Mahunarke poput slanutka bogate su proteinima, škrobom i vlaknima, pa ih sporije probavljamo što znači i da imaju nizak glikemijski indeks (GI) i stabilnije oslobađaju svoju energiju. Konzumiranje hrane s niskim GI pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Dobar je za srce

Humus sadrži slanutak bogat vlaknima kao i maslinovo ulje i sjemenke sezama koji su puni mononezasićenih masti zdravih za srce. Studije pokazuju da ovakva hrana može pomoći u smanjenju razine kolesterola lipoproteina niske gustine (LDL) te smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Homemade chickpea hummus bowl with pita chips and paprika

Može pomoći u kontroli tjelesne težine

Dodavanje slanutka u prehranu povezano je s manjom težinom, nižim indeksom tjelesne mase (BMI) i manjim opsegom struka. Jedan od razloga za to je škrob amiloza u slanutku koji je otporniji na naše probavne enzime, što znači da je hrana manje probavljiva.

Bogat je protuupalnim sastojcima

Klasični sastojci uključeni u izradu tradicionalnog humusa poput slanutka, sezama i maslinovog ulja imaju brojna blagotvorna svojstva, uključujući i protuupalno djelovanje. Kaže se da djevičansko maslinovo ulje ima protuupalno djelovanje snažno kao ibuprofen.

Humus može jesti većina ljudi, ali bi ga osobe alergične na neki od sastojaka svakako trebale izbjegavati, piše BBC.

Najčitaniji članci