Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

I slavne ljepotice mogu si umišljati da su neugledne

Dismofrični poremećaj stručni je naziv za umišljenu ružnoću, a oni koji od njega pate uskraćuju si druženje i poslovne prilike

24sata
Foto: 24sata
1 komentara

Žene koje se stalno promatraju u zrcalu često pogrešno nazivamo taštima. Izglednije je da boluju od dismorfičnog poremećaja što je stručni naziv za umišljenu ružnoću. Taj se poremećaj dijagnosticira onima koji su pretjerano kritični prema vlastitu izgledu iako nemaju uočljivi nedostatak. Najčešće sporne točke su lice i koža, a slijede grudi, trbuh i gležnjevi.Tko ima umišljenu ružnoću, pati i uskraćuje si druženja, obrazovne i poslovne prilike jer predviđa porugu i odbijanje. Umišljena ružnoća vrlo često rezultira poremećajem u prehrani ili estetskim operacijama za koje okolina ne vidi povoda. Jedna operacija najčešće “traži” još zahvata, no rijetko donosi duševni mir. Novija istraživanja otkrila su da neka područja u mozgu onih koji pate od ovog poremećaja reagiraju drukčije nego što je uobičajeno. Najobičnije stvari i prizore njihov mozak stoga tumači kao stres. Dr. Katherine Phillips, autorica knjige The Broken Mirror (Razbijeno zrcalo), tvrdi da se dismorfični poremećaj širi zbog toga što nas mediji i modna industrija svakodnevno bombardiraju slikama o savršenosti.
- Čim više netko promatra slike savršenih uzora i čim se više uspoređuje s tim prizorima, to će se lošije osjećati - smatra dr. Catherine Phillips.

LIJEPE, A MISLE DA SU RUŽNE
Vilinski mršava glumica Keira Knightley sebe vidi drugkčije:
- Na žalost, ja sam dvostruko teža i viša od većine cura koje se natječu za uloge. Ponekad mislim da ne bih trebala još dugo raditi ovaj posao. I zgodna Victoria Beckham opterećena je navodnom neprivlačnošću.
- Toliko mi se toga ne sviđa na mom tijelu. Ne volim kosu, pupak, trbuh i nokte. Grozno izgledam bez odjeće, koža na trbuhu mi je mlohava i nemam nikakvu stražnjicu - požalila se je Victoria.
Uma Thurman također je mrzila svoje tijelo, no pomoglo joj je vježbanje borilačkih vještina.
- One su me ponovno izgradile i sada se osjećam mnogo samopouzdanije - otkrila je Uma.

Studije pokazuju da između 0,7 i 2% žena te nešto manje muškaraca pati od ovog poremećaja. Često se javlja u sprezi s depresijom i anksioznošću.
1. Osjećaju se odbojnima, neprivlačnima i nelijepima.
2. Svakodnevno više puta provjeravaju svoj izgled i uspoređujete razne dijelove svog tijela s tuđima.
3. Izbjegavaju se prikazati na jakom svjetlu ili iz određenih kutova kako njihovi “nedostaci” ne bi došli do izražaja.
4. Nedostatak skrivaju odjećom, šminkom ili držanjem.
5. Često propuštaju druženja iz straha od podsmijeha.
6. Ozbiljno razmišljaju o tome da odu na estetsku operaciju, možda čak i više njih

LJEPOTA DOLAZI IZ UNUTARNJE SIGURNOSTI
Kod umišljene ružnoće ne pomaže šminkanje ni dijeta nego je potrebno postići unutarnju sigurnost. Kognitivno-bihevioralna psihoterapija pokazala se uspješnom na dugi rok. Većina iskušanih antidepresiva također umanjuje patnju koju oboljeli osjećaju ublažavajući im osjećaj neprivlačnosti i potrebu da mijenjaju nešto na sebi.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message