Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Igra je važna: Ljeto je vrijeme za odmor, a ne trening za školu

Školska godina završava za tjedan dana i, uz kolektivni uzdah olakšanja, mnogim roditeljima to predstavlja i novi izazov. Što raditi tijekom ljeta? Kamo ići? Pustiti ih da se odmaraju ili ipak ponavljati?

Foto: Dreamstime
0 komentara

Marija Jurić, magistra psihologije i školski psiholog, kaže kako je vrlo važno da se djeca tijekom ljetnih praznika dobro odmore.

- Smatram kako je važno i malo zaboraviti na školsko gradivo. S djecom je korisno razgovarati o postignutom uspjehu, što je moglo bolje ili drugačije, no djeci je važna i igra te odmak od gradiva. Ne treba im prigovarati i kažnjavati ih zabranom aktivnosti zbog eventualnog školskog neuspjeha. Djeca uče kroz igru i zato je važan predah od učenja i ispunjavanja zahtjeva u smislu rokova - pojašnjava psihologinja Jurić. 

Ponavljanje pred početka

Foto: Dreamstime

No približavanjem nove školske godine, dodaje, u redu je pripremiti se za školu, ponoviti neke vještine, poput čitanja i pisanja, kako bi se dijete ponovno priviknulo na obaveze. Kvalitetnom komunikacijom roditelji mogu postići da dijete bude svjesno eventualnih propusta i da iduću nastavnu godinu započne s postavljenim ciljevima.

I psihologinja Petra Matković kaže kako brojna istraživanja pokazuju da će djeca tijekom praznika zaboraviti dio onoga što su naučili jer neće imati dnevnu školsku rutinu. Najviše pate čitanje i tablice množenja.

DAN OBITELJI Deset ideja za obiteljski izlet u kojem će uživati odrasli i djeca

Planiranje dana

- Roditelji strahuju zbog toga pa djeci unaprijed najavljuju učenje i ponavljanje, rade plan koji je često teško ispuniti. Umjesto toga, ljetni praznici idealna su prilika za učenje vještina daleko od uobičajene rutine i ponavljanja - kaže psihologinja Matković.

Ističe kako je blagotvorno već samo provođenje opuštenijeg i kvalitetnijeg vremena s obitelji. 

S obzirom na to da završetkom škole djeca odjednom dobiju pregršt slobodnog vremena, nije nevažno isplanirati kako će dijete provesti duge ljetne dane. Mnoga djeca jedva čekaju praznike kako bi imala više vremena za aktivnosti koje ih vesele, no izazov je kad djeca nemaju viziju što će raditi i kako će provoditi dane. 

Foto: Dreamstime

- Zaposleni roditelji imaju grižnju savjesti jer ne provode dovoljno vremena s djecom, no važno je pokazati interes za njihove želje i što kvalitetnije provoditi zajedničko vrijeme. Korisno je pitati ih što bi željeli raditi i što ih veseli. Odmor može biti i pasivan i aktivan - pojašnjava Jurić. 

Neke od mogućnosti su pohađanje različitih kampova, ljetnih radionica, tečajeva, odlazak u prirodu ili na bazen. Uz različite aktivnosti i sadržaje, dodaje Jurić, važno je djeci osigurati i neku obavezu kod kuće jer tako stječu radne navike.

'DOVEO ME DO RUBA' Lekcija koju će dugo pamtiti: Mama sina (3) prijavila policiji

Dosada je dobra

Treba im dati mogućnost izbora kako bi spoznali vlastite interese i želje. Mogućnost izbora aktivnosti pridonosi dječjoj samostalnosti, razvoju slike o sebi, a roditelji su tu da daju podršku. 

- Često je djeci i dosadno, no ne treba zato brinuti. Dosada je korisna jer nakon nekog vremena djeca otkriju svoje interese, spoznaju sebe i svoje želje, maštaju i razmišljaju. Dosada potiče kreativnost i znatiželju - kaže Jurić.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message