Lifestyle

Komentari 7

HZJZ upozorava: Na sanjke jedan po jedan i nosite kacige

HZJZ upozorava: Na sanjke jedan po jedan i nosite kacige

Zavod za javno zdravstvo izdao je brošuru s upozorenjima za sigurno uživanje djece na snijegu. Roditeljima savjetuju da djecu nauče pravilima ponašanja na snježnom brdu te da očiste staze od kamenja i granja

Zimski praznici idealni su za dulji boravak djece na svježem zraku. Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je brošuru “Sigurno na snijegu” kako nešto ne bi pošlo po zlu. Vrlo je važno da odrasli nauče djecu upravljati sanjkama i osnovnim pravilima. Prvo je da je na sanjkama dozvoljeno sjediti isključivo prema naprijed (nikako ležeći ili suprotno od smjera kretanja).

Drugo pravilo je da na sanjkama sjedi jedno dijete, a od iznimne važnosti je i držanje razmaka od drugih sanjkaša koji omogućuje i sigurno zaustavljanje. Također, sa sanjkama bi se trebalo prema vrhu uspinjati sa strane, izvan staze za sanjkanje. Za uživanje odaberite brdo koje nije prestrmo niti zaleđeno.Također, obratite pažnju da na stazi nema grana i kamenja te da je u podnožju dugo područje za zaustavljanje. Za sanjkanje s manjom djecom izbjegavajte gužve. U HZJZ-u preporučuju i korištenje kaciga. Odjeća i obuća treba biti topla i vodonepropusna, a preporučuje se izbjegavati vezice i šal. Ako dijete ima šal, njegovi krajevi trebaju biti u jakni kako bi se smanjila mogućnost gušenja.

Osim sanjkanja, popularne zimske aktivnosti su i skijanje i boardanje. Kako navode u HZJZ-u jedna od najvažnijih priprema za ove sportove je tjelesna aktivnost tijekom cijele godine. Djeca moraju biti pod nadzorom roditelja ili trenera te koristiti opremu koja je prilagođena dobi visini, težini i vještini djeteta. Pri odabiru opreme uputno je poslušati savjete stručnjaka.

Kaciga je obavezan dio skijaške zaštitne opreme, kao i skijaške rukavice te naočale. Sunce se snažno odbija od snježnog pokrivača i može štetno utjecati na oči i kožu, pa je potrebno kožu lica namazati kremom za sunčanje. Također, na skijaškim stazama potrebno je apsolutno poštivati sigurnosne propise. Roditelji trebaju voditi računa i o tome da djeci za skijanje treba obući primjerenu skijašku odjeću (vodo-nepropusnu i vjetronepropusnu) te obuću koja će spriječiti pothlađivanje i nastanak smrzotina.

Najčitaniji članci