Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Ignoriranje pokazuje djeci da teror ništa ne rješava

Ignoriranje pokazuje djeci da teror ništa ne rješava
1

Smiren razgovor, razumijevanje, ljubav i strpljenje otvaraju baš sva vrata, pa čak i ako je riječ o netrpeljivom ili iritantnom dječjem ponašanju

VIDEO

Trogodišnji mališan koji svaki dan uzima igračke iz ruku mlađega brata te trči kućom izbezumljeno urlajući: “To je moje, moje je!”, nakon nekog vremena izludit će i najsmirenije roditelje. Oni će na kraju često reagirati na način koji će zbuniti dijete, a kojime neće postići baš ništa, ističu psiholozi. Frustracijom potaknut roditelj mogao bi odgovoriti: “Dobro, ako su sve igračke tvoje, ovaj je dvosjed moj pa ti ne smiješ na njemu sjediti”. No taj odgovor djetetu neće pokazati kako takvo ponašanje nije lijepo i zbunit će ga, kažu stručnjaci. Stoga je, umjesto vraćanja istom mjerom, mnogo bolje očuvati “hladnu glavu” odgovarajući djetetu kratko i jasno, odlučnim tonom, a potom ga ignorirati. “Žao mi je, ne može” ili “Lijepo je željeti stvari” čak i ako ne zaustavi vrištanje i plač, pokazat će djetetu da se terorom ne postiže ništa.

NIKAD MI NIŠTA NE DOPUŠTAŠ
Desetogodišnjaka koji se stalno buni da drugi svašta smiju, a njemu ništa nije dopušteno, ne smije se ignorirati. S njim treba razgovarati redovito, strpljivo i s razumijevanjem.

NE VOLIM TE! NISI MI MAMA!
Umjesto da odmah reagirate: “Odlično, onda nađi novu”, pričekajte dok se ne “ohladite”. Umjesto da mu kažete kako ni vama nije stalo (što je najgore), recite: “U redu. Smiješ se tako osjećati”.

UOPĆE MI NISI DRAGA, ZNAŠ
Pričekajte prije nego što odgovorite. Djeca to govore iz frustracije ili ljutnje pa ih ne treba shvaćati osobno. Radije smireno recite: “Boli me ako mi kažeš da ti nisam draga ili da me mrziš”.

NIJE FER ŠTO NE MOGU GLEDATI TV
Umjesto da prijetite: “Ako ne isključiš TV, nećeš ga gledati tjedan dana!”, recite djetetu: “Sad ćemo lijepo razgovarati o tome”. Potom smireno i argumentirano to i učinite.

HOĆU TO ODMAH!
Želi li kolačić baš prije večere, to ne smijete dopustiti, ignorirajte vrištanje i nastojte ga zabaviti šašavim plesom ili šalom. Popustite li jedanput, teško ćete vratiti autoritet.

NEĆU, MAMA, TI NISI MOJ ŠEF!
Umjesto da odgovorite: “To ti misliš”, nastojte prihvatiti da i dijete traži pravo izbora pa umjesto sile pokušajte razgovarati o mogućim rješenjima.

POKUŠAJTE OBJASNITI
Običava li mališan govoriti: “Nije fer što mi ne dopuštaš gledati TV do deset sati”, recite mu: “Ni ja ne volim biti u uredu svaki dan, ali moram”. Shvatit će poruku, odnosno bit će mu jasno da ni odrasli ne dobivaju uvijek ono što žele.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...
ISPRIČAO NAJBIZARNIJA ISKUSTVA

Radio je u seks trgovini i vidio 'previše': Izvadila je čep iz stražnjice pred mojim očima...

Rad u trgovini seksualnih igračaka natjerao ga je da se susretne s vrlo 'ludim' situacijama i mušterijama, pa se tako susreo i s jednom vrlo riskantnom ponudom za brak

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA ZA SUBOTU

Dnevni horoskop za subotu 27. travnja: Blizance čeka ljubavni početak, Biku sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 27. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja