Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
1 komentara

Igranje u prirodi sprječava kratkovidnost u djece

Prirodno svjetlo sprječava prekomjeran rast jabučice koji je glavni uzročnik miopije u djece, tvrde australski znanstvenici Centra za vid

fotolia
Foto: fotolia
1 komentara

Višesatno zurenje u monitor ili televizor ne uzrokuje kratkovidnost, tvrde znanstvenici australskog Nacionalnog sveučilišta. Glavni je krivac ipak nedostatak prirodne svjetlosti. Do tog su zaključka došli proučavanjem dviju grupa djece; singapurskih i australskih šestogodišnjaka. Obje su grupe provele jednaku količinu vremena igrajući igrice na računalu, gledajući televizor i čitajući knjige, no Australci su se igrali “na zraku” dva, a mali Singapurci tek pola sata na dan. Nakon pokusnog roka znanstvenici su pregledom ustanovili da je 30 posto singapurske djece razvilo miopiju (kratkovidnost), dok je od iste oboljelo tek 3 posto njihovih australskih vršnjaka.
S obzirom da prirodno svjetlo ograničava rast jabučice oka, koji je najveći uzročnik kratkovidnosti u djece, ona je neophodna za zdravlje djetetova vida, kaže profesor Ian Morgan iz australskog Centra za vid.Tek dva do tri sata igre na otvorenome može spriječiti kratkovidnost, dodaje Morgan. Uspoređujući učestalost bolesti s drugim zemljama, znanstvenici su primijetili da češće obolijevaju djeca u urbanim, a rjeđe ona u ruralnim sredinama, koja više vremena provode na otvorenom.

>>>Djeca koja nemaju “zelenog vremena” (ne igraju se u prirodi), teže se nose sa stresom, imaju slabiju koncentraciju i češće obolijevaju od ADHD-a.
>>>Polusatna šetnja tri dana u tjednu smanjuje učestalost glavobolja za 50 posto. Uz svjež zrak i laganu fizičku aktivnost, boravak u prirodi prava je antistres-terapija, kažu stručnjaci.
>>>Bebe koje su tek prohodale moraju jačati mišiće nogu, stoga je i za njih boravak na “zraku” vrlo koristan. Kraća šetnja omogućit će im “vježbanje” i koristiti njihovom razvoju.Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message