Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Idealne zamjene za jaja u receptu ovise što želite postići

Idealne zamjene za jaja u receptu ovise što želite postići

Kada birate zamjenu za jaja, važno je razumjeti da gotov proizvod vjerojatno neće biti isti kao original. Ali kad shvatite što jaja rade u receptu i kakav rezultat želite, dobit ćete najbolju verziju

VIDEO

Bez obzira na to jeste li alergični ili jednostavno nemate jaja pri ruci, u vašoj smočnici vjerojatno imate puno nadomjestaka. No, prilikom zamjene jaja s nekom drugom namirnicom treba uzeti u obzir nekoliko stvari. Naime, trik je u tome da razumijete zašto se jaja uopće koriste u receptu kako biste odabrali dostojnu zamjenu.

POGLEDAJTE VIDEO: Princess Ozana prošla pakao zbog 'tikvica'

Pokretanje videa...

Ozana 01:24

Nakon što shvatite svrhu jaja u receptu, morate uzeti u obzir i ukus. Posljednje što želite je da vaša zamjena za jaja nadjača okus kolača koji pečete.

Za što jaja služe u receptu?

Jaja igraju važnu ulogu u pečenju, a najbolju zamjenu ćete odabrati kada utvrdite čemu jaje zapravo služi.

- Zamjena za jaja pomiješana s ostalim sastojcima iz recepta može utjecati na cjelokupni okus i teksturu jela. Cijela jaja dodaju strukturu, teksturu, vlagu i volumen pečenim proizvodima - kaže kuharica, autorica i učiteljica kuhanja Amy Fothergill. Ona naglašava da jaja djeluju kao:

  • Vezivo: Pomažu u povezivanju suhih sastojaka i osiguravaju vlagu
  • Emulgator: Djeluju kao sredstvo za zgušnjavanje
  • Stvaraju volumen: Djeluju poput kvasca, odnosno podižu smjesu i stvaraju 'zračne džepove' kako bi se pekarski proizvodi podigli

Kada birate zamjenu, važno je razumjeti da gotov proizvod vjerojatno neće biti isti kao original. Ali kada shvatite što jaja rade u receptu i kakav rezultat želite postići, dobit ćete verziju recepta koja će biti najbliža originalu.

Kuhinjski trikovi koji će olakšati posao: Luk bez suza, vaganje špageta, pečenje krumpira
Kuhinjski trikovi koji će olakšati posao: Luk bez suza, vaganje špageta, pečenje krumpira

Ovo su namirnice koje možete koristiti umjesto jaja:

1. Umak od jabuka

Pektin koji se nalazi u umaku od jabuka djeluje kao vezivo. Budući da jabuke sadrže puno šećera, idealne su izbor za brzi kruh, muffine i palačinke. Jabuke ne stvaraju volumen pa će hrana biti gušća i vlažnija sa svakim zamijenjenim jajetom. Osim toga, umak od jabuka sadrži puno šećera pa će se to osjetiti, ali to nije nužno loše za neka jela.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, upotrijebite 1/4 šalice umaka od jabuka.

Fotolia

2. Pire od banane

Banane djeluju slično kao umak od jabuka jer povezuju suhe sastojke i dodaju vlagu. Prirodna slatkoća banana čini ih idealnim za slađa peciva i biskvite. Ako vam je potreban neutralniji okus, možete isprobati i pasirani avokado.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, upotrijebite 1/4 šalice pasirane banane.

521298806

3. Jogurt ili mlaćenica

Običan jogurt ili mlaćenica mogu zamijeniti jaja jer će hrani dati vlagu i bogat okus. Najbolje funkcioniraju u pečenju tijesta (primjerice: brownie, torte, keksi). Budući da jogurt i mlaćenica sadrže kiselinu, mogu se koristiti kao sredstvo za dizanje tijesta u kombinaciji sa sodom bikarbonom ili praškom za pecivo.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, upotrijebite 1/4 šalice jogurta ili mlaćenice. Dodajte 1/4 žličice praška za pecivo ako trebate volumen.

Greek yogurt in a glass jars

4. Gazirana voda

Gazirana voda podiže smjesu jer stvara mjehuriće zraka koji daju volumen. Također, gazirana voda receptu daje vlagu i može se koristiti zajedno s drugim zamjenama za jaja, a posebno s gušćim opcijama poput voćnih pirea. Ova tehnika najbolje djeluje u tijestu za muffine i kolače, palačinke, vafle i u brzom kruhu.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, upotrijebite 1/4 šalice gazirane vode.

'Moj dečko je bio patološki lažljivac koji je lažirao da ima rak, pa čak i vlastiti sprovod...'
'Moj dečko je bio patološki lažljivac koji je lažirao da ima rak, pa čak i vlastiti sprovod...'

5. Soda bikarbona i ocat

Kemijska reakcija između sode bikarbone i octa oslobađa ugljični dioksid i vodu, što palačinkama, kolačima i tijestu za kruh može dodati volumen.

- Ova kombinacija će vam podići tijesto, ali ako u receptu već ima dovoljno sode bikarbone, tijesto bi moglo porasti i pasti - napominje Fothergill.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, kombinirajte jednu žlicu octa s jednom žličicom sode bikarbone.

Fotolia

6. Aquafaba

Aquafaba je tekućina koja ostane nakon kuhanja slanutka. To je ista ona tekućina koja se nalazi u slanutku iz konzerve. Ova se tvar može koristiti kao zamjena za cijela jaja i bjelanjke. Kad se izmiksa, aquafaba je odlična zamjena za snijeg od bjelanjka - samo dodajte prstohvat vinskog praška za pecivo da ga stabilizira (može i limunov sok ili alkoholni ocat). Budući da je okus aquafabe prilično neutralan, može se koristiti i u slatkim i u slanim jelima.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, lagano umutite tri žlice aquafabe dok ne postane pjenasta.

7. Aru prah

Aru prah je škrob koji se dobiva iz južnoameričke biljke Maranta arundinacea. Djeluje kao sredstvo za zgušnjavanje, a može poslužiti i kao vezivo. Budući da nema jak okus, neće ometati ni okus vašeg jela. Prah je bogat škrobom, a na isti način možete koristiti i kukuruzni škrob, tapioku u prahu i krumpirov škrob. Svi ovi sastojci će dodati strukturu kolačima.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, u dvije žlice vode dodajte dvije žlice aru praha.

Tava od lijevanog željeza je odlična za prženje piletine, ali ne i za kisele umake i omlete
Tava od lijevanog željeza je odlična za prženje piletine, ali ne i za kisele umake i omlete

8. Mljevene chia sjemenke

Sitno mljevene chia sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, a mogu se koristiti kao vezivo za kruh, kolačiće i palačinke. Da bi bolje oponašale jaja, Fothergill preporučuje da u smjesu dodate i malo biljnog ulja.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, kombinirajte žlicu mljevenih chia sjemenki s dvije žlice tople vode i jednom žlicom biljnog ulja.

Fotolia

9. Mljeveni ln

Slično chia sjemenkama, mljeveni lan pomiješan s vodom dobiva želatinastu strukturu koja mu omogućuje da drži skupa druge sastojke. Laneno sjeme možete kupiti mljeveno ili ga možete sami samljeti. Ima jači okus poput orašastih plodova koji mogu biti izvrstan dodatak kruhu od banana ili kolačićima od zobenih pahuljica.

Kako se koristi: Da biste zamijenili jedno jaje, dodajte jednu žlicu mljevenih sjemenki lana u dvije do tri žlice vode i pustite da odstoji 10 minuta.

10. Svileni tofu

Ovaj popularni vegetarijanski izvor proteina najbolje je koristiti za povezivanje sastojaka i dodavanje vlage. Svileni tofu može se koristiti kao zamjena za jaja u hrani koja je obično gusta, poput browniesa, cheesecakea i krema.

Kako koristiti: Da biste zamijenili jedno jaje, upotrijebite 1/4 šalice svilenog tofua, piše Insider.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi