Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Ideja: Ovog proljeća interijer ili vrt ukrasite pampas travom...

Pampas trava, poznata kao egzotični korov koji su čak neke zemlje i zabranile saditi, novi je trend u uređenju interijera. Može biti bijele, srebrne ili ružičaste boje, a podići će izgled svakog prostora

VIDEO

Pampas travu ste možda već primijetili u svojem susjedstvu jer dobro uspijeva u našim krajevima iako je prirodno rasprostranjena na području Južne Amerike. To je jedan od najpopularnijih i najromantičnijih ukrasa na vjenčanjima, ali se polako seli u dnevne boravke, sobe, pa i kupaonice.

Pampas travu (Cortaderia Selloana) krase vrlo duga stabljika i raskošni listovi koji plijene pozornost svojim neobičnim oblikom i teksturom. Zbog visine podsjeća malo trstiku, a klasovi mogu biti nježnih nijansi sivo-bijele, srebrne ili ružičaste boje.

Neodoljivo podsjeća na tople ljetne dane pa je s prvim zrakama sunca idealan dodatak u interijerima. Pampas trava je zimzelena trajnica ukrasne trave, a ima dvadeset podvrsta. 

Ne traži puno održavanja

Super efekt postiže se ako ovu biljku smjestite u vazu svijetle ili prozirne boje, a zbog svojih dimenzija i raskoši dovoljan je ukras u cijeloj prostoriji.

Busen može narasti do 80 cm, dok listovi rastu i do 120 centimetara. Boje cvijeta mogu biti vrlo raznolike - od srebrno-bijelih pa do maslinastih nijansi, no moguće je nabaviti i biljku s ružičastim cvjetovima. 

Ako je želite zasaditi u vrtu, voli sunčanu stranu te mnogo vlage i nahranjenu zemlju. Sjeme je najbolje zasaditi u proljeće, a kod održavanja ne traži mnogo pažnje. Dovoljno je redovito uklanjati suhe listove i cvjetove, a tijekom ljetnih suša treba češće zalijevanje. 

S pampasom je manje zaista više

Od nižih zimskih temperatura pampas travu štite dugački listovi. Imajte na umu da ona lako osvaja svojim izgledom i nije teška za održavanje, ali treba je znati kontrolirati. Brzo raste i još brže se širi pa može biti invazivna.

U nekim dijelovima svijeta zbog toga je zabranjena i proglašena korovom. Ipak, nekoliko komada ove egzotične biljke uljepšat će dnevni boravak ili bilo koju drugu prostoriju jer odiše elegancijom i posebnošću.

Ne pretjerujte se količinom, jer dobra stara poslovica “manje je više” jako dobro vrijedi u ovom slučaju. Odlično će se uklopiti u pomalo orijentalne interijere, ali jednako efektno izgleda i u minimalističkim crno-bijelim kombinacijama. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa