Lifestyle

Komentari 4

Ignorirala sam preglede, a sad s 31. godinom imam karcinom

Ignorirala sam preglede, a sad s 31. godinom imam karcinom

Kim Montgomery je, kako sama kaže, bez pravog razloga izbjegavala papa test kojim se inače traže abnormalnosti i promjene u stanicama maternice koje bi mogle prerasti u karcinom

ijagnosticiran rak grlića maternice nakon što je čekala 10 godina da prođu test za brisanje i ignorirala pisma o sastancima.

Kim Montgomery (31) iz Škotske je u veljači ove godine dijagnosticiran rak grlića maternice, a ona sama kaže da se punih deset godina oglušila na pozive tamošnjeg Ministarstva zdravstva na pismene pozive za ginekološki pregled. 

No nakon što gotovo devet mjeseci nije prestala krvariti, Montgomery je napokon odlučila napraviti papa test, a imala je, kaže, loš osjećaj. 

Papa testom se inače traže abnormalnosti i promjene u stanicama maternice, koje bi mogle prerasti u karcinom. Liječnici su kod Kim pronašli takve stanice i uputili je na biopsiju, nakon čega su je obavijestili da je riječ o karcinomu, a trenutno čeka rezultate o prognozi.

Bivša frizerka kaže kako je sigurna da, da nije tako dugo ignorirala pozive za papa test, danas se ne bi borila sa zloćudnom bolesti.

- Nisam mislila da ću dobiti rak, imam samo 31 godinu - rekla je Montgomery, koja sada preko društvenih mreža  druge žene poziva da redovito rade papu, čak i ako misle da je pretraga neugodna.

Što je papa test?

Papa-test je bezbolan postupak koji obavljaju liječnici ginekolozi. Žena je za vrijeme pretrage u ležećem položaju na ginekološkom stolu. Ginekolog uvodi instrument, spekulum, u rodnicu koji mu omogućuje da s područja vrata maternice drvenom špatulom i štapićem omotanim vatom uzme bris vrata maternice.

 

net.hr

Uzorak se nanosi na stakalce i fiksira te šalje na citološku (mikroskopsku) obradu. Nalaz možete očekivati za oko tjedan dana.

Nacionalna zdravstvena služba na pregled vrata maternice poziva žene u dobi između 25 i 64 godine.

 

Što je rak grlića ili vrata maternice?

Rak vrata maternice obično se dijagnosticira kod mlađih žena. Invazivni karcinom grlića maternice smatra se bolešću koja se može izliječiti, ali zbog neredovitih ginekoloških pregleda, neadekvatne terapije te neodgovornosti pacijentice, ova maligna bolest bilježi značajnu smrtnost. Zbog toga što ima dug preinvazivni period, nakon raka dojke, spada u drugi najučestaliji karcinom kod žena mlađih od 35 godina.

Shutterstock

U više od 99 posto slučajeva uzrokom raka vrata maternice se smatra humani papiloma virus (HPV). Uzrok nastanka invazivnog karcinoma grlića maternice nije poznat. Infekcija predstavlja najveći faktor rizika za nastanak invazivnog karcinoma vrata materice.

Najčešći simptom je, kako navodi Daily Mail, krvarenje poput menstrualnog tijekom seksa ili nakon menopauze, a drugi simptomi su:

Faktori rizika mogu biti:

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: