Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Iđirot je odličan kod želučanih tegoba, a pomaže i kod reume

Iđirot je odličan kod želučanih tegoba, a pomaže i kod reume

Iđirot je odličan biljni lijek ali ga uzimamio samo kad je neophodno potreban i to samo kraće vrijeme. Ponajprije djeluje na probavni sustav, a osobito na želudac i crijeva

VIDEO

Iđirot (Acorus calamus) poznat je i pod nazivima mirisavi šaš, mirisava trska, vodeni božur, sabljar, komuš i kalamus. To je trajna močvarna biljka s horizontanim, jako razgranatim i razvijenim, mesnatim, do 2 cm debelim i više od 1 m dugačkim mirišljavim podankom. Cvjetovi su složeni u žučkasto zeleni, do 10 cm dugački klip.

Biljka potječe iz jugoistočne Azije gdje se podanak tisućljećima koristio kao začin i lijek. Smatra se da su ga u naše krajeve donijeli Turci. Kod nas se iđirot dobro udomaćio pa često raste u velikom broju uz obale rijeka i jezera, po barama, jarcima i na močvarnom tlu. Osušeni, jako aromatični i gorki podanak biljke služi kao začin i lijek.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

stres 01:23

Skuplja se u proljeće, u ožujku i travnju prije razvijanja listova ili u jesen, u rujnu i listopadu. Spužvasto mekani podanci ubiru se tako da se cijele biljke čupaju iz močvarnog tla, uklanja korijenje i ostatci listova, a dobro ih je prerezati po dužini kako bi se brže osušili. Čuvaju se u dobro zatvorenim posudama. Svjueži podanak ima osobito snažan, aromatičan miris i gorak, aromatičan, ljut okus.

Iđirot je odličan biljni lijek ali ga uzimamio samo kad je neophodno potreban i to samo kraće vrijeme. Ponajprije djeluje na probavni sustav, a osobito na želudac i crijeva. Poboljšava djelovanje žlijezda i muskulature probavnog sustava. Pretjerano ili nedovoljno izlučivanjue kiseline postaje stabilno, rad crijeva se pospješuje a grčevi ublažavaju, smanjuje se količina plinova.

 

Pospješuje nastanak žuči u jetri i njezino otjecanje. Iđirot je najubolji tonik za probavni sustav osobito kada su uzroci probavnog tegoba živčane prirode. Korijen iđirota služi za liječenje katara želuca i crijeva, dugotrajnih želučanih slabosti, pomanjkanja apetitita, kod osjećaja gladi koji se kod najmanjeg uzimanja hrane pretvara u odbojnost prema hrani, kod pojava vremnja u želucu i kod tromosti želučanih mišića.

Osim toga, pospješuje izlučivanje mokraće, sprečava vjetrove u crijevima i normalizira rad žuči, gušterače i pomaže kod šećerne bolesti.

Masažna tinktura protiv reume
Prelijte 10 g zdrobljenog ili narezanog podanka iđirota sa 100 ml 70-postotnog alkohola i ostavite da odstoji dva do tri tjedna te procijedite u tamne bočice. Umjesto alkohola možete upotrijebiti i kvalitetnu domaću rakiju. Žtako pripremljena tinktura koristi se za masađže kod reumatskih bolesti, kod bolova u zglobovima i mišićima. Razrijeđena pomaže protiv osipa i ozeblina.

Čaj od iđirota
Žličicu iđirota namačemo 6-8 sati u hladnoj vodi, a potom je ugrijemo do temperature prikladne za pijenje. Možemo pripremati i uobičajeni čaj koji treba odstajati 5 minuta. Čaj pijemo triput na dan u obliku kure koju nakon 4-6 tjedana prekidamo barem dva tjedna. Takav čaj prikladan je i za ispiranje kod upala u usnoj šupljini, osobito pri upalama desni. Iscrpine iđirotova korijena katkad se dodaju zubnim pastama.

Kupelj od iđirota
Prelijemjo 100 g iđirota vrućom vodom i ostavimo da odstoji pokriveno 15 minuta. Taj ekstrakt dodajemo kupeljima. U hladnjaku ga možemo čuvati i nekoliko dana, a koristimo ga za djelomične kupelji kod hladnih nogu, ruku i ozeblina. Osobito su preporučljive kod oporavka od bolesti, osjećaja slabosti i bolesti metablizma. Uz uzimanje čaja kupelji poboljšavaju stanje kod probavnih tegoba.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

08:59
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje