Lifestyle

Komentari 3

Tava od lijevanog željeza je odlična za prženje piletine, ali ne i za kisele umake i omlete

Tava od lijevanog željeza je odlična za prženje piletine, ali ne i za kisele umake i omlete

Kuhanje kisele hrane u ovoj tavi, poput umaka od rajčice može uništiti njen zaštitni sloj. Što je još gore, na kraju će takav umak imati metalni okus, što nikako ne želite postići

Ako želite pripremiti ukusan, sočan zapečeni odrezak, ni jedna druga vrsta tave neće vam dati bolje rezultate od tave od lijevanog željeza. I ona nije namijenjena samo za odrezak: u ovoj višenamjenskoj posudi možete pirjati i peći još mnogo toga jer je izuzetno izdržljiva i pristupačna te može zadovoljiti sve vaše potrebe za kuhanjem.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako izabrati najbolje rotkvice?

Ukratko, idealna je za pečenje mesa i pomfrita, a možete ju staviti i u pećnicu, što znači da u njoj možete raditi kukuruzni kruh, pa čak i razne pite. Još jedan bonus tave od lijevanog željeza je i taj što je ne morate očistiti kao ostale lonce i tave, već sve što trebate učiniti je isprati je toplom vodom nakon kuhanja, piše Prevention.

Iako se možda čini kao da ova tava nema mane, važno je znati kako je koristiti i koja sve jela u njoj možete pripremati. U nastavku pogledajte kojih to pet jela trebate izbjegavati peći u tavi od lijevanog željeza, te saznajte što u njoj izvrsno ispadne.

1. Umak od rajčice

Kuhanje kisele hrane u ovoj tavi, poput umaka od rajčice može oštetiti njen zaštitni sloj. Što je još gore, takav umak može imati metalni okus, pogotovo ako se radi o umaku za tjesteninu koji zahtijeva dulje vrijeme kuhanja. U ovom slučaju, bolje je upotrijebiti tavu ili lonac drugih materijala. 

2. Pirjano meso na vinu

Nije najbolja ideja kuhati hranu koja zahtijeva podlijevanje vinom ili octom u tavi od lijevanog željeza. Naime, kiselina u ovakvoj hrani može u nju unijeti male količine metala, zbog istog razloga zbog kojeg se to događa i s umakom od rajčice. Hrana radi toga može imati loš okus i potencijalno naštetiti vašem zdravlju.

3. Omlet

Omlet i druga jela od jaja mogu se zalijepiti za površinu kada ih pokušate ukloniti s tave od lijevanog željeza. To znači da ćete, pored posluživanja ružnog omleta, doći u napast da natapate tavu u vodi i deterdžentu, što će sigurno oštetiti njen zaštitni sloj. Umjesto toga koristite tavu od emajla s koje će omlet savršeno kliznuti.

4. Ljepljive namirnice

Kao i kod omleta, moguće je da ćete imati problema s hranom poput palačinki ili pržene riže, pogotovo kad je tava nova. 

5. Osjetljiva riba

I riblji fileti se također mogu zalijepiti za posudu od lijevanog željeza, a struganje ribe s tave može oštetiti zaštitni sloj. Iako je lijevano željezo izvrsno za pečenje odrezaka, ova tava je bolja za ribe poput tilapije, bakalara i iverka. Također, i odresci od lososa i tune će se savršeno kuhati u posudi od lijevanog željeza.

Ovo su idealna jela za lijevano željezo:

Pržena piletina

Tava od lijevanog željeza odlična je za prženu piletinu jer dobro zadržava toplinu. U njoj će pileća prsa i krilca ispasti odlično i brže nego u ostalim materijalima.

Pizza

Ova tava je odgovarajućeg oblika za pizzu i još uz to odlično funkcionira u pećnici.  

Voćna torta naopako

Možete upotrijebiti bilo koju vrstu smrznutih bobica kako biste dobili sjajan kolač u ovoj tavi. Recept započinjete na štednjaku (preljev), a na kraju ga završavate u pećnici s biskvitom. 

Najčitaniji članci